NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

02.04.2024 | 4 min branja | Nezgoda

Od padcev in ran do izplačila zavarovalnine v infografiki

Deklica si na gips na roki riše rože.

Se nezgodno zavarovanje otroka res splača? Otroci se pogosto skoraj čudežno izognejo poškodbam - tudi v situacijah, ko nam staršem zastane dih in se nam pred očmi že odvije najbolj črn scenarij, jo običajno odnesejo z le nekaj praskami. Odločitev o nezgodnem zavarovanju se zato včasih zdi kot potrata denarja. Preverite, kaj vse se v resnici lahko zgodi.

Ste vedeli, da je v slovenskih bolnišnicah zaradi takšnih in drugačnih poškodb letno zdravljenih več kot 4.200 otrok in mladostnikov (vir: NIJZ)?

Vzroki za poškodbe so različni. Najpogostejši so:

  • padci in udarci ob kak predmet,
  • zdrsi ter
  • opekline.

K sreči se večina teh nezgod konča s kakšno buško, odrgnino ali odkrušenim zobom, morda zlomom, ki se prav tako zaceli.

👉  Nezgod ne morete preprečiti, lahko pa ukrepate na to, kakšne posledice bodo imele. Bi znali otroku nuditi prvo pomoč? Prisluhnite predavanju medicinske sestre, zaposlene v ambulanti nujne pomoči.

 

Ste pomislili na to, da se lahko zgodi še kaj hujšega?

Kaj pa se zgodi, ko pride do hujše nezgode in se nesreča konča s trajno invalidnostjo? Zdravljenje in dolgotrajna rehabilitacija, invalidu pa je treba prilagoditi tudi bivalne prostore … Izognite se visokim finančnim stroškom in poskrbite za ustrezno zavarovalno vsoto, ki vam bo v primeru invalidnosti otroka pomagala ukrotiti stroške in poskrbeti za kvalitetno življenje.

 

Nezgodno zavarovanje otrok in mladine so zavarovanci v letu 2003 najpogosteje uveljavljali zaradi:

  1. padca,
  2. udarca in
  3. zdrsa.

Ranitev predmetom je na četrtem mesu med vzroki, pri čemer je skoraj polovica, 47 % odstotkov vsem primerov poškodb povzročil padec.

👉  Preverite, katere so najpogostejše nevarnosti za otroke in kaj lahko storite, da poškodbe preprečite.

 

Kakšni pa so bile posledice teh nezgod? Če jih razvrstimo po zavarovalnih vsotah, izplačanih v letu 2003, prva mesta zasedejo:

  1. invalidnost zaradi nezgode,
  2. zlomi, izpahi ali opekline ter
  3. dnevna nadomestila.

Tudi tu je prvi vzrok, torej invalidnost zaradi nezgode, predstavljal skoraj polovico, oziroma kar 45 % kolača, kar pa ni presenetljivo, saj so prav za invalidnost predvidena najvišja izplačila - to je tudi stanje, kjer so za prilagoditev življenja potrebna najvišja sredstva. Zavarovalna vsota, predvidena za invalidnost s progresijo, lahko znaša do 187.500 evrov.

👉  Preberite še, kakšno srečo je imel deček, ki je padel z balkona.

 

Katera so najpomembnejša kritja nezgodnega zavarovanja otrok in mladine ter kateri so najpogostejši vzroki nesreč, zaradi katerih naši zavarovanci uveljavljajo zavarovanje, si oglejte v spodnji infografiki.

Od-prask-in-bušk-do-izplačil-zavarovalnine_2024.jpg

Varnost za aktivno otroštvo

Z nezgodnim zavarovanjem otrok in mladine lahko poskrbite, da posledice nezgode ne prinesejo finančnih skrbi. 24 ur na dan, kjerkoli.

Preverite zavarovanje za otroke