NASVETI ZA TEK

17.09.2023 | 2 min branja | Poškodbe , Vaje , Video

Saša Tekič: Preverite vzrok bolečine v križu in se jih znebite

S testom preverite vzrok bolečine v križu, ki je pogosta težava tekačev in si pomagajte z vajami kineziologa.

 

 

V posnetku kineziolog Saša Tekič predstavi dva testa, s katerima lahko preverite vzrok za bolečine v križu, ter vaje, s katerimi lahko te bolečine odpravite.

Prvi test vključuje predklon, pri katerem je osredotočenost na nelagodje v predelu križa ali spodnjem delu hrbtenice ključna. Med izvajanjem tega testa se začnete z nogami skupaj in počasi ter zelo sproščeno spuščati v predklon. Če med izvajanjem testa začutite kakršno koli nelagodje ali bolečino v predelu križa ali ledvenega dela hrbtenice, vam kineziolog svetuje naslednjo vajo. Ulezite se na tla in pokrčite nogi. Brisačo postavite med koleni. Nato se osredotočite na pritisk v notranjem stopalnem loku, aktivno potiskate kost pod palcem in notranji rob pete proti tlom. Med izvajanjem vaje se zavedajte aktivnega pritiska v notranjem stopalnem loku, ki bo aktiviral notranje stegenske mišice in hkrati ohranjal brisačo med koleni. V zgornjem delu telesa se popolnoma sprostite in izvedite pet dolgih izdihov in vdihov. Izdih naj traja pet sekund, medtem ko dihate skozi usta, da začutite napetost v trebušnih mišicah. Nato sledi počasen vdih skozi nos, ki naj bo popolnoma sproščen in neslišen. Vajo ponovite pet krat.

Drugi del testa vključuje zaklon ob steni, pri katerem se osredotočite na bolečino v spodnjem delu hrbta. Če med izvajanjem tega testa začutite nelagodje ali bolečino, vam priporoča naslednjo vajo, ki uporablja lahke uteži kot pripomoček. Vajo začnete tako, da se uležete na podlago, primete eno lahko utež v vsako roko in iztegnete roki proti stropu, tako da sta komolca popolnoma iztegnjena, vrat pa je sproščen. Če med vadbo začutite napetost v vratnih mišicah, si lahko podložite glavo z brisačo ali vzglavnikom. Med izvajanjem vaje se osredotočate na ustvarjanje pritiska na zunanji rob pete in kost pod mezinčkom, hkrati pa ohranjate stik pete s tlemi, da aktivirate zadnjo stegensko mišico in malenkost dvignete zadnjico. Roki ostajata dvignjeni proti stropu, lopatici pa ne smeta padati nazaj. Med izvedbo naredite pet dolgih izdihov in vdihov. Pri izdihu, ki traja pet sekund, dihate skozi usta, dokler ne začutite napetosti v trebušnih mišicah. Sledi počasen vdih skozi nos, ki je popolnoma sproščen in neslišen. Vajo ponovite petkrat.

Preverite tudi naslednja nasveta Saše Tekiča:

Saša Tekič, kineziolog, KINEZIO Klinika

Aktiven športnik, ki si prizadeva za aktiven, uravnotežen in zdrav življenjski slog posameznikov, ki pri njem poiščejo pomoč. Svetuje o načinih prepoznavanja vzrokov težav in njihovem odpravljanju.