NASVETI ZA TEK

17.09.2023 | 2 min branja | Poškodbe , Sklepi in mišice , Video

Dr. Mateja Sirše: Najpogostejše bolečine v kolenu pri tekačih

Tekači se najpogosteje srečujejo s tremi različnimi bolečinami v kolenu, ki jih razlikujemo glede na del kolena, v katerem je prisotna poškodba.

 

 

V posnetku specialistka ortopedije dr. Mateja Sirše razloži, da pri kolenu lahko diagnozo postavimo že glede na predel kolena, ki nas boli. Najpogosteje se spredaj pojavijo bolečine v predelu pogačice zaradi nesorazmerja med silami, torej med močjo naših stegenskih mišic in velikimi obremenitvami med tekom. V nekaterih primerih lahko celo pride do zmehčanja hrustanca pod pogačico ali do tako imenovane patelarne tendinopatije oziroma skakalnega kolena. Gre za bolečino pod pogačico, natančneje v poteku patelarnega ligamenta. 

Druga zelo pogosta poškodba pri tekačih, ki ima tudi ime po teku, je tako imenovano tekaško koleno. Tu gre za bolečino na zunanji strani kolena v poteku iliotibialnega trakta, enega ligamenta, ki povezuje koleno s kolkom. Zaradi tega se bolečina lahko širi tudi navzgor proti kolku. Če pa nas boli na notranji strani kolena, je zelo pogosto posledica poškodbe meniskusa.

Preverite tudi ostale nasvete dr. Sirše:

Dr. Mateja Sirše, specialistka ortopedije

Strokovnjakinja za težave s sklepi, prav posebej pa je specializirana za zdravljenje težav s koleni, regenerativno ortopedijo in obnovo hrustanca. Svetuje na področju bolečin in poškodb kolena.