NASVETI ZA TEK

17.09.2023 | 2 min branja | Tehnika in oprema , Vaje , Video

Saša Tekič: Preverite tip stopala in izvajajte ustrezne vaje

Z nasveti kineziologa preverite, ali imate nizek ali visok stopalni lok in katere vaje ob tem svetuje.

 

 

Kineziolog Saša Tekič v posnetku razloži, da je pomembno razumeti, da obstajajo različni tipi stopalnih lokov, in vsak od njih lahko povzroči specifično obrabo čevljev. Za odpravo teh težav predstavi dve vaji.

Če imate visok stopalni lok pomeni, da je stopalna podpora bolj ob strani stopala. To lahko privede do obrabe zunanjega dela čevlja in tudi do težav, kot so bolečina v Ahilovi tetivi, bolečina na zunanjem delu kolena ali tekaško koleno ter napetost v zadnjici. Pri teh težavah je ključno razbremeniti zunanji del stopala.

Če imate nizek stopalni lok, pa se vaša stopala bolj nagibajo proti notranji strani. To povzroči obrabo notranjega dela čevlja in lahko vodi do težav, kot so ščipanje v gležnju, bolečine pod pogačico in celo v kolku. Za te težave je pomembno razbremeniti notranji del stopala.

Da bi se spopadli s temi težavami, obstajajo specifične vaje. Vaje se izvajajo stoje. Tisti, ki imate visok stopalni lok, se med vajo osredotočite na notranji del pete, kost pod palcem in mezinčkom, da aktivirate notranji del stopala. Uporabite tudi zadnjo nogo za pomoč, tako da se odrinete naprej in hkrati rotirate kolk proti notranjosti. To vam bo pomagalo razbremeniti zunanji del stopala.

Če pa imate nizek stopalni lok, se osredotočite na zunanji rob pete in mezinčka, da ustvarite več pritiska na te dele stopala. Poskrbite, da palec ostaja v stiku s podlago. To vajo izvajajte tako, da se s sprednjo nogo narahlo odrinite nazaj in odprete kolk. Cilj je aktivirati zadnjico in razbremeniti notranjo verigo.

Vsako vajo izvajajte 10 sekund, naredite 3 serije po 10 ponovitev. 

Preverite tudi naslednja nasveta Saše Tekiča:

Saša Tekič, kineziolog, KINEZIO Klinika

Aktiven športnik, ki si prizadeva za aktiven, uravnotežen in zdrav življenjski slog posameznikov, ki pri njem poiščejo pomoč. Svetuje o načinih prepoznavanja vzrokov težav in njihovem odpravljanju.