NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

19.07.2022 | 5 min branja | Prosti čas

Kako začeti pogovor o težkih temah z otrokom

Simbolna fotografija mame in hčerke na kavču, pogovor z otrokom o težkih temah.

Ko se otroci začnejo bolj zavedati, kaj se dogaja v svetu okoli njih in vam začnejo zastavljati številna vprašanja o denimo mednarodnih konfliktih, posledicah pandemije ali o podnebni krizi, vas čaka pogovor o težkih temah. To ni le dobra priložnost, da svojim otrokom razširite obzorja, pač pa lahko s pogovorom tudi zmanjšate njihove morebitne občutke tesnobe.

Zato je pomembno, da veste, kako govoriti z otrokom. Pogovarjajte se odkrito, da pomirite njegove skrbi ter v teh negotovih in stresnih časih v njem vzbudite mir in občutek, da je vse pod nadzorom. 

 

Začnite pogovor z otrokom o dogajanju v svetu

Podobe mest sredi vojne vihre in poročila o vse večji begunski krizi lahko vznemirijo vsakogar, tudi tiste, ki s prizadetim območjem niso neposredno osebno povezani. Mlajše otroke lahko sicer poskušate obvarovati pred pretresljivimi posnetki na televiziji in na družbenih omrežjih, a najbrž bodo zaznali vaš nemir ali žalost, ki ju občutite ob takem dogajanju.

Ne izogibajte se teh težkih tem, temveč sami začnite pogovor z otrokom, da ugotovite, o čem razmišlja. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, kako odgovoriti na otrokova vprašanja in ustvariti okolje, v katerem se bo počutil varno in bo čutil, da ste mu v oporo. 

Prisluhnite in se odkrito pogovarjajte

Z odprtimi vprašanji otroka spodbudite, da prosto govori. Tako boste ugotovili, koliko že ve o neki temi. Če vam zastavi vprašanje, poskusite nanj odgovoriti odkrito in jasno. Razmislite, katere koncepte bi vaš otrok lahko razumel, upoštevajte njegovo čustveno zrelost in mu poskusite dogajanje razložiti glede na njegovo starost. Izogibajte se posploševanju in bodite pripravljeni pojasniti širše tematike, kot so diskriminacija, politična trenja in družbena neenakost. Vaš otrok začenja razvijati moralno zavest, zato mu boste s pogovorom o teh težkih temah pomagali razumeti svet.  

Ni treba, da imate odgovore na vsa vprašanja

Najprej pritrdite, da so trenutne razmere negotove. Nato otroka pomirite tako, da mu pojasnite, da spremljate zanesljive in verodostojne vire novic ter poudarite, da se lahko z vami o tej temi kadarkoli pogovori. Če na otrokovo vprašanje ne znate odgovoriti, mu to povejte. Odgovorite lahko na primer tako:

  • "Mislimo, da je tako, a nismo prepričani."
  • "Tega ne vemo, a delamo na tem."
  • "Upamo, da bomo to kmalu ugotovili."

Izkoristite to priložnost, da skupaj z otrokom poiščete več informacij in ga naučite, kako in kje lahko na spletu najde točne in zanesljive informacije. 

Zaključite z optimizmom

Ko vam otrok pove, kako se počuti, ga pomirite in pojasnite, da si na primer veliko ljudi in organizacij prizadeva za to, da se konflikt čim prej konča. Dodajte, da nudijo podporo in pomoč tako ljudem, ki še vedno živijo v tej državi, kot tistim, ki so svoje zatočišče poiskali drugje. 

 

Pogovor o težkih temah s starejšimi otroki 

Najstniki aktualno dogajanje po svetu najverjetneje spremljajo na družbenih omrežjih, kjer njihovi prijatelji delijo novice in sporočila o konfliktu, pa tudi preko spletnih novičarskih platform. Ker verjetno večino informacij nabirajo samostojno in brez vašega vedenja, jih povprašajte, kako dojemajo aktualno dogajanje. Njihovih skrbi ne zavračajte in jih ne podcenjujte. Raje si vzemite čas za pogovor z otrokom in mu res prisluhnite. 

To je tudi pravi čas, da starejše otroke poučite o nevarnostih lažnih novic in napačnega poročanja ter jih spodbudite k iskanju verodostojnih virov. Predlagajte jim tudi, naj omejijo svoj čas na spletu, če so zaradi poplave vseh informacij vznemirjeni ali preobremenjeni. Spomnite jih, da imajo sami nadzor nad tem, kaj se prikaže na njihovi časovnici. Pokažite jim, kako lahko onemogočijo obvestila profilov, ki jih vznemirjajo, ali pa jim svetujte, naj jim nehajo slediti. 

 

Naučite otroke, kaj lahko naredijo sami

Pogovor o težkih temah je odlična priložnost, da pri otroku spodbudite empatijo in razumevanje. Pojasnite otroku, da je povsem normalno, če smo zaskrbljeni, ko slišimo, da se ljudje bojijo za svojo varnost in bežijo iz svojih domov. Otroka opomnite, da je na varnem, kar pomeni, da lahko pomaga drugim, ki nimajo te sreče.

Predlagate lahko zbiranje gospodinjskih ali higienskih pripomočkov, ki jih nato podarite humanitarnim organizacijam, ali da lahko del svoje žepnine nameni dobrodelni organizaciji, ki skrbi za otroke v državah, kjer divja vojna. Lahko pa skupaj vladi napišete elektronsko sporočilo, v katerem izrazite svoje skrbi in pristojne pozovete k ukrepanju. 

👉  Pomembno je tudi, da se z otrokom pogovarjate o nevarnostih ognja in kako naj ravna, če zagori.

 

Poskrbite za vso družino 

Pogovor z otroki o težkih temah lahko starše in skrbnike izčrpa, zlasti, ker se morda tudi sami soočate z enakimi skrbmi. Ne pozabite, da se otroci veliko učijo iz vašega odziva na novice, zato med spremljanjem novic skušajte ostati mirni in preudarni. 

Čeprav je pomembno, da se z otroki pogovorite o aktualnem dogajanju in jim odgovorite na njihova vprašanja, pa je toliko bolj pomembno tudi, da čez dan z njimi počnete tudi kaj zabavnega. Prekinite nenehni tok negativnih novic, zlasti v urah pred spanjem, in si vzemite čas za igro, branje in družinsko večerjo. Otrokom, ki so v teh negotovih časih pod stresom, lahko pomaga rutina, ki jim nudi udobje in stabilnost, kadar se počutijo zaskrbljene ali preobremenjene.

Več uporabnih informacij in smernic o tem, kako skrbeti za otroke v kriznih časih lahko najdete v zbirki nasvetov za starše, ki jih je pripravila Generalijeva dobrodelna fundacija The Human Safety Net.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se