NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

09.06.2016 | 3 min branja | Tujina

Na kaj vse ne smete pozabiti, ko greste z letalom na počitnice

Priprave na potovanje z letalom so nekoliko drugačne. Na to najbolj vpliva dejstvo, da na letalo ne morete vzeti neomejenega števila kosov prtljage, poleg tega ste omejeni tudi s težo kovčkov in torb. Če jo presežete, vas čaka doplačilo, zato skrbno izberite, kaj in koliko prtljage boste vzeli s seboj. Dovoljene dimenzije in teža ter druge omejitve poiščite na spletni strani posameznega letalskega prevoznika, saj se lahko njihova pravila med seboj razlikujejo. Prav tako na letalo ne smete vzeti nekaterih predmetov, ki so lahko nevarni, še posebej ne v kabino. Te predmete že doma spakirajte v večji kovček. 

Ne pozabite na veljavne dokumente, zavarovanja, potrdila o rezervacijah in podobno. Dokumente imejte vedno pri sebi, saj so na letališčih zaradi zagotavljanja varnosti pogostejši pregledi in preverjanja dokumentov.

 

Preden se odpravite na letalo, preverite, kakšne so razmere na cilju. Oblecite se vremenu primerno, ves čas pa imejte v mislih tudi možnost, da vaša prtljaga ne bo prišla na cilj istočasno z vami. Za vsak primer nekaj najbolj nujnih reči v ročni prtljagi vzemite s seboj v kabino.

Če bodo z vami potovali otroci ali imate kakšne druge posebne potrebe, o tem obvestite letalsko družbo že pri nakupu vozovnic in se dogovorite, kako bodo poskrbeli za vas. Režim je za male otroke nekoliko drugačen, poleg tega pa vam bodo pomagali tudi pri vkrcanju in kasneje med samim letom.

 

Prtljaga, ki jo boste vzeli s seboj na letalo

Posebej bi vas radi opozorili na osebno prtljago, ki jo lahko vzamete s seboj v kabino letala. Zaradi varnosti in predpisov vanjo ne dajajte ostrih predmetov, vnetljivih tekočin in drugih tekočin v veliki embalaži, saj vam jih bodo na kontroli pred vkrcanjem odvzeli.

Še posebej na daljših letih v osebni prtljagi ne smejo manjkati:

  • dokumenti, mobilni telefon in denar,
  • ena ali dve majici, hlače ter komplet spodnjega perila za dva dni,
  • pribor za osebno higieno (zobna ščetka, majhna tuba zobne kreme, šampon v embalaži do 100 ml), a brez škarjic, ščipalk za nohte in podobnega,
  • revija, knjiga, križanke ali sudoku za kratkočasenje,
  • blazina za okrog vratu za spanje (na daljših letih).

Vse, kar bi radi vzeli s seboj, a ne smete odnesti v kabino, dajte še pravočasno v potovalko oziroma kovček. Ko boste potovalko enkrat oddali, je namreč ne boste mogli tako zlahka dobiti nazaj. Pri pakiranju pazite na krhke in občutljive predmete, saj sistemi za razvrščanje prtljage na letališčih pogosto niso najbolj nežni.

Kam odpotovati? Preverite predlog družinskih počitnic z letalom - v Maroku.

 

Na letališču dobro izkoristite čas

Sodoben način nakupovanja letalskih vozovnic prek spleta vam omogoča tudi prihranek časa na dan leta. Prek spleta se lahko namreč prijavite na let, si izberete sedež in poskrbite za prtljago. Tako vam na letališču ne bo treba stati v dolgih vrstah, ampak boste šli lahko kar takoj na varnostni pregled oziroma kontrolo.

Čas na letališču lahko izkoristite za delo, zabavo, kosilo ali nakupovanje. Letališki terminali so večinoma dobro prilagojeni sodobnim navadam potnikov in ponujajo posebne kotičke za delo s prenosnim računalnikom, povezavo Wi-Fi in vtičnice za elektriko. V nekaterih čakalnicah se lahko tudi uležete in zaspite, kar je priročno, če imate med dvema letoma več ur časa. Ponekod imajo tudi posebne igralnice za otroke, kjer jim čas hitreje mine.

 

Daljši leti – več gibanja

Med letenjem lahko počnete marsikaj. Branje knjig ali revij, reševanje križank, poslušanje glasbe ali zamujenih zanimivih radijskih prispevkov so klasični načini kratkočasenja, ko se enkrat naveličate opazovanja pokrajine pod seboj. Na daljših letih so na letalih tudi majhni zasloni, kjer lahko gledate filme, oddaje in podobno.

Še posebej na daljših letih je pomembno, da se dovolj gibate. Vsako uro vsaj enkrat vstanite, se pretegnite in sprehodite po letalu. Na spletu lahko poiščete tudi posebne vaje, s katerimi med letom poskrbite za razgibavanje. Predolgo sedenje lahko namreč povzroči vrsto težav, zato je gibanje nujno, pri tem pa ne smete motiti ostalih potnikov ali kabinskega osebja pri delu.

 

Letenje je varno, naj bo tak tudi dopust

Glede na statistične podatke je strah pred letenjem odveč, saj je to eden najvarnejših načinov potovanja. In čeprav se veliko ljudi boji letenja, bi jih morala pravzaprav bolj skrbeti njihova varnost na dopustu v tujini. Saj ne, da na vas povsod prežijo nesreče in nevarnosti, a na počitnicah se hitro pripeti kaj nepričakovanega in neprijetnega. Bodice morskega ježka v podplatu, zobobol, odrgnine in druge poškodbe zaradi padcev, ali bolezen, ki vas po Murphyju doleti ravno takrat, ko je najmanj treba. Vse to so razlogi, da še pred vkrcanjem na letalo sklenete zavarovanje za tujino, s katerim boste vi in vaša družina zavarovani ves čas bivanja v tujini.

 

$content

Se odpravljate v tujino?

Zavarovanje TUJINA vključuje pomoč Asistenčnega centra v slovenščini 24/7, kjer je na voljo tudi medicinsko osebje.

Preberite več