NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

24.04.2019 | 2 min branja | Prosti čas , Šport

Pred prvo plovbo v novi sezoni

Plovila so povezana s strastjo, ljubeznijo, svobodo in poletnimi užitki, dvakrat na leto pa lastnike plovil čaka tudi odgovorno in zahtevno delo priprave plovila na zimo oziroma na novo sezono. Spomladi je treba čoln ali jadrnico »zbuditi« iz zimskega spanca, preveriti, kakšne posledice je pustila zima, in opraviti vse potrebno, da bo plovba v novi sezoni mirna, varna in zabavna.  

Od čolna do jahte

Priprava motornega čolna je odvisna od tega, kje je preživel zimo in kaj vse ste postorili že pred njo, vseeno pa vas čaka nekaj nujnih opravil. Ne pozabite, da mora biti motor bezhiben, akumulator napolnjen in električna napeljava pregledana. 

Poskrbite za zavarovanje vašega plovila in odgovornosti lastnika, še preden se odpravite na prvi izlet.

Kratek seznam opravil, ki jih morate postoriti pred prvo plovbo

  • Servisni pregled motorja oziroma »dekonzervacija« in pregled delovanja pogona. Izvenkrmnega motorja se lahko lotite (tudi) sami, večje motorje prepustite pooblaščenim serviserjem.
  • Pregled električne napeljave in akumulatorjev. Ob tem preverite tudi delovanje vseh električnih naprav in sistemov: varovalk, luči, črpalk (kalužnih, v sistemu sveže vode, pri stranišču in za odpadne vode), alarmov, navigacijskih in komunikacijskih naprav, sidrnega vitla in podobno. Preverite spoje, oksidacijo in korozijo pri žicah.
  • Temeljito čiščenje notranjosti in zunanjosti. Med res temeljitim čiščenjem boste najlažje odkrili morebitne sledi puščanja vode, ostanke olja, razpoke v trupu (osmoza!), odvite vijake, razrahljane ograje, bitve in jeklene pletenice, sledi škode, ki jo povzročijo glodavci, plesen, raztrgane ali razparane blazine in ponjave, trhle lesene dele in veliko reči, ki jih boste lahko še pravočasno popravili ali zamenjali. Pri čiščenju vso opremo znosite s plovila, jo temeljito prezračite in operite, notranjost pa posesajte in obrišite z vlažno krpo. V ta del spadata tudi pranje zunanjosti in poliranje oziroma čiščenje tub napihljivih gumenjakov. Ne pozabite pregledati rezervoarja za vodo, če ga plovilo seveda ima.
  • Pregled obvezne in varnostne opreme. Preverite, kako je oprema prestala zimo (poškodbe zaradi vlage in podobno), rok uporabe signalnih raket, stanje in vsebino škatle prve pomoči, rok uporabe rešilnega splava in podobno. Preglejte, preštejte in poskrbite za ustreznost rešilnih jopičev (za otroke in odrasle, preverite samonapihljive jopiče) ter delovanje plavajoče signalne luči.
  • Vrvi. Brez vrvi na barki ne gre. Vsako leto sonce, voda, sol, mehanska obraba in staranje povzročijo nekaj izgube lastnosti, ki jih vrv mora imeti, zato je pomembno, da jih pred vsako sezono pregledate in po potrebi zamenjate.
  • Podvodni del trupa je treba očistiti, obrusiti in po potrebi na novo nanesti zaščitno plast antivegetativnega premaza. Očistiti in zavarovati je treba tudi pogon (propeler), preveriti delovanje plošč trima in stanje pri vsakem podvodnem priključku (odprtine za zajem hladilne vode, kolesce brzinomera, oddajnik globinomera).
    Jadralci, razpnite jadra!
Pri jadrnicah je treba dodatno pozornost nameniti jamboru, vitlom, jeklenim pletenicam in seveda jadrom. Jadra so občutljiva na UV-žarke, sol in vlago, včasih pa nastane težava tudi na pregibih, ko je jadro čez zimo nepravilno zloženo.

Jadra lahko razprostrete po tleh, ki ste jih prej očistili in pometli, ali pa jih preprosto dvignete in med dvigom dobro pregledate. Razparana, strgana, preperela in drugače poškodovana jadra je treba dati na popravilo ali zamenjati. 
Navtiki pogosto pozabijo na zastavo, ki plapola na barki. Bodite pozorni, saj strgana in zbledela zastava ni v čast kapitanu in posadki.

Dokumenti plovila

V mapo z vsemi dokumenti plovila spada tudi polica zavarovanja. S kasko zavarovanjem za plovila in jahte poskrbite, da bo vaša plovba varna in dopust pod jadri miren. Za vsakega bomo nedvomno našli ustrezno ponudbo, ne glede na plovilo, ki ga imate.

Poskrbite za svoje plovilo

Do nezgode na morju pride hitro, finančne izgube, ki pri tem nastanejo, pa so lahko izjemno visoke. 

Preberite več