NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

13.05.2024 | 18 min branja | Dom

Priljubljene pasme psov: katero izbrati zase?

Štirje psi različnih pasem na zeleni trati z gozdom v ozadju

Odločitev, da v družino sprejmete psa, mora biti odgovorna in premišljena, zagotovo pa bo to tudi eden najlepših dogodkov v vašem življenju. Štirinožni prijatelj prinese v dom veselje, tovarištvo in neizmerno ljubezen. Pasme psov pa imajo različne značaje in temperament. Nekatere so bolj mirne in nežne, druge so aktivne ali zaščitniške. Razmislite, kakšna narava psa bi se najbolje skladala z vašim življenjskim slogom in izkušnjami. Izbira prave pasme je namreč temelj srečnega in zdravega odnosa s novim pasjim prijateljem. S temeljitim raziskovanjem informacij in premišljenostjo boste našli idealnega novega družinskega člana.

 

V tem nasvetu boste izvedeli:

  • Kaj morate upoštevati, da boste izbrali pravo pasmo?
  • Kakšne značilnosti imajo različne pasme psov?
  • 5 najbolj priljubljenih velikih pasem psov
  • 5 najbolj priljubljenih srednjih pasem psov
  • 4 najbolj srčkane pasme majhnih kužkov
  • Kaj morate vedeti, preden pes pride v vaš dom

 

Pes: najprej vaš življenjski slog – nato pasma oz. izbor pasme

Vsak dan s kužkom je nova dogodivščina, polna igrivosti in nežnih trenutkov, a pri izbiri prave pasme psa je pomembno, da upoštevate nekaj stvari.

  • Svoj življenjski slog. Ali vaš način življenja sploh omogoča skrb za psa? Vsakodnevni sprehodi in druge aktivnosti zahtevajo čas. Pomembno je, da ima pes možnost rednih izhodov, saj večina psov ne more zadrževati potrebe dlje kot 8 ur, idealno pa ne več kot 6 ur. Lajanje psa, ko lastnikov ni doma dlje časa, je lahko moteče. Ne pozabite na varstvo, ki ga boste za psa potrebovali, če vaši počitniški plani ali sužbena potovanja ne omogočajo pasje družbe.
  • Prostor bivanja in velikost psa. Upoštevajte velikost svojega doma. Veliki psi potrebujejo več prostora, zato so manjše pasme bolj primerne za stanovanje. Obenem ni zanemarljiv dostop do varnega, ograjenega, zunanjega območja, npr. terase ali vrta.
  • Izkušnje, ki jih imate z vzgojo psov. Strokovnjaki menijo, da ni vsaka pasma za začetnike.
  • Kako aktivni ste? Nekatere pasme potrebujejo veliko telesne aktivnosti, druge pa so bolj umirjene. Prav tako je pomembno razmisliti o mentalni stimulaciji, ki jo pasma potrebuje, da ostane zdrava in srečna.
  • Stroški, ki jih prinese lastništvo kužka. Hrana, veterinarski stroški, oprema in nega ... Nekatere pasme zahtevajo redno strokovno nego dlake, posebno prehrano ali imajo večje zdravstvene potrebe. Pred odločitvijo se pozanimajte o značilnih zdravstvenih težavah pasme in potencialnih stroških zdravljenja. Veste, da obstaja tudi zavarovanje za psa, Moj kuža, ki krije stroške zdravljenja vašega kužka zaradi bolezni ali nezgode, smrt kužka zaradi bolezni ali nezgode in odgovornost iz posesti kužka?

Povprečna življenjska doba psov je 12 let in 8 mesecev, zato naj vam bo glavno vodilo za nakup psa, še posebej, če gre za vašega prvega, razmislek, ali imate zanj dovolj časa.

Poglejmo skupaj različne pasme psov, kateri so nezahtevni psi, kakšna je nega psov, kateri so kratkodlaki in koliko veselja prinesejo psi mladički.

 

Pasme psov: vsaka ima svoje potrebe

Pri izbiri psa najprej izberite pasmo, ki se ujema z vašim življenjskim slogom in pričakovanji. Za pridobivanje informacij o posameznih pasmah vam predlagamo več možnosti.

  • Obiščite spletne portale, ki so med drugim specializirani za kužke ali domače živali nasploh in nudijo tudi informacije o pasmah psa (npr. Mr. Pet ali Smrček).
  • Pogovorite se z lastniki psov tistih pasem, ki vas zanimajo.
  • Obiščite tudi lokalne kinološke klube ali pasje razstave, kjer se lahko srečate z različnimi pasmami in njihovimi lastniki. Tako boste iz prve roke izvedeli več o značilnostih in potrebah posameznih pasem.

 

Ta zapis je pomagala urediti lastnica angleškega braka (pasma beagle), ki pred nakupom ni ničesar prebrala o tej lovski pasmi, ampak se je zaljubila v mladička. Mali kužki so še posebej srčkani, zato je bila ljubezen na prvi pogled. Lastniki beaglov bodo pokimali, da priljubljena angleška pasma, ki je sicer primerna tudi za družine z mlajšimi otroki, svoj lovski nagon ohrani vse življenje. Redki beagli se sprehajajo brez povodca, saj so begosumni. Obenem ta ljubka pasma lahko poje vse, kar imate v domačem hladilniku in še več. Šale o beaglih na stran ... Drugi lastniki beaglov bi pred nakupom povedali, da je to zelo aktivna pasma, ki potrebuje sprehod trikrat na dan, ne mara biti sama doma in težje prenaša varstvo za čas dopustov, zato bo bodoči lastnik morda primoran spremeniti svoj življenjski slog.

 

Vrste psov glede na njihov izvor in veščine

Pasje pasme so razvrščene v različne kategorije glede na njihov izvor oziroma na to, za kaj so jih nekoč vzredili, značilnosti in veščine. Vsaka kategorija ima posebne lastnosti in namene, zaradi katerih so psi te skupine primerni za določene aktivnosti ali vloge.

  • Delovni psi: pasme psov so bile razvite za določene delovne naloge, npr. vleka, reševanje ali varovanje. Primeri pasem: bernardinci, mastifi, sibirski haskiji in rotvajlerji.
  • Psi pomočniki in terapevtski psi: so tako spremljevalci kot tudi družabniki, namenjeni spremljanju slepih in slabovidnih oseb, gibalno ovirani osebi olajšajo opravila ali pa pomagajo pri rehabilitaciji. Prvi psi pomočniki so bili nemški ovčarji.
  • Ovčarski in pastirski psi: so zelo inteligentni, hitro učljivi in imajo naravni nagon za čuvanje ter vodenje črede. Sem sodijo pasme border collie in avstralski ovčar.
  • Športni psi: v to kategorijo spadajo pasme, ki so bile razvite za lov in druge športne aktivnosti. Primeri vključujejo labradorce, zlate prinašalce in weimarske ptičarje.
  • Psi čuvaji: ti psi izvirajo iz pasem, vzrejenih za boje, zato so znani po svojem pogumu, moči in vztrajnosti pri varovanju. So izjemno zvesti in polni ljubezni. To so tibetanski mastif, šarplaninec, doberman in bulmastif.

 

Spoznajmo velike pasme psov

1. Bernardinci so veliki delovni psi

Bernardinec je tipičen predstavnik velikih pasem psov

Izvor in zgodovina: Izvirajo z alpskega področja Švice in Italije. Zgodovina pasme sega v 17. stoletje, ko so jih začeli vzgajati kot reševalne in delovne pse v hospicu sv. Berarda na prelazu med omenjenima državama, ime pasme pa se je uveljavilo, ko so pričeli s čistopasemsko vzrejo.

Telesne značilnosti: Odrasli psi dosežejo višino med 70 in 90 cm in težo med 65 in 120 kilogrami.

Potrebna aktivnost in zahtevnost vzgoje: Zahtevajo zmerno količino telesne aktivnosti. Kljub svoji velikosti niso zelo zahtevni glede intenzivnih aktivnosti, vseeno pa so redni sprehodi in igra ključni za njihovo zdravje in dobro počutje. Vzgoja bernardincev ni pretirano zahtevna, saj so po naravi mirni in prijazni psi. Pomembno je, da se že zgodaj začne z njihovo socializacijo in osnovnim treningom poslušnosti. Konsistentnost in potrpežljivost sta ključni pri vzgoji tega plemenitega psa.

Zdravstvene težave in življenjska doba: Bernardinci so nagnjeni k displaziji kolkov in komolcev, srčnim obolenjem ter težavam z očmi. Zaradi svoje velikosti lahko trpijo za torzijo želodca. Če so zdravi in dobro negovani, je njihova življenjska doba običajno med 8 in 10 let. Redni veterinarski pregledi so ključni za dolgo življenje.

Nega: Bernardinci potrebujejo redno krtačenje dlake, čiščenje ušes in preglede oči. Pomembna je tudi pravilna prehrana, uravnotežena vadba in skrb za zdravje sklepov.

Med najbolj znanimi bernardinci sta filmski junak kuža Beethoven iz istoimenske serije filmov in pa resnični junak po imenu Barry, ki naj bi na prelazu Veliki Sveti Bernard rešil preko 40 življenj popotnikov. Zelo znana upodobitev bernardinca je s sodčkom žganja okoli vratu, ki pa danes velja za mit.

2. Nemška doga, znana tudi kot »veliki danec«, je prastara pasma

Nemška doga oziroma veliki danec pozira pred morjem.

Izvor in zgodovina: Vzrejeni so bili kot lovski psi nemškega plemstva in so tradicionalno imeli pozlačene ovratnice. Kot čuvaji so spali s svojimi lastniki.

Telesne značilnosti: Samci nemške doge naj bi bili visoki vsaj 76 cm, tehtajo med 50 in 82 kg, medtem ko so samice malenkost nižje in lažje.

Potrebna aktivnost in zahtevnost vzgoje: Zahteva zmerno telesno aktivnost. Kljub velikosti ne potrebujejo pretirano intenzivnih vadbenih režimov, a redni daljši sprehodi in prostor za prosto gibanje so nujni za njihovo fizično in mentalno zdravje. Ko gre za vzgojo, so nemške doge znane po svoji inteligenci in želji, da bi ugajali svojim lastnikom, kar olajša proces učenja. Pomembno je zgodnje socializiranje in dosleden, a nežen pristop k treningu. Ta pasma se odziva na pohvale in nagrade in potrebuje redne, a ne preveč stroge treninge. Zaradi njihove velikosti in moči je pomembno, da so dobro vzgojeni in pod nadzorom.

Zdravstvene težave in življenjska doba: Nemške doge so podvržene zdravstvenim težavam kot so srčne bolezni, displazija kolkov in torzija želodca. Prav tako so nagnjene k hitremu razvoju raka. Povprečna življenjska doba te pasme je zaradi velikosti in zdravstvenih zapletov relativno kratka, običajno med 6 in 8 leti.

Primernost za družine: Nemške doge so izjemno ljubeče in zaščitniške, zato so odlični družinski psi. So potrpežljive z otroki in se dobro razumejo z drugimi hišnimi ljubljenčki.

Nega: Zahtevajo redno krtačenje, skrb za zobe in nohte, čiščenje ušes, in ustrezno prehrano ter preprečevanje prekomerne teže.

Samec nemške doge po imenu Zeus je vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov kot najvišji pes, od tac do ramen je meril 111 cm. Danes so doge po značaju zelo prijazni psi, ki ljubijo človeško družbo, zato se jih je prijel naziv »nežni velikani«.

🐶  Kuža je vaš najboljši prijatelj, zanj bi storili vse. Kaj, če zboli ali koga poškoduje? Zavarujte ga z zavarovanjem Moj kuža.

3. Angleški mastif izvira iz Velike Britanije

Angleški mastif umirjeno sedi na trati.

Izvor in zgodovina: Angleški mastif izvira iz Velike Britanije, kjer so ga uporabljali kot bojevnika, čuvaja in lovca že v rimskih časih.

Telesne značilnosti: So kratkodlaki psi, svetle rumenorjave barve, značilno pa imajo črn gobec. Odrasli samci tehtajo med 70 in 115 kg, pogosto pa to težo tudi presežejo – največja zabeležena teža angleškega mastifa je kar 155 kg.

Potrebna aktivnost in zahtevnost vzgoje: Zahteva zmerno količino telesne aktivnosti. Ta pasma ni pretirano energična, vendar so redni krajši sprehodi in priložnosti za nežno igro ključni za ohranjanje njihovega zdravja. Prekomerna aktivnost, še posebej v mladosti, lahko vodi do težav s sklepi in kostmi zaradi njihove velike telesne mase. Vzgoja angleškega mastifa zahteva doslednost in potrpežljivost, a hkrati nežen pristop. So zelo inteligentni in običajno željni ugoditi svojemu lastniku, kar pomeni, da se na treninge odzivajo dobro, če uporabljate pohvalo in nagrade. Pomembno je, da zgodaj začnete z njihovo socializacijo in učenjem osnovnih ukazov, da se izognete razvoju nezaželenih vedenj. Zaradi svoje velikosti in moči je bistveno, da so mastifi pravilno vzgojeni, da zagotovimo njihovo upravljivost in varnost okolice.

Primernost za družine: Značaj mastifov opisujejo kot dostojanstven, hraber in velikodušen. So zelo poslušni psi, ki brez težav tolerirajo otroške norčije.

Zdravstvene težave in življenjska doba: Angleški mastifi so nagnjeni k zdravstvenim težavam, kot so displazija kolkov, srčne bolezni in torzija želodca. Prav tako se lahko soočajo z degenerativnimi boleznimi kosti in sklepov. Običajna življenjska doba angleških mastifov se giblje med 6 in 10 leti, odvisno od zdravstvenega stanja in nege.

Nega: Angleški mastifi potrebujejo redno krtačenje, čiščenje gub na obrazu, nego zob in nohtov ter preprečevanje prekomerne teže z uravnoteženo prehrano in zmerno aktivnostjo.

Medtem ko nemške doge veljajo za najvišje, pa si angleški mastifi lastijo naziv najtežjih psov.

👉  Poglejte, katere oblike vadbe lahko izberete za svojega kužka.

4. Irski hrti veljajo za najvišje pse

Irska hrta, predstavnika ene največjih pasem psov, mirno čakata na podeželju.

Izvor in zgodovina: Imajo zelo dolgo zgodovino, s prvimi zabeleženimi omembami v 6. stoletju, na Irsko pa naj bi jih prinesli davno, 7.000 let pred našim štetjem. Angleško ime "Irish Wolfhound" izvira iz njihovega namena in ne videza, vzrejeni so bili namreč kot lovski psi za lov na volkove.

Telesne značilnosti: Poleg nemških dog veljajo za najvišje pse, samci presegajo višino 80 cm in so podobno sloki kot doge. Imajo srednje dolgo resasto dlako, ki jim daje prijazen, skuštran videz. Po značaju so mirni psi, ki pogosto spletejo močne vezi s svojo družino.

Potrebna aktivnost in zahtevnost vzgoje: Potrebuje zmerno do visoko stopnjo telesne aktivnosti. Kljub svoji mirni naravi doma, so ti psi izredno hitri in imajo močan nagon za tek. Redni daljši sprehodi in dostop do varnega, ograjenega prostora, kjer se lahko prosto gibljejo in tekajo, so ključni za njihovo fizično in psihično zdravje. Ko gre za vzgojo, irski hrti zaradi svoje inteligence in želje, da bi ugajali lastniku, veljajo za dokaj učljive. So občutljivi in odzivni na nežne metode treninga. Kljub njihovi velikosti in moči je pri njihovi vzgoji pomembno uporabljati tehnike nagrajevanja. Prav tako je pomembno zgodnje socializiranje, saj so lahko sicer nekoliko plašni ali zadržani do neznancev ali drugih psov.

Primernost za družine: Irski hrti so znani po svojem prijaznem, ljubečem značaju, zato so odlični družinski psi, če so pravilno vzgojeni.

Zdravstvene težave in življenjska doba: Nagnjeni so k srčnim boleznim, osteosarkomu in torziji želodca. Trpijo lahko tudi zaradi manjših težav s kožo in očmi. Zdravi in ustrezno negovani irski hrti običajno živijo od 6 do 8 let, a nekateri lahko dočakajo tudi 10 let.

Nega: Irski hrti potrebujejo minimalno krtačenje, redno čiščenje zob in ušes ter skrb za nohte. Pomembno je ohranjanje zdrave teže s primerno prehrano in aktivnostjo.

👉  Če načrtujete, da vam bo pes delal družbo na izletih v naravo, preberite, kako ravnati, če greste s psom v hribe.

5. Novofundlandci izhajajo iz istoimenskega kanadskega otoka

Črn novofudlanec se hladi na zeleni trati.

Izvor in zgodovina: Izvirno so jih vzrejali novofundlandski ribiči za pomoč pri ribolovu in drugih opravilih. Zaradi krepkega telesa, odlične pljučne kapacitete in plavalne kožice na tacah so odlični plavalci. Imajo močen nagon za reševanje ljudi iz vode in so pogosto zaslužni za junaška dejanja – celo Napoleonu naj bi življenje rešil novofundlandec, ko je neuspešno bežal z otoka Elba.

Telesne značilnosti: Veliki, močni psi z masivnim telesom, širokimi rameni in močnim prsnim košem. Imajo gosto, vodoodporno dlako, ki zahteva redno nego. Njihova dlaka je običajno črna, rjava ali belo-črna. Znani so po svojih velikih, mehkih očeh in prijaznem izrazu.

Potrebna aktivnost in zahtevnost vzgoje: Zahtevajo zmerno količino telesne aktivnosti. Kljub svoji veliki postavi so po naravi dokaj mirni in ne potrebujejo izjemno intenzivne vadbe. Redni sprehodi in priložnosti za igro, še posebej v vodi, kjer lahko izkoristijo svoje naravne plavalne sposobnosti, so zelo koristni za njihovo fizično zdravje in dobro počutje. Ko gre za vzgojo, so novofundlandci znani po svoji prijaznosti in mirnem značaju, zato jih je relativno enostavno uriti. Dobro se odzivajo na pohvalo in nagrajevanje ter praviloma hitro osvojijo osnovne ukaze, a je pomembna zgodnja in dosledna socializacija, še posebej zaradi njihove velikosti. Prav tako je pomembno učenje primernega vedenja in nadzora, saj je odrasle pse fizično težko obvladati.

Primernost za družine: Novofundlandci potrebujejo umirjeno, a avtoritativno vodstvo, ki spodbuja njihovo naravno nagnjenje k sodelovanju in ustrežljivosti. So izjemno ljubeči in zvesti družinski člani.

Zdravstvene težave in življenjska doba: Novofundlandci so nagnjeni k srčnim težavam, displaziji kolkov in komolcev ter tvorbi kamnov v spodnjih sečilih (cistinuriji). Pogosta je tudi torzija želodca. Te velike pse lahko prizadenejo tudi kožne infekcije. S primerno nego in zdravstveno oskrbo imajo novofundlandci običajno življenjsko dobo od 8 do 10 let.

Nega: Zahtevajo redno krtačenje, ker se jim dlaka vozla. Pomembno je tudi redno čiščenje ušes, nega tačk in zob ter občasno kopanje.

'Newfieji', kot jim ljubkovalno rečejo v angleščini, lahko dosežejo preko 100 kg, hkrati pa imajo gost dvojen kožuh, ki še poveča njihov videz. V Sloveniji je zanesljivo najslavnejši novofundlandec kuža Jakob iz mladinskega filma Sreča na vrvici.

 

Srednje veliki psi so priljubljena izbira za mnoge ljubitelje psov

Pogosto ravno prave velikosti, da se dobro počutijo tako v manjših stanovanjih kot hišah z dvoriščem. Ti psi so dovolj veliki, da se lahko udeležijo aktivnih pustolovščin, hkrati pa dovolj majhni, da jih je lažje obvladati.

Pasje pasme srednje velikosti ponavadi tehtajo med približno 10 in 25 kilogrami. Nekatere priljubljene srednje velike pasme so:

  • beagle,
  • avstralski ovčar,
  • border collie,
  • angleški koker španjel in
  • buldog.

Navadno so te pasme zelo prilagodljive, inteligentne in priljubljeni družinski psi. Lastnik mora srednje velikega psa dovolj zaposliti, mu zagotavljati zadostno količino gibanja in skrbeti za redno socializacijo. Srednje veliki psi so običajno zelo aktivni in se radi igrajo, kar je treba upoštevati pri načrtovanju aktivnosti.

 

Mali psi: pasme, ki so najbolj srčkane

1. Pomeranci so bili priljubljeni tudi na angleškem dvoru

Pomeranec sedi na kavču in pričakujoče gleda navzgor.

Izvor in zgodovina: Izvirajo iz Nemčije in Poljske, vendar so za njihovo velikost in raznolikost barv zaslužni angleški rejniki.

Telesne značilnosti: So zelo majhni, igrivi ter radovedni psički s kratkim gobcem, rjavimi očmi in kratkimi pokončnimi uhlji. Značilnost pomerancev je zelo gost kožušček, večinoma rdeče-oranžne in bele barve, ki jim daje videz malih kosmatih kepic.

Potrebna aktivnost in zahtevnost vzgoje: Potrebujejo zmerno telesno aktivnost, kot so kratki sprehodi in igra, a ker so zelo majhni, je treba pri fizičnih aktivnostih paziti na možnost poškodb. Kljub svoji majhnosti potrebujejo redno mentalno stimulacijo. Vzgoja zahteva doslednost, saj so lahko trmasti, vendar se na treninge odzivajo dobro, če se uporabljajo metode nagrajevanja.

Primernost za družine: Pomeranci so ljubeznivi, živahni in odlični za družine, saj se dobro razumejo z otroki.

Nega: Pomeranci zahtevajo redno nego dlake, vključno s pogostim krtačenjem, da se prepreči zapletanje. Kopanje je potrebno le občasno. Pomembno je tudi redno čiščenje zob, ušes in obrezovanje krempljev.

2. Ljubki yorkshirski terierji so nekdanji lovci na podgane

Yorkshirski terier zvedavo pogleduje izza blazine na kavču.

Izvor in zgodovina: Izvirajo iz Anglije iz 19. stoletja, kjer so jih sprva uporabljali za lovljenje glodalcev v tekstilnih tovarnah. Razvili so se iz različnih terierjev, vključno s Clydesdale in Waterside terierji.

Telesne značilnosti: So majhni (med 17 in 21 cm), inteligentni, samozavestni, dolgodlaki kužki, ki dosežejo težo okoli treh kilogramov, ko odrastejo. Mladiči se skotijo črne barve, po približno enem letu pa navadno začnejo svetleti.

Nega: Večina lastnikov svoje yorkije ostriže na kratko, ker je takšno dlako enostavno lažje vzdrževati, prikupni pa so enako tako s kratko kot z dolgo dlako.

Potrebna aktivnost in zahtevnost vzgoje: Potrebujejo zmerno aktivnost, kot so kratki sprehodi in igra, primerna za njihovo majhno velikost. Vzgoja je lahko zahtevna zaradi njihove trmaste narave, zato je pomembna doslednost in potrpežljivost. Dobro se odzivajo na treninge s pohvalo in nagrado. Ključna je zgodnja socializacija, ki preprečuje razvoj plašnosti ali agresije.

Primernost za družine: So zelo družabni psi, uživajo v pozornosti in imajo živahen, igriv in ljubezniv karakter. Močno se navežejo na lastnika in so priljubljeni družinski psi, primerni tudi za manjša stanovanja.

3. Šetlandski ovčarji so po videzu kot miniaturne verzije škotskih ovčarjev

Šetlandski ovčar v avstrijskem hribovju počiva med vzponom.

Izvor in zgodovina: Znani tudi kot 'šeltiji', izvirajo iz Šetlandskih otokov. Razvili so se iz psov, ki so jih Škoti uporabljali za čuvanje in pašo ovc. Sčasoma so se križali z drugimi pasmami, vključno z border colliji, kar je prispevalo k njihovi agilnosti in inteligenci. Uradno so kot pasma priznani od začetka 20. stoletja.

Telesne značilnosti: Dolg ošiljen gobček in bujen kožuh, ki se okoli vratu podaljša v pravcato grivo, sta najbolj izraziti lastnosti šeltijev.

Potrebna aktivnost in zahtevnost vzgoje: So izjemno inteligentni in aktivni psi, ki zahtevajo redno telesno in mentalno stimulacijo. Primerni so za agility, dolge sprehode in igre, ki izzivajo njihov um. Vzgoja teh psov je sicer manj zahtevna, saj se hitro učijo, vendar zahteva doslednost, potrpežljivost in nagrade, zlasti pri socializaciji, saj so naravno previdni do tujcev. Njihova pripravljenost učiti se in želja po ugajanju olajšata proces treninga.

Primernost za družine: Zaradi svoje ljubeznive in zaščitniške narave so primerni za družine.

Nega: Potrebujejo redno nego, saj imajo gosto dvojno dlako, ki se lahko hitro zapleta. Redno tedensko krtačenje je nujno, med sezono menjave dlake pa še pogosteje. Poleg tega potrebujejo redno nego nohtov, ušes in zob ter občasno kopanje za ohranjanje zdravja in higiene.

So zelo živahni, agilni in vzdržljivi psi, kot je značilno za vse ovčarje. Veljajo za eno izmed najbolj inteligentnih pasem, povprečen šelti naj bi razumel nov ukaz v manj kot petih ponovitvah.

4. Maltežani so živahni in razposajeni kužki

Beli maltežan čaka lastnika na kavču.

Izvor in zgodovina: Ena izmed najstarejših pasem psov, izvorno iz Sredozemlja, natančneje z Malte. Znani so že iz časa starih Rimljanov, ki so jih cenili zaradi njihovega čudovitega, dolgega belega kožuha. Skozi stoletja so bili priljubljeni kot spremljevalni psi plemstva in visoke družbe po vsej Evropi.

Telesne značilnosti: So majhni psi s telesno težo, ki običajno ne presega 4 kilograme. Imajo dolgo, svilnato belo dlako, ki sega skoraj do tal. Znani so po svojem ljubkem, okroglem obrazu z iskrivimi očmi in puhastim repkom, ki ga pogosto nosijo zavihanega nad hrbtom. Njihova majhnost in eleganten videz jih delata izjemno privlačne.

Potrebna aktivnost in zahtevnost vzgoje: Potrebujejo zmerno količino telesne aktivnosti. Vsakodnevni kratki sprehodi in igra doma so običajno dovolj za njihovo dobro počutje. Glede vzgoje so dokaj učljivi, vendar je potrebna doslednost pri treningu poslušnosti, saj so lahko trmasti. Pozitivne metode vzgoje, kot je nagrajevanje dobrega vedenja, so najbolj učinkovite. Zgodnja socializacija je ključna, da se prepreči prekomerno lajanje in plašnost pred novimi ljudmi in situacijami.

Primernost za družine: Obožujejo ljudi in so zelo družabni ljubljenčki. Dobro se obnesejo v manjših prostorih in so zelo aktivni tudi v notranjosti hiš in stanovanj, zaradi česar so priljubljeni v urbanih okoljih.

Nega: Njihova glavna značilnost je snežno bela, svilnata, dolga dlaka, ki zgleda naravnost čudovito in je tudi enostavna za negovanje. Lastniki maltežanov svoje ljubljenčke pogosto strižejo in tako ohranjajo videz mladiča, tekmovalni psički pa imajo večinoma dolgo, razčesano pričesko. Maltežani so sicer primerni tudi za alergike, ker jim dlaka ne izpada pogosto.

 

Nakup psa pomeni tudi skrb za pasje dobro počutje in zdravje

Skrb za psa vključuje redne zdravstvene preglede pri veterinarju, pravočasna cepljenja in ustrezno preventivno nego, kot so zaščita pred paraziti in skrb za zobe. Kupujete rodovniškega psa? Podprite odgovorno vzrejo – izberite uglednega vzreditelja ali preprosto raje razmislite o posvojitvi psa. Razmislite o obisku lokalnih zavetišč, da najdete svojega novega najboljšega prijatelja in mu ponudite drugo priložnost za srečno življenje.

👉  Kupiti ali posvojiti? Če ste v dvomih, preberite še več argumentov v našem nasvetu Posvojitev psa iz zavetišča ali nakup rodovniške pasme?

Nega psov in izpadanje dlake

Psi, kot so špic in samojed, zahtevajo več skrbi za dlako, medtem ko pasja dlaka drugih pasem, kot so beagle ali nemški bokser, potrebuje manj nege. Izpadanje dlake in sezonska menjava je sicer pri psih normalna, a so pasme, ki izgubljajo manj dlake, lahko celo bolj iskane, to so npr. tibertanski terier, maltežan, bišon, portugalski vodni pes, šitzu in pudlji.

 

Kaj kupiti pred prihodom novega psa

Pomembno je, da za novega družinskega člana ustvarite varno in udobno okolje za njegovo dobro počutje. Nekaj namigov, za kaj morate poskrbeti pred prihodom kužka v vaš dm.

  • Poskrbite za osnovne pripomočke, kot so ovratnica, povodec, posode za hrano in vodo ter izdelke za nego.
  • Nakup kakovostne hrane, ki ustreza prehranskim potrebam izbrane pasme.
  • Pripravite udobno posteljo ali ležišče, ki bo psu nudilo prostor za počitek.
  • Ne pozabite na nakup igrač za mentalno stimulacijo in telesno aktivnost psa; to lahko vključuje žvečilne igrače, vrvi ali igrače za prinašanje.

Z ustrezno pripravo bo vaš novi štirinožni prijatelj lažje in hitreje postal del družine.

 

Ne pozabite na zgodnje šolanje mladička in socializacijo

Začnite s socializacijo vašega mladiča že v prvih tednih, tako da ga izpostavljate različnim ljudem, živalim in okoljem. To bo pomagalo preprečiti nastanek strahov in agresivnega vedenja. Osnovne tehnike usposabljanja, kot so 'sedi', 'prostor' in 'pridi', so temelj za dobro obnašanje in lahko preprečijo mnoge težave.

Vključitev v malo pasjo šolo, ki jih ponujajo lokalni kinološki klubi ali profesionalni trenerji, je odličen način za nadgradnjo vaj in gradnjo močne vezi med vami in vašim psom.

Ne pozabite: ko vaš mladiček dopolni 3 mesece, ga lahko zavarujete z zavarovanjem Moj kuža.

 

Kaj bi storili, če vaš kuža zboli ali koga poškoduje?

Zavarujte ga z zavarovanjem Moj kuža, ki krije zdravljenje kužka, primer njegove smrti zaradi bolezni ali nezgode in vašo odgovornost, če bo kužek poškodoval osebo ali stvar.

Preberite več