NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

10.11.2014 | 2 min branja | Avto

Varnostni pas

Pripenjanje z varnostnim pasom je ena prvih stvari, ki se jih v avtošoli naučijo mladi vozniki. Mnogim voznikom pripenjanje varnostnega pasu tako močno zleze pod kožo, da postane včasih celo preveč rutinsko. S tem se pojavijo napake in površnost, ki lahko v primeru nesreče povzročijo poškodbe ali celo smrt. Naloga varnostnega pasu je zadržati telo čim bližje sedeža oziroma preprečiti, da ga odnese naprej. Svojo nalogo lahko dobro opravi le takrat, ko je pravilno nameščen in pripet, pri tem pa mora biti v pravem položaju tudi sedež. 

Na kaj moramo biti pozorni pri pripenjanju varnostnega pasu?

V svojem avtu morate pred prvo vožnjo nastaviti položaj sedeža, volana, ogledal in varnostnega pasu. Poglejmo, na kaj morate biti pozorni pri pripenjanju in nastavitvah varnostnega pasu:
  • Na stebričku ob naslonjalu sedeža morate nastaviti višino vpetja varnostnega pasu, da ta poteka po sredini rame, ne sme pa rezati v vrat ali drseti z rame.
  • Pas se mora telesu lepo prilegati in ga tesno oprijeti. Ob trku poseben mehanizem prepreči premikanje pasu, poleg tega pa imajo nekateri avtomobili tudi dodaten sistem zategovanja, ki pas še nekoliko bolj zategne. Če pas ni ustrezno napet, se bo telo premaknilo bolj, kot je to priporočljivo.
  • Rahljanje pasu z izgovorom, da vas moti občutek pasu čez telo, ali celo nameščanje pasu pod roko močno zmanjšata učinkovitost pasu. Sile pri trku so namreč zelo velike in neustrezno nameščen pas lahko povzroči hude poškodbe ali celo smrt.
  • Pred vožnjo slecite debel plašč ali puhasto jakno, snemite torbico z rame in vzemite mobilni telefon iz zadnjega žepa. Med pasom in telesom naj bo čim manj oblačil oziroma »mehkega« prostora, ki omogoča premikanje telesa, prav tako tam ne sme biti nepotrebnih predmetov.
  • Zaponka mora po pasu lepo drseti in pas ne sme biti zavit ali zavozlan. Ko zaponko zapnete, potegnite spodnji del pasu in ga napnite, nato pa po potrebi naravnajte še zgornji del pasu.
  • Naslonjalo sedeža naj bo v udobnem pokončnem položaju. Pretirano ležeč položaj za volanom je nevaren, saj lahko telo zdrsne pod pasom oziroma se pas zadrgne v vrat.
  • Pripeti morajo biti vsi potniki v avtu, tudi tisti na zadnjih sedežih. Ob nenadnem zaviranju ali trku bi jih namreč lahko vrglo naprej in bi poškodovali tudi potnike spredaj, ki so ustrezno pripeti.

Pripenjanje otrok z varnostnim pasom

Mnogi starši so navdušeni nad samostojnostjo svojih otrok, ki se znajo že sami pripeti. Manj pa je takih staršev, ki otrokom razložijo, kako se pravilno pripeti. Težave navadno nastanejo v tretjem starostnem obdobju, ko otroci sedijo v otroških sedežih, ki nimajo svojih pasov s 5-točkovnim vpetjem, ampak za pripenjanje uporabljajo varnostni pas avtomobila. Otroci so majhni, zato potrebujejo ustrezno dvignjen sedež, ki ima na vrhu naslonjala posebna vodila za varnostni pas. Vodila zagotavljajo, da pas poteka čez ramo in ne čez vrat. Starši ne bi smeli hiteti zgolj z uporabo jahača, saj otroški sedež z naslonjalom in stransko zaščito telesa in glave nudi več varnosti drobnemu otroškemu telesu kot zgolj varnostni pas.

Varnost naj bo na prvem mestu

Zavedati se morate, da varnostni pas ni vsemogočen in da vam ob hujših trkih kakšen zlom ali vsaj modrica ne uideta. Zato poskrbite za nezgodno zavarovanje potnikov v vozilu in dodatno kritje AO+. Preden odpeljete, pa se prepričajte, ali so vsi potniki v avtomobilu pravilno pripeti. Več o varnostni v vozilu lahko izveste na intenznivnem tečaju varne vožnje v AMZS Center varne vožnje Vransko (ugodnost velja do 30. 9. 2022), o katerem smo pisali tukaj. Z opravljenim tečajem pa koristite ugodnost pri avtomobilskem zavarovanju. 
 

Ugodneje na tečaj varne vožnje AMZS

Člani Generali Programa prednosti ZAME lahko tečaje varne vožnje za avtomobiliste opravite ceneje. Članstvo v klubu je brezplačno. 

Preverite ugodnost