NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

23.12.2021 | 4 min branja | Zdravje , Življenje

Kako prepoznati znake depresije pri prijatelju ali sorodniku

Prepoznajte znake depresije Generali

Če ste občasno žalostni, je to povsem normalen del življenja. Kadar ste potrti več tednov ali celo mesecev, pa ne govorimo več o žalosti, temveč o depresiji. Gre za motnjo, ki vas lahko ohromi z negativnimi mislimi, vam zamegli um in oteži opravljanje vsakdanjih opravil. Depresija je zelo pogosta motnja, a je k sreči tudi ozdravljiva. Pomembno je le, da jo prepoznate dovolj zgodaj in naredite prve korake k boljšemu počutju. Preverite, kako lahko prepoznate znake depresije pri svojih bližnjih in jim pomagate k čim hitrejši ozdravitvi.

Kaj povzroča depresijo?

Dejavniki, ki vodijo v depresijo, se razlikujejo od osebe do osebe. Nekateri so dovzetnejši za razvoj depresije, dejavniki, ki na razvoj vplivajo, pa so prisotni dolgo pred pojavom prvih simptomov. Ti dejavniki so lahko depresija v družini, travmatične izkušnje v zgodnjem otroštvu ali kronična telesna bolezen. Depresijo lahko sproži nenaden čustven dogodek ali situacija, ki počasi krepi občutek žalosti, dokler ta ne postane neobvladljiv. Pogosti življenjski dogodki, ki lahko vodijo v depresijo, so:

  • smrt bližnjega,
  • razpad dolgoletne zveze,
  • huda bolezen,
  • izguba službe,
  • finančne težave.

Če vaši bližnji prestajajo težko obdobje v življenju, jim posvetite več časa. Ohranjajte redne stike z njimi, tako da jih večkrat obiščete, ali jih pokličete. Prisluhnite jim brez obsojanja ali kritiziranja.

Slaba samopodoba, čustvene težave in stiske, tesnoba, stres, izguba motivacije in ciljev, težave v medosebnih odnosih, motnje spanja in prehranjevanja je le nekaj težav, pri katerih si lahko pomagamo s psihoterapijo. Prvi korak je, da težave prepoznamo in se odločimo za spremembo, nato pa se zavzeto podamo na pot reševanja.

Oglejte si webinar

 

Pogosti znaki depresije

Pomembno je, da se zavedate, da se depresija pri vsakem posamezniku kaže drugače in na vsakega tudi drugače vpliva. Običajno se razvija počasi, zato je na začetku pogosto ne prepoznamo. Vseeno obstaja nekaj očitnih čustvenih znakov, na katere ste lahko pozorni. Najpogostejši med njimi so:

  • dolgotrajna potrtost, negativno razpoloženje in jok brez očitnega razloga,
  • izguba interesa za vsakodnevne dejavnosti in umik pred svetom,
  • občutki tesnobe in nemirnosti,
  • neobičajna razdražljivost in nepotrpežljivost.

Fizični znaki depresije

Najbolj očitni in najpogostejši znaki depresije so duševni in čustveni znaki, a depresija se lahko izraža tudi fizično. Te fizične znake lahko hitro spregledate in pripišete drugim okoliščinam, a če jih prepoznate, ste lahko nanje bolj pozorni:

  • pomanjkanje energije in stalna utrujenost,
  • težave s spanjem,
  • prenajedanje ali izguba teka,
  • izguba ali povečanje telesne mase,
  • prekomerno kajenje ali uživanje alkohola,
  • nepojasnjene bolečine v mišicah in križu, glavoboli.

Znaki depresije se pogosto prepletajo, vplivajo drug na drugega in krepijo negativno razpoloženje. Redko so prisotni vsi našteti znaki, nekateri običajno izstopajo bolj kot drugi. Pojavijo se lahko tudi drugi znaki, kot so težave s spominom ali zbranostjo, agresija in pretiravanje s športom.

5 nasvetov, kako lahko pomagate bližnjemu, ki se sooča z depresijo

Kadar pri bližnjemu opazite znake depresije ali vam sam zaupa, da ima težavo, je zelo pomembno, da ga ne obsojate in ne kritizirate njegovih čustev ali dejanj. Če boste to počeli, se vam naslednjič morda ne bo zaupal. Če ste v zadnjih dveh tednih pri komu od bližnjih opazili vsaj pet znakov depresije, si preberite naslednje nasvete, kako jim lahko pomagate na poti do boljšega počutja.

#1 Poslušajte

Pokažite, da vam je mar in jim prisluhnite. Najdite pravi trenutek za odkrit pogovor. Nežno jih spodbudite, naj se odprejo in z vami delijo svoje občutke. Naj vas ne skrbi, da jim ne boste znali svetovati. V tem trenutku boste veliko pomagali že s tem, da jim ponudite čustveno oporo in jim omogočite varen prostor, da povedo, kaj jih teži.

#2 Spodbujajte telesno aktivnost

Svoje bližnje dobro poznate in jim zato lahko predlagate aktivnosti ob katerih se bodo počutili bolje. Vendar pri tem pazite, da jih ne boste preobremenili. Morda jim lahko za začetek predlagate zdravo prehrano in več gibanja, saj dokazano pozitivno vplivata na duševno zdravje. Telesna aktivnost je najbolj učinkovita, če se izvaja redno vsaj 9 tednov (vir: Inštitut za medicino in šport) in vsebuje raznolike vaje. Ne more nadomestiti strokovne pomoči, lahko pa zmanjša občutek tesnobe in depresije, izboljša razpoloženje, dvigne samozavest ter ublaži stres.

#3 Poiščite skupine za samopomoč

Bližnjih nikoli ne silite v iskanje zunanje pomoči. Ta korak mora biti njihova odločitev. Vseeno pa je priporočljivo, da jih opremite z informacijami o lokalnih terapevtskih službah in društvih, ki organizirajo skupine za podporo in samopomoč. Ko bodo pripravljeni poiskati pomoč, lahko skupaj izberete najustreznejšo pot do okrevanja. Če bodo obkroženi z ljudmi, ki gredo skozi podobne težave, bodo morda lažje izrazili svoje občutke in razvili pozitivno samopodobo ter hkrati premagali občutke izoliranosti od sveta. Morda se bodo lažje odločili za ta korak, če jim ponudite, da jih pospremite na srečanje in pogovor po njem.

Razmislite o posvetu pri zdravniku oziroma terapevtu, ki je usposobljen za zagotavljanje potrebne pomoči, če vas zelo skrbi za zdravje bližnjega. Previdno načnite temo, da vidite, ali je odprt za to idejo.

#4 Bodite potrpežljivi

Zelo težko je opazovati ljubljeno osebo, ko trpi. A bodite potrpežljivi. Pot do okrevanja je različno dolga in ni odvisna od vas. Pomembno je, da z njimi ostanete v rednih stikih in jim zagotovite, da jim boste vedno stali ob strani.

#5 Poskrbite tudi zase

Nudenje opore osebi z depresijo vas lahko čustveno zelo izčrpa. Pomembno je, da v tem času ne pozabite na svoje duševno zdravje. Če čutite, da ste preobremenjeni, poiščite strokovno pomoč ali pokličite eno od številnih služb, ki ljudem v duševni stiski nudijo razbremenilne pogovore po telefonu. Poiščite strokovne nasvete in usmeritve ter se pogovorite o lastnih dvomih in stiskah. Če boste poskrbeli zase, boste gotovo lažje pomagali tudi osebi, ki jo muči depresija.

Zapomnite si, da je depresija globoko osebne narave. Pot in čas do okrevanja pa sta odvisna od posameznika, ki se z njo spopada. Hkrati pa zgodnja zaznava znakov depresije zelo pomaga, da oseba hitreje okreva in znova zaživi polno življenje.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic!

Prijavite se