NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

04.03.2023 | 4 min branja | Dom

Ali objave na socialnih omrežjih ogrožajo varnost vašega otroka?

Fotografija družine - starša s telefonom fotografirata hčerko na zadnjem sedežu. Simbolna fotografija za članek o nevarnosti objavljanja fotografij otroka na družbenh omrežjih

Z deljenjem fotografij in objav na socialnih omrežjih oziroma družbenih omrežjih lahko ohranjate stik z družino in prijatelji, pa čeprav so na drugem koncu sveta. A z objavami na spletu lahko tudi škodite svojim otrokom, saj jih s tem izpostavljate možnosti zlorabe identitete in morebitnemu spletnemu nadlegovanju.

Zbrali smo nekaj preprostih nasvetov o tem, kako zagotoviti, da bodo vaše objave varne in vidne le osebam, ki so jim namenjene.

 

Varnost na spletu in deljenje na družbenih omrežjih

Kopica otrok ob rojstnodnevni torti, otrokovi prvi nerodni koraki, prvi šolski dan, počitniške fotografije s plaže ... Starši in sorodniki že leta skrbno beležijo vsakdanje trenutke in prelomne družinske dogodke. Z razmahom družbenih omrežij in aplikacij za pošiljanje sporočil pa je deljenje teh sicer zasebnih trenutkov postalo (kar preveč) enostavno.

Približno tretjina otrok pravi, da so njihovi starši na družbenih omrežjih objavili nekaj o njih, ne da bi jih prej vprašali za dovoljenje, je pokazala raziskava EU Kids Online 2020 (Otroci iz EU na spletu 2020). 

A zavedajte se, da je tudi fotografija oseben podatek in z objavo tovrstnih osebnih podatkov na spletu lahko otroka nehote izpostavite številnim nevarnostim. Po napovedih naj bi bili do leta 2030 dve tretjini primerov zlorabe identitete pri mladih, starejših od 18 let, posledica tega, da so njihovi starši in sorodniki pretirano delili njihove osebne podatke na socialnih omrežjih oziroma spletu.

Če nevarnosti poznate, se jim lahko izognete. Najpogostejše so: 

Nevarnost št. 1: Deljenje lokacije

Geolokacijski podatki videoposnetkov in fotografij lahko razkrijejo, kje živite, katero šolo obiskuje vaš otrok in kje preživlja prosti čas. Vaš otrok je tako lahko v nevarnosti tudi v resničnem svetu, saj mu lahko nadlegovalci sledijo.

Nevarnost št. 2: Kraja identitete

Z objavo otrokovih osebnih podatkov, na primer polnega imena in priimka ali datuma rojstva, ga izpostavite možnosti kraje identitete.

Nevarnost št. 3: Okrnitev ugleda

Otrokova digitalna prisotnost lahko ostane z njim vse življenje, zato pred objavo pomislite, kako bi to lahko vplivalo na njegovo izobraževalno ali karierno pot. Ne le to, prav je, da ima vaš otrok pravico in možnost, da sam ustvarja svojo podobo v javnosti.

 

Varno deljenje vsebin na družbenih omrežjih

Z zdravo mero previdnosti pri objavljanju na socialnih omrežjih se lahko marsikateri nevarnosti izognete. Preberite nekaj ključnih nasvetov, da bodo vaše objave bolj varne.

Nastavitve zasebnosti

Redno preverjajte nastavitve zasebnosti na družbenih omrežjih. Bodite pozorni, na primer, katere informacije o profilu lahko vidijo vsi, in določite, katere objave so zasebne in katere javne. Prepričajte se, da vse osebe, ki lahko vidijo zasebne objave, poznate in jim zaupate.

Ne delite lokacije

Bodite previdni pri objavljanju fotografij in videoposnetkov, saj številni fotoaparati in kamere uporabljajo geolokacijsko označevanje, s katerim v slike in videoposnetke vnašajo podatke o času in kraju nastanka.

Lokacijske nastavitve kamere lahko preprosto izklopite v nastavitvah telefona oziroma fotoaparata. Poleg tega pa lahko na spletnih platformah onemogočite beleženje lokacije in aplikacijam preprečite, da bi razkrile, kje so bile slike ali videi posneti.

Ne razkrivajte osebnih podatkov

Pred vsako objavo se vprašajte, ali ta vsebuje informacije, ki bi lahko vodile v krajo identitete. Na primer, ali objava slike otrokovega šolskega spričevala vsebuje datum rojstva in razkriva njegovo polno ime? Ali pa je mogoče s fotografije otroka pred domačo hišo razbrati naslov?

Komunicirajte zasebno

Večina socialnih omrežij podpira določeno vrsto neposrednega sporočanja. Ustvarite zasebno družinsko skupino, ali uporabite aplikacije za izmenjavo fotografij, kot so Flickr ali Google Foto, kjer k ogledu svojih slik povabite le določene osebe.

Premislite: Koliko ljudi lahko vidi vašo objavo na družbenih omrežjih? Koliko imate "prijateljev"? Kaj jim preprečuje, da ne bodo vaše fotografije shranili in delili drugam. In kako dobro poznate pogoje uporabe in njihova določila o uporabljenih fotografijah?

Pred objavo prosite za dovoljenje

Pri mlajših otrocih ja dober "filter" za objavljanje fotografij lahko že strinjanje obeh staršev. Ne samo, da je prav, da oba soglašata z objavo, a če je en bolj nagnjen k objavljanju na družbenih omrežjih, je drugi morda bolj zadržan in bosta tako skupaj dosegla dobro ravnovesje.

Ko so otroci dovolj stari, da spoznajo družbena omrežja, jih pravilnega ravnanja naučite tudi tako, da jih vprašate za dovoljenje, preden nekaj objavite. Tako jih naučite spoštovati svojo zasebnost in zasebnost drugih ter ste jim dober zgled.

Razumljivo je, da želite s sorodniki, prijatelji in znanci deliti svoj ponos, veselje in navdušenje ob otrokovem mejniku ali dosežku. Z upoštevanjem zgornjih nasvetov pa lahko tudi ohranite njegovo zasebnost in varujete osebne podatke. 

 

Potrebujete pomoč pri varnostnih nastavitvah?

V naše zavarovanje premičnin v Paket Dom je vključena Kibernetska in IT-pomoč, asistenca, ki vam lahko pomaga.

Preverite kritja