NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

06.07.2016 | 2 min branja | Avto , Tujina

Nesreče in okvare na vrhuncu poletja

Poleti se zaradi dopustov in počitnic ogromno vozil pomika proti različnim letoviščem, najpogosteje obmorskim. Čeprav so v vozilih klimatske naprave, ob poti pa so gosto posejana počivališča, bencinske črpalke in drugi objekti, kjer si lahko potniki odpočijejo, so poletna potovanja v vročini še vedno precej naporna. Počasna vožnja v kolonah, čakanje zaradi zastojev in v vrstah za vkrcanje na trajekt predstavljajo pravi izziv za potrpljenje in živce voznikov ter potnikov. Zato je razumljivo, da je v primeru okvare ali nesreče hitra, strokovna in učinkovita pomoč na cesti vredna še veliko več kot na običajen dan.

Zakaj so poletne težave na cesti tako zelo drugačne?

Ko ste v domačem okolju, kjer se znajdete, pomoč pa je le klic ali dva stran, se je lažje spoprijeti s posledicami prometne nesreče ali okvare avtomobila. Povsem druga reč pa je, ko se vam nezgoda oziroma okvara pripeti na potovanju, še posebej, če ste v tujini. Značilnosti tega položaja so:

  • v avtu imate veliko prtljage,
  • v avtu je vsa družina, tudi otroci,
  • morda ste v tuji državi, ne poznate jezika in ne veste natančno, kako delujejo njihove službe,
  • vsi ste v pričakovanju dopusta, zato imajo nepredvideni dogodki in stroški velik negativen psihološki vpliv na vse vpletene,
  • vročina predstavlja ogromno obremenitev, še posebej za otroke in starejše.

Že priprave in pot na dopust so običajno dokaj stresne, okvara avta ali nesreča pa napetost le še povečata. Prav zato je zelo pomembno, da v takih trenutkih ohranite mirno kri in hladno glavo ter trezno razmišljate.

Pomembno! Ko se odpravljate na pot in zlagate prtljago v prtljažni prostor, pomislite tudi na možnost okvare ali nesreče. Varnostni trikotnik in odsevni jopič naj bosta obvezno v kabini vozila oziroma na takem mestu, kjer ju boste lahko hitro dosegli, in ne na dnu težko dostopnega prtljažnega prostora.

Kako ravnati v primeru nesreče ali okvare?

Ko pride do okvare ali manjše nesreče brez telesnih poškodb, ostanite optimistični. Sprejmite nastali položaj, s svojim ravnanjem pa skušajte omilite posledice in poskrbite za čim hitrejše reševanje težav.

Nasvet: Ne prepirajte se. Očitki, moralni nauki in podobno niso primerni, saj situacijo le še poslabšajo. Ne prepirajte se niti z drugimi udeleženci v prometni nesreči, raje skupaj poiščite najboljšo rešitev.
  • Najprej poskrbite za varnost. Oblecite odsevni jopič, označite okvarjeno vozilo oziroma kraj nesreče (varnostne utripalke, varnostni trikotnik, utripajoča rumena luč), sopotniki naj se umaknejo na drugo stran varovalne ograje oziroma stran od ceste. Ponoči bodite pozorni tudi na to, da ni morda za varnostno ograjo prepad ali drug nevaren teren. Uporabite svetilko in se o tem prej dobro prepričajte!
  • Na avtocesti ne poskušajte sami rešiti težave, kajti tudi v pravilno označeno vozilo na odstavnem pasu lahko trči nepozoren voznik. Označite vozilo in pomoč strokovnjakov raje počakajte na varnem z drugimi sopotniki.
  • Pokličite pomoč. V primeru nesreče pokličite policijo, pri manjših nesrečah izpolnite evropsko poročilo. Pri okvarah na avtocesti uporabite telefonski stebriček SOS. Pri okvari na cesti lahko na pomoč pokličete na številko 080 88 48 in z veseljem vam bomo pomagali.
  • Ne pozabite na pijačo in senco. V avtu imejte pri roki hladno pijačo in pokrivala. Čakanje na pomoč ob robu ceste poleti ni vedno prijetno. Če ni naravne sence, sebe in otroke zaščitite s pokrivali in pijte dovolj tekočine. Pazite, da se otroci ne razigrajo preveč, saj morajo ostati skupaj in na varnem.

Zagotovite si pomoč še pred odhodom

Z mobilno aplikacijo ASfalt lahko na svojem pametnem telefonu preverite razmere na cestah v Sloveniji, se izognete kolonam in izberete manj obremenjeno pot. Že pri načrtovanju poti preverite, koliko časa boste potrebovali do trajekta ali do končnega cilja in za pot izberite manj obremenjen del dneva. Dobra lastnost aplikacije ASfalt je, da lahko ob vklopljenem prenosu podatkov hitro pokličete najobsežnejšo pomoč na cesti. V primeru težav in prometne nesreče zadostuje klic na brezplačno telefonsko številko Pomoč na cesti AS 080 88 48.

Želimo vam čudovite počitnice in mirna potovanja brez neljubih zapletov.

Z enim klicem do popravila avtomobila

Prijava škodnega dogodka v prometu preko telefona je najkrajša pot do popravila avtomobila in ugodnosti, ki jih omogoča popravilo v napotenem servisu. 

Pomoč na cesti