NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

06.08.2023 | 4 min branja | Nezgoda

Novo šolsko leto - pravočasno poskrbite za šolske potrebščine

Mama in hčerka pripravljata šolske potrebščine za novo šolsko leto.

Začetek šolskega leta pomeni dolg seznam opravkov za starše, ki morajo poskrbeti, da bo otrok opremljen in pripravljen na prvi dan in vseh 10 mesecev, ki mu bodo sledili. Priprave so lahko precej stresne, če se jih lotite prepozno. Da boste zmagovalci bitke "šolske potrebščine", smo pripravili seznam nasvetov, s katerimi boste pred 1. septembrom uredili vse manjkajoče stvari in otroku omogočili, da bo zmagal že prvi dan v šoli.

 

V nadaljevanju preberite:

  • Kje najti seznam potrebščin za vašega šolarja?
  • Kako se lotiti nakupa šolskih potrebščin?
  • Kako izbrati prave potrebščine?
  • Opremite kupljene potrebščine
  • Izbira šolske torbe
  • Šolska oblačila
  • Rezervna oblačila za prvošolčka
  • Pozor na “prve črve”
  • Nezgode v šoli in prostem času

 

Kje najti seznam šolskih potrebščin za vašega šolarja?

Ob koncu prejšnjega šolskega leta ste dobili seznam potrebščin za naslednji razred, skupaj z navodili oziroma prijavnico šolskega sklada. Nekatere učbenike si namreč lahko izposodite, druge bo treba kupiti.

Možno je tudi, da učenci višjih razredov seznama niso dobili, saj se pričakuje, da ga bodo znali poiskati sami na spletni strani šole oziroma v orodju, ki ga uporabljajo za komunikacijo s šolo in učitelji. Spodbudite otroka, naj se potrudi poiskati seznam.

Seznami šolskih potrebščin in celo učbenikov se razlikujejo od šole do šole. Danes imajo vse večje knjigarne in papirnice sezname potrebščin za posamezne šole in posamezne razrede znotraj šol, zato vam bodo zaposleni lahko pomagali pri izbiri pravih.

Nikar ne podlezite predpostavki, da veste, kaj potrebuje mlajši otrok, če je njegov starejši sorojenec pravkar zaključil ta razred. Šola je lahko spremenila zahteve in hitro se lahko zgodi, da boste 2. septembra, v največji gneči, v papirnici iskali manjkajoče pripomočke.

In ne pozabite! Priprava na novo šolsko leto je vaš strošek, a šolarjeva naloga – sploh pri starejših šolarjih. Vi le preverjate, če je vse v redu. Na seznam ne pozabite dodati ovitkov in nalepk, če jih boste uporabili.

 

Kako nakupiti kvalitetne in ugodne šolske potrebščine?

Nakup, pa naj bo spletni ali v trgovini, je le eden od treh korakov: pregled obstoječih potrebščin, nakup novih potrebščin in učbenikov, opremljanje kupljenih potrebščin.

Šolske potrebščine lahko kupite v papirnici ali knjigarni ali pa v njihovih spletnih različicah. Slednje priporočamo, če točno veste, kaj morate kupiti. Če imate prvošolca, pa bo nakup lažji v živo. Ne pozabite, konec avgusta je gneča tudi v spletnih trgovinah lahko velika, zato naročilo oddajte pravočasno.

 

1. Pregled šolskih potrebščin, ki jih imate doma

Strošek šolskih potrebščin je precejšen zalogaj za družinski proračun, zato je pametno uporabiti tudi kakšno stvar iz lanskega leta ali od starejšega brata oziroma sestre. Ta korak boste seveda preskočili, če imate doma prvič prvošolčka.

Ne pozabite – šolarji prve triade osnovne šole učbenike in delovne zvezke dobijo brezplačno v šoli. Ostale potrebščine morate kupiti.

Če je otrok v prvi triadi, potrebščine preglejte in uredite skupaj, pri starejših otrocih pa naj bo to prvenstveno njihova naloga. Otrok naj:

  • pregleda potrebščine v likovni škatli in odstrani iztrošene ali uničene,
  • uredi barvice (če jih je mogoče ošiliti) in flomastre (če še pišejo) v puščici,
  • poišče ravnila, radirke, šilčke, lepila in škarje, ki se radi izgubijo po torbi ali kasneje po sobi,
  • pripravi zvezke, nalepke in ovitke, ki so ostali od prejšnjega leta,
  • poišče šolske copate,
  • poišče vrečko za športno opremo, če uporabljate tako iz blaga.

Ko ima vse na kupu, naj vzame pripravljen seznam potrebščin za naslednje šolsko leto in označi vse potrebščine, ki jih že ima, in zato ne potrebuje novih.

Zatem potrebščine in seznam z njim preglejte še vi. Šele takrat ste pripravljeni za 2. korak

Namig! Šolski copati so »potrošni material«, saj jih otrok hitro preraste in obrabi. Vseeno jih preglejte, ali so res že za v smeti, kajti z nekaj dodanimi okrasnimi gumbi in našitki bodo kot novi.

 

2. Izbira in nakup šolskih potrebščin in učbenikov

Po nakupih se odpravite šele, ko točno veste, kaj potrebujete. Sploh, če se odpravite v trgovino z otrokom, bodo ob novih potrebščinah in priljubljenih podobah na njih želje hitro prerasle tisto, kar je nujno. Če si to lahko privoščite, lahko kakšni želji tudi popustite – saj veste, da bo veselje ob začetku šolskega leta nekoliko večje.

Če nakupujete v fizični trgovini:

  • Se po nakupih odpravite zgodaj zjutraj in vsekakor pred 15. avgustom, da v trgovini ne bo prevelike gneče.
  • Pripravite dobro voljo in nikar ne pozabite seznama. Prodajalka bo sicer verjetno imela seznam za vašo šolo, a praktično je, če si lahko sproti označujete, kaj potrebujete in kaj imate.
  • Otrok naj s seboj vzame prazno šolsko torbo, da boste šolske potrebščine lažje prinesli domov.
  • Otrok naj pri nabiranju stvari pomaga, sploh, če je nekoliko starejši. Četrtošolci in starejši lahko predmete s seznama poiščejo tudi sami.

Če nakupujete na spletu:

  • Izberite šolo in razred iz seznama, ki vam ga bo ponudila spletna trgovina, nato pa preglejte, kaj so vam dali v košarico. Hitro se zgodi, da kaj manjka, oziroma da so izdelek, ki ga nimajo, nadomestili s čim podobnim, kar je na zalogi.
  • Bodite pozorni pri nakupu zvezkov. Pazite, da je notranjost res taka, kot jo želite in da ste izbrali pravo količino. Upoštevajte, da ne boste vedno dobili enake platnice, kot je na sliki. 
  • Preden oddate naročilo, preverite, ali je predviden rok dobave še dovolj pred 1. septembrom, da boste imeli čas potrebščine označiti, oziroma da ne boste med dostavo ravno na počitnicah.

Pri potrebščinah, kot so flomastri ali barvice je dobro kupiti kak rezervni komplet, saj sploh v prvi triadi barvice izginjajo v puščice drugih otrok (tudi vaš bo prinesel kakšno tujo, verjetno) ali pa se nenehno lomijo, flomastri pa radi zacvetijo ali izgubijo pokrovčke. Lahko pa to »rezervo« prinese tudi eden od treh dobrih mož in tako strošek malo preložite.

Namig: Cene zvezkov se lahko zelo razlikujejo glede na motiv na platnicah. Kupite zvezke z navadnimi platnicami in jih nato zavijte v papir s priljubljenimi junaki.

 

3. Opremljanje kupljenih potrebščin

Običajno ima vsaj nekaj otrok v razredu povsem enaka ravnila, mape, copate in še kaj, zato vse šolske potrebščine podpišite. Uporabite obstojen flomaster ali podobno pisalo, sicer se bo napis hitro zbrisal. Na lesene barvice se fino vreže tudi kemični svinčnik. Pomembne reči lahko še tudi označite. Otrok naj si izmisli svoj poseben znak ali neke vrste »logo«, s katerim bo še dodatno označil svoje šolske potrebščine.

Na oblačila in dežnike, na katere ne morete pisati, oznako našijte z nitmi različnih barv.

Če imate več oblikovalske žilice in časa, ustvarite unikatne nalepke za zvezke in druge potrebščine. Uporabite predloge s spleta, ustvarite svoje oblike ter jih natisnite na bele samolepilne etikete različnih velikosti. To je še posebej priročno, če imate v šoli več otrok. Večji otroci lahko svoje ime in razred napišejo tudi sami.

V tem koraku ne bo odveč, da boste pri mlajših otrocih na notranjo stran šolske torbe (običajno imajo torbe za to pripravljen prozoren okvirček), vložili kartonček, kjer bo napisana vaša telefonska oziroma telefonska tistega, ki najhitreje lahko pride v šolo po otroka (babica, teta, …). Otroku povejte, da je številka tam, da bo lahko povedal učitelju.

Opremiti boste morali tudi učbenike, ki si jih bo otrok izposodil v šoli. Ta obveznost vas bo verjetno čakala v prvem tednu šole, zato rezervirajte čas tudi za to. Starejše otroke že lahko naučite, da učbenike zavijejo sami, lahko pa si jih razdelite in jih zavijate skupaj in medtem klepetate.

Morda vas bo zanimalo tudi Kako izbrati najprimernejše obšolske aktivnosti za vašega otroka.

 

V šolski torbi naj bo dovolj prostora za šolske potrebščine

Šolska torba lahko brez težav zdrži dva ali tri razrede. Če je lanska vseeno že preveč zdelana in nameravate kupiti novo, izberite kombinacijo dejanskih potreb, modnih trendov in otrokovih želja.

Ena pomembnejših odločitev je, ali naj ima torba kolesa ali ne. Žal nosijo otroci domov tudi 10 ali več kilogramov težke torbe, zato so kolesa dobrodošla, obenem pa s tako torbo povozijo marsikaj, kar leži na pločnikih. Torbo s kolesi je treba še pogosteje čistiti in skrbeti za to, da se bodo kolesa gladko vrtela.

Torbe na koleščkih so težje od tistih brez. V primerih, ko ima šola stopnice ali pa otrok živi v stanovanjski hiši brez dvigala, je troba s koleščki zato lahko velik minus.

Pri nakupu upoštevajte:

  • Torba naj bo čim bolj vremensko odporna in zaščitena.
  • Če ima kolesa, morajo imeti ta dobre ležaje, torba pa dodatno zaščiteno dno, sicer bo pozimi in v dežju notranjost dodobra premočena - tudi šolske potrebščine.
  • Če ima kolesa ali ne, mora torba imeti naramnice, ki morajo biti dovolj podložene ter nastavljive, saj bo otrok torbo včasih primoran nositi.
  • Bodite pozorni na zadrge. Če niso robustne in masivne, se bodo hitro strgale.
  • Notranjost naj bo razdeljena na nekaj prekatov oziroma predalov. Tako zvezki ne bodo zmečkani, otrok bo lahko ločil športno opremo od malice in copat ter lažje in hitreje našel stvari v torbi. Priporočljiv je tudi majhen žep za ključe in druge drobnarije.
  • Za slabo vreme kupite še posebno nepremočljivo prevleko za nahrbtnike.

Za mlajše otroke naj bo torba živih barv, ne glede na starost pa so na torbi zaželeni odsevniki. Tako bo otrok na cesti bolj opazen in zato tudi bolj varen.

 

Tudi oblačila so šolske potrebščine

Ne gre za modne nasvete, pač pa dobronamerno opozorilo. Po tem, ko je otrok vse poletje verjetno preživel v kratkih hlačah, majicah s kratkimi rokavi in sandalih, se vam kaj hitro lahko zgodi, da boste tretji šolski dan že reševali krizno situacijo, ki se bo začela z: “Mami, te hlače niso udobne!”.

Otroci namreč v poletnih mesecih zrastejo in “lanske” hlače so pogosto najmanj prekratke, če ne tudi preozke, enako pa velja za majice z dolgimi rokavi in čevlje. Pravočasno preverite torej, če ima otrok dovolj primernih dolgih hlač, majic z dolgimi rokavi, puloverjev ter najmanj športno obutev in škornje.

Rezervna oblačila za prvošolčka

Za prvošolčke šole priporočajo, da imajo, podobno kot v vrtcu, v omarici vseskozi tudi komplet rezervnih oblačil. Zato v ločeno vrečko pripravite komplet majice, hlač, spodnjih hlač in nogavic, da se bo otrok lahko po potrebi preoblekel. V šoli namreč nimajo rezervnih oblačil, kot so jih imeli v vrtcu. Če bo po sreči, boste konec leta komplet nedotaknjen nesli domov, a vseeno je bolje, da ste pripravljeni.

Namig! Otroci rastejo tudi med letom, zato je nekje ob polletju dobro, da preverite, če so rezervna oblačila še prave velikosti.

 

Pozor na »prve črve«

Prvošolčki so vsako leto deležni posebne pozornosti. Vstopajo v povsem nov svet, zato je čim bolj prijazen sprejem zanje zelo pomemben. Vse šolske potrebščine naj bodo pripravljene dovolj zgodaj, podpisane in lepo zložene v torbi. Bodoči prvošolčki naj aktivno sodelujejo pri pripravi in označevanju potrebščin, da si bodo zapomnili, kako je videti napisano njihovo ime oziroma »logo«.

Že kakšen dan pred začetkom šolskega leta se sprehodite po poti do šole in si skupaj z otrokom oglejte semaforje, prehode za pešce in druge značilnosti. Ko jim boste opisovali vse čudovite stvari, ki jih čakajo v šoli, pa jih ne pozabite opomniti tudi na previdnost in nekatere nevarnosti, s katerimi se v vrtcu niso srečali. In ne pozabite, da morajo prvo- in drugošolčki nositi rumeno rutko na poti v šolo in iz nje.

Preberite tudi, kako otroka pripraviti na varno pot v šolo.

 

Kako pomagati šolarjem iz družin v stiski?

V trgovinah s šolskimi potrebščinami imajo pred začetkom šolskega leta običajno tudi košare, kjer zbirajo materialne donacije za šolarje iz socialno šibkih družin. Če vam vaš proračun dopušča, poskusite kakšno potrebščino tudi podariti.

Kaj podariti?

V okviru gibanja The Human Safety Net (THSN) v Generaliju že vrsto let vsak avgust zbiramo potrebščine, ki jih predamo Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje. Spodaj je seznam potrebščin, za katere še posebej izpostavljajo, da jih potrebujejo, in vam bo za donacijo pomagal izbrati prave pripomočke:

  • zvezki (črtasti, karirasti-večji kvadratki), ter zvezki TakoLahko ali Lili in Bine
  • peresnica (za 2. in 3. triado)
  • nalivniki, brisalci
  • svinčniki, šilčki, radirke
  • barvice/flomastri/tempera barve
  • ravnila (male in velike šablone), geo trikotnik
  • risalni listi
  • kolaž papir
  • voščenke
  • barvni plastelin
  • škarje
  • lepilo v stiku
  • PVC ovitki za zvezke
  • nalepke (za imena)
  • čopiči, paleta
  • šestila
  • kalkulatorji
  • trda mapa
  • šolski copati (od št. 30 do 36)

 

Med šolskimi potrebščinami naj bo tudi nezgodno zavarovanje

Šola prinese kar nekaj skrbi, a nekaterim se lahko izognete. Zaradi dinamike sodobnega življenja, množice šolskih in obšolskih dejavnosti ter predvsem dejstva, da so otroci razigrani, je nezgodno zavarovanje zelo pomemben del šolskih potrebščin. Otrok je z njim zavarovan celo šolsko leto, tudi popoldne in med počitnicami, nezgodno zavarovanje otrok in mladine pa lahko hitro in enostavno sklenete tudi na spletu. Naj bo šolsko leto vašega šolarja brezskrbno že od prvega šolskega dne naprej.

Čeprav so starejši otroci morda že samostojni, ne bo odveč, če tudi z njimi ponovite, kako se pravilno prečka cesto!

 

Poskrbite za finančno varnost in uspešno zdravljenje svojih otrok

Čas odraščanja prinaša tudi povečano možnost lažjih ali težjih poškodb. Nezgodno zavarovanje pomembno pripomore k uspešnemu in brezskrbnemu okrevanju ter k finančni varnosti družine.

Naročite zastopnika