NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

27.01.2022 | 5 min branja | Prosti čas , Zdravje , Življenje

Kako premagati osamljenost - pri vsaki starosti

Starejša ženska z novim hobijem premaguje osamljenost

Občutki osamljenosti so pogost pojav in pri posameznikih vseh starostnih skupin, čeprav živimo v času, ko smo vsak trenutek "povezani" bolj, kot smo bili kdajkoli prej. Že v letu 2019, pred pandemijo koronavirusa, je študija Evropske komisije pokazala, da je kar 7 % odraslih Evropejcev osamljenih. To je kar 35 milijonov odraslih!

Epidemija je osamljenost še razširila in poglobila. Naše duševno in s tem tudi fizično zdravje je ogrozila nora resničnost z ukrepi družbenega distanciranja, brezosebnimi obraznimi maskami, ki otežujejo grajenje medsebojnih odnosov, in odsotnostjo fizičnih stikov, s katero se srečujejo mnogi.

Delež slovenskih mladih, ki osamljenost čutijo kot problem, se je med 2010 in 2020 povečal za 76 %.

Osamljenost lahko oslabi fizično in čustveno zdravje ter psihično počutje. Pripelje lahko do pomanjkanja spanca, anksioznosti, depresije in - v izjemnih primerih - celo prezgodnje smrti.

 

Osamljenost ne izbira starosti

V Sloveniji je pred pandemijo delež osamljenih znašal 4,7 %, med pandemijo pa se je povečal na 16,6 %. Ista raziskava je pokazala pomemben vpliv pandemije na občutek osamljenosti v različnih ciljnih skupinah. Pred pandemijo je o pogosti osamljenosti poročalo 9 % mladih (18-25 let) in 12 % starejših (46-64 let). V letu 2020 je bila osamljenost med mladimi štirikrat pogostejša, o njej je poročalo 35 % mladih, medtem ko je pri starejših narasla na 22 %. (vir: poročilo Skupnega raziskovalnega središča (JRC) Evropske komisije).

Pogovor s prijateljem in sorodnikom kot taktiko spoprijemanja za izboljšanje duševnega zdravja, navaja 72,5 % mladih v Sloveniji, a delež slovenskih mladih, ki čutijo osamljenost kot problem, se je v desetih letih povečal za 76 % (vir: Raziskava Mladina 2020).

Mark Rowland, izvršni direktor angleške organizacije Mental Health Foundation, je ob rezultatih podobne raziskave v Veliki Britaniji povedal: “Premnogi poskušajo shajati v tišini. Naša družba mora narediti še veliko za soočanje z izzivi kot je stigma in zagotoviti načine, da bodo mladi lahko spregovorili o svojih težavah."

V Sloveniji je pred pandemijo delež osamljenih znašal 4,7 %, med pandemijo pa se je povečal na 16,6 %.

Ko čutite osamljenost, vam ni treba trpeti v tišini. Preberite 9 namigov za spoprijemanje z osamljenostjo.

 

1. Prenesite si aplikacijo za meditacijo

Aplikacij, ki so namenjene spopadanju z negativnimi občutki in slabim počutjem s pomočjo meditacije, je vse več. Meditacija vam bo pomagala, da se zamotite in pozabite na negativne misli ter se osredotočite na sedanjost. Calm, aplikacija za meditacijo s pomočjo zgodb, ponuja meditacijske rutine, zgodbe pa pripovedujejo slavni, na primer Matthew McConaughey in Stephen Fry.

 

2. Zavrtite si podkast

Če si med delom predvajate podkast, boste imeli občutek, da je nekdo z vami in da ste udeleženi v pogovoru. Čeprav je podkastov v angleščini precej več kot slovenskih, vseeno tudi med slednjimi lahko najdete take, ki vas bodo prijetno zamotili. Prisluhnite podjetniškemu podkastu Lovim ravnotežje z Nino Gaspari, humornemu podkastu Opazovalnica z Juretom Godlerjem in Anžetom Tomićem, športnim intervjujem v podkastu Šport 1 na 1 z Vidom Kavtičnikom in gosti, vrsto podkastov pa s svojimi vsebinami ponuja tudi Val 202.

Težave z uporabo digitalnih naprav? Preberite, kako Generali s projektom Digitalno samostojni starejšim starejšim pomaga do samozavesti za (varno) uporabo digitalnih orodij

 

3. Pridružite se virtualnemu krožku

Odkrijte nov hobi ali pa se ponovno lotite starega - kar iz udobja svojega fotelja. Lahko se pridružite virtualnemu pletilskemu krožku, slikarski skupini ali pa dolgčas preženete z zabavnim tečajem mešanja koktajlov (če ste sami, naj bodo raje brezalkoholni). Danes skoraj ni tečaja, ki ga ne bi našli na spletu.

 

4. Poiščite spletno skupnost podobno mislečih

Internet ponuja kopico spletnih skupnosti, kjer lahko poiščete enakomisleče in se pridružite živahnim razpravam. Poizkusite na primer na Facebooku, Redditu ali Slotechu.

Raziskave v tujini so pokazale, da so spletni forumi koristni za dobro počutje in lahko celo spodbudijo spletno družbeno vpletenost. Kljub temu, da so na forumih pogosti tudi t.i. troli (uporabniki, ki kritizirajo, provocirajo in nasploh objavljajo vsebine namenjene ustvarjanju prepira).

 

5. Pridružite se spletnim vadbam

Čeprav vam obiski fitnesa ali organiziranih vadb morda ne dišijo ali pa so zaradi aktualnih razmer odsvetovani, lahko organizirano vadbo poiščete tudi na spletu. Sledenje skupni vadbi, četudi virtualni, vam bo dalo motivacijo in občutek, da ste del nečesa večjega. Trening pomaga tudi pri sproščanju in občutku, da ste nekaj dosegli.

Poiščite svojo najljubšo vadbo doma v našem programu prednosti ZAME.

 

6. Pomagajte drugim

Pomoč drugim je aktivnost, ki vam bo zagotovo pomagala izboljšati počutje in vam pomagala ustvariti povezavo z enakomislečimi. Pridružite se kateri od lokalnih organizacij in pomagajte, kot najbolje lahko: lahko ponujate prevoze ali dostave starejšim, pomagate otrokom varno priti do šole ali zbirate sredstva za socialno šibkejše.

 

7. Poiščite si domačo žival

Marsikdo si je v času pandemije osamljenost premagal tako, da si je omislil domačo žival. V lokalnem zavetišču poiščite muco ali kužka, ki potrebuje topel dom, lahko pa postanete tudi sprehajalec kužkov v zavetišču. Pozanimajte se tudi, če morda v vaši soseski kakšen starostnik potrebuje pomoč pri skrbi za ljubljenčka.

 

8. Odpravite se na sprehod

Odpravite se na sprehod in se nadihajte svežega zraka. Izkoristite prednost življenja v Sloveniji, kjer imamo naravo vedno blizu. Poiščite zelene kotičke v bližini svojega doma in raziščite najboljše poti za sprehode. Lahko si zastavite tudi pohodniški cilj! Zakaj ne bi zbirali klopc ljubezni in zraven še spoznavali lepot Slovenije. Pridružite se izzivu, razmigajte se in se na svežem zraku med drugimi sprehodniki otresite osamljenosti.

Obiščite klopce ljubezni

 

9. Ne primerjajte se z drugimi

Nikar ne preživljajte ur na družbenih omrežjih med neskončnim pregledovanjem slik in objav prijateljev in znancev. Lahko ste prepričani, da noben od njih nima idealnega življenja, ne glede na to, kaj kažejo njihovi profili. A vseeno lahko slike, ki jih vidite na spletu, v vas zbudijo občutek, da drugi imajo vse, kar vam "manjka". Namesto pregledovanja slik raje pokličite prijatelja in ga vprašajte, kako je. Morda boste ugotovili, da se bori z enakimi težavami, kot vi.

 

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje

Nihče ne more vsega spremeniti naenkrat in nobeno razmerje ne more nastati na ukaz. Ne postavite si previsokih ciljev in prekratke časovnice. 

Ne pozabite, da niste edini, ki se soočate z občutki osamljenosti. Če vas slabo počutje spremlja dlje časa, lahko negativno vpliva tudi na vaše fizično zdravje, zato je pomembno, da se v taki situaciji pogovorite z vašim osebnim zdravnikom ali uporabite katero od telefonskih številk za pomoč v stiski.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se