NASVETI ZA TEK

17.09.2023 | 2 min branja | Poškodbe , Sklepi in mišice , Video

Dr. Martin Zorko: Kdaj in kako ukrepati ob bolečini?

Bolečine v mišično-skeletnem sistemu med tekom lahko nakazujejo stanje, ki ga je strokovno nasloviti. Prisluhnite nasvetom fiziatra dr. Martina Zorka in pravočasno ukrepajte.

 

 

Fiziater dr. Martin Zorko svetuje, kdaj in kako ukrepati ob bolečini pri teku. Opozarja, da bolečin v mišično skeletnem sistemu med samim tekom ne bi smeli občutiti. Občutek napora, če smo bili dolgo neaktivni, je lahko neprijeten in je normalen. Ne sme pa priti do dušenja, omedlevice ali podobnega. Če smo bili prej res neaktivni, ali pa s tekaško vadbo pretiravamo, je normalno, da imamo »musklfibr« oziroma mišičnega mačka, še nekaj dni po tekaški aktivnosti. Kakršnekoli bolečine v sklepih, tetivah ali mišicah, ki se pojavljajo med samim nastopom, ali pa med treningom, pa ne smemo spregledati. Potrebno je raziskati, kaj se dogaja, saj je to lahko znak poškodbe. In v tem primeru je smiseln obisk ustreznega strokovnjaka.

Ko se začuti bolečina med samim tekom, se s takim stanjem ne teče dalje, ampak se je potrebno ustaviti. Če lahko še normalno hodimo okrog, počakamo tisti dan in bolečino spremljamo. V kolikor se bolečina vleče ali traja še naslednji dan, pa dr. Martin Zorko priporoča obisk strokovnjaka. 

V primeru zvina gležnja ali poškodbe kolenskih vezi priporoča obisk strokovnjaka že prve ure, ko vidimo, da gleženj zateka ali ko začutimo, da že običajna hoja ni v redu in nas boli ter nismo stabilni. Sicer pa gotovo naslednji dan, če bolečina vztraja ali pa je okvarjena funkcija nekega dela telesa. To je ključno, da se poškodba ne poglobi in se čimprej pride do ustrezne diagnoze. Zdravnika ali usposobljenega fizioterapevta je potrebno obiskati čimprej, da se postavi diagnoza in se naredi čimprejšnji načrt regeneracije poškodbe.

Preverite tudi ostale nasvete dr. Zorka:

Dr. Martin Zorko, specialist fizikalne in rehabilitacijske medicine

Strokovnjak za zdravje gibalnega sistema in ultrazvočno diagnostiko mišično-skeletnih poškodb ter član medicinske komisije pri Olimpijskem komiteju Slovenije. Svetuje na področju poškodb in regeneracije.