NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

09.12.2021 | 4 min branja | Prosti čas , Zdravje

Glasba za sproščanje? Sliši se dobro

Ženska posluša glasbo za sproščanje.

Glasba je že od nekdaj pomemben del našega vsakdana. Njen vpliv je izjemen, čeprav se tega morda premalo zavedamo. Pomaga nam pri koncentraciji, nas spodbuja pri vadbi ali pa nas sprošča po njej.

O tem ve povedati veliko tudi Štefan Hadalin, ki ga poslušanje izbranih pesmi spremlja tako pred spustom po belih strminah kot tudi na dolgih poteh med tekmami.

»Na tekmi ni večje vzpodbude kot je »glasba« množice navijačev.«
Štefan Hadalin

Berite dalje in spoznajte:

  • osnovna dejstva o vplivih poslušanja glasbe,
  • znanstveno dokazana dognanja,
  • kako z glasbo do dobrega počutja in
  • nasvete za karseda prijetno poslušanje skladb.

Za še boljše vzdušje vam pri branju priporočamo, da si zavrtite pesem umirjenega tempa z dolžino do 4 minute. Izbira je povsem vaša.

Za ogrevanje nekaj dejstev o glasbi.

Čeprav ne moremo natančno vedeti, kdaj so ljudje začeli poslušati glasbo, znanstveniki vedo nekaj o tem, zakaj to počnemo. Poslušanje glasbe nam koristi individualno in takrat, ko smo skupaj. To dokazujejo tudi tekme, kjer navijači združijo glasove v mogočno pesem, ki zadoni ne glede na to, koliko posluha ima posameznik. Lahko bi rekli, da nam glasba vlije pogum, ki ga sicer morda ne bi našli.

Če želite motivacijo v trenutku, je glasba prava izbira, saj:

  • izboljša spomin,
  • poveča vzdržljivost pri opravilih,
  • izboljša razpoloženje,
  • zmanjša tesnobo in depresijo,
  • blaži utrujenost,
  • izboljša odziv na bolečino,
  • pomaga pri učinkovitejši vadbi
  • in še veliko več.

»Skupna točka tako smučanja kot glasbe je ritem. V bistvu smo smučarji glasbeniki, proga pa naš inštrument.«
Štefan Hadalin

 

Glasba je cela znanost.

Zdi se, da glasba "selektivno aktivira" nevrokemične sisteme in možganske strukture, povezane s pozitivnim razpoloženjem, regulacijo čustev, pozornostjo in spominom, na načine, ki spodbujajo koristne spremembe, pravi Kim Innes, profesorica epidemiologije na šoli za javno zdravje Univerze West Virginia.

»Tako meditacija kot poslušanje glasbe sta potencialno močni orodji za izboljšanje splošnega zdravja in dobrega počutja,« pravi Innes. Kar je še posebej zanimivo je, da ni enotnega "glasbenega centra" v možganih. Poslušanje glasbe namreč aktivira skoraj vsako področje možganov ter tako vpliva na počutje.

Vpliv glasbe pa je koristen za vse generacije. Uporablja se tudi v terapevtske namene, saj spodbuja razvoj otrok in jim pomaga pri blaženju težav tako z osredotočanjem, pri umirjanju, vklapljanju v okolico in samonadzoru. A ne le za otroke, glasbena terapija ugodno vpliva tudi na starostnike in njihovo spopadanje z nespečnostjo in celo Alzheimerjevo boleznijo.

»Pred tekmo poslušam nekaj pomirjujočega in nujno brez besedila. Po tekmi pa odvisno od rezultata.«
Štefan Hadalin

 

Glasba za sproščanje je lahko tudi hitra.

Dekle uporablja glasbo za sproščanje na blazini.

Ni bolj osebne izbire kot je sestaviti svoj seznam pesmi za različna razpoloženja. Zato ni enotnega mnenja o tem, katere skladbe so najboljše za sproščanje. Skladbe s počasnim tempom, postopnim napredovanjem akordov in razvlečenimi notami običajno delujejo pomirjujoče, pojasnjuje Daniel Levitin, profesor psihologije, ki raziskuje kognitivno nevroznanost glasbe na univerzi McGill v Kanadi.

Po drugi strani pa ima kaotična in hitra glasba nasproten učinek, saj nas lahko navda z dodatno energijo. A vse to je subjektivno. Levitin pravi, da je naletel na ljudi, ki so rekli, da je AC/DC njihova sprostitvena glasba. "To so bili ljudje, ki so običajno poslušali švedski speed metal, zato je bil zanje AC/DC pomirjujoč," pravi.

 

Glasba-za-sproscanje-Hadalin-Generali.jpgŠtefanovih top 5 pesmi za na pot

Našega smučarskega asa, Štefana Hadalina, smo prosili, da nam zaupa, katera glasba njemu služi za sproščanje na poti. Prisluhnite, morda tudi vi najdete svojega favorita.

  1. Queen – Don't stop me now
  2. Big foot mama – Užitek na replay
  3. Mrfy – Prjatučki
  4. Kokosy – Planeti se vrtijo
  5. Post Malone – Circles

 

Glasba spremeni vse. V trenutku.

Dobro počutje pri poslušanju glasbe ne potrjuje le Štefan, ampak se z njim strinja tudi znanost. Nevrologi so namreč ugotovili, da glasba stimulira del možganov, ki proizvaja hormon dopamin. Ta vpliva na čustveno vedenje in razpoloženje, kar pomeni, da glasba ne spreminja le našega razpoloženja, ampak tudi tisto, česar sami ne moremo nadzorovati.

Dopamin je odgovoren za človekovo dobro razpoloženje in se običajno pojavi kot posledica dela, ki ga imate radi, športa ali doseganja ciljev, glasba pa lahko vpliva tudi na proizvodnjo tega hormona. Zato vas lahko redno poslušanje glasbe v kratkem času razveseli, športno udejstvovanje z glasbo pa dvigne vaše razpoloženje na povsem nov nivo.

»Nočne vožnje so sicer pozimi lahko zelo lepe, a te ogret avto lahko hitro uspava. Takrat za budnost posežem po malo bolj »trdi« glasbi.«
Štefan Hadalin

 

Povišajte jakost spomina, energije in zdravja.

Vsakdo, ki je kdaj prižgal radio v avtu, ve, kako poživljajoča je ravno prava pesem in kako močno vpliva na večjo budnost in zbranost. Za tem stoji trdna znanost, saj lahko s predvajanjem všečne glasbe aktiviramo možgane, kar jih zbudi bolj kot skodelica kave.

Lahko pa je tudi obratno. Leta 2015 so raziskovalci na univerzi v Šanghaju ugotovili tudi, da je sproščujoča glasba pomagala zmanjšati utrujenost in vzdrževati mišično vzdržljivost, ko so ljudje opravljali ponavljajoče se naloge, saj pesmi delujejo kot metronom v našem telesu. Glasba vas zato lahko spodbudi h gibanju – poslušanje glasbe spremeni vaš utrip dihanja, srčni utrip in krvni tlak, odvisno od intenzivnosti in tempa glasbe.

»Najboljši miks je v raziskovanju novih komadov in vračanju h klasikam. Kar ni nujno le klasična glasba.«
Štefan Hadalin

 

Najboljši nasvet pri poslušanju glasbe? Poslušati sebe.

Poleg glasbe, ki jo dobro poznate, je koristno, da si zagotovite nov dotok decibelov, ki morda na povsem nov način spodbudijo, umirijo ali pa zgolj zabavajo. In konec leta je idealna priložnost za prevetritev seznama pesmi, saj je to čas najrazličnejših glasbenih lestvic. Vzemite si čas in prisluhnite tudi neznanim pesmim. Morda boste odkrili nove zvočne bisere, s katerimi boste lažje slalomirali med prihajajočimi izzivi.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se