NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

02.04.2020 | 2 min branja | Dom , Podjetje , Zdravje

Dr. Tušak svetuje: Ne preživite celega dne v pižami

Ostani doma nas spremlja že več kot dva tedna. V prvem tednu smo se novi situaciji bolj ali manj prilagajali, večinoma smo skoraj »čez noč« smo začeli z delom in šolanjem od doma. Predšolski otroci so se razveselili, da »ni treba v vrtec«, če ste starš z zahtevnim delovnikom, najbrž nekoliko manj.

V drugem tednu je bilo že povsem jasno, da situacija ne bo trajala le 14 dni. Sedaj že vsi dobro vemo, da epidemiji koronavirusa še ni videti konca, kar bo povečalo tudi čustvene stiske, še posebej med starejšimi, samskimi in manj povezanimi družinami. Kako se jim izogniti?

Oglejte si webinar dr. Tušaka

Usklajevanje dela od doma in družinskega življenja, predvsem če gre za mlajše otroke, je nedvomno zelo stresno, zato je zelo pomembno, da se znamo v takšnih trenutkih ustrezno odzivati. V nekaterih družinah ali partnerskih odnosih izziv predstavlja tudi bližina, ki je že dolgo ni več, ali neprimerna, čustveno boleča komunikacija.

V teh razmerah lahko sobivanje postane zelo zahtevno in se je potrebno še toliko bolj potruditi. Priznani slovenski psiholog in Migimigi ambasador, dr. Matej Tušak, svetuje, da v teh razmerah skušamo začrtati pravila medsebojne komunikacije, stresne trenutke pa premagati, preden postanejo neobvladljivi, na primer s:

  • toplo kopeljo in dobro knjigo,
  • telovadbo,
  • sprehodom v naravi, stran od ljudi,
  • pogovorom,
  • dihalnimi tehnikami,
  • meditacijo.

Pižamo zamenjajmo za dnevna oblačila

V trenutni situaciji se soočamo z osamljenostjo, omejitvami gibanja in druženja, strahom pred boleznijo, skrbjo za bliže, pa tudi s finančnimi težavami, pomanjkanjem dela ali celo izgubo službe, strank, samostojnega posla … To zagotovo niso situacije, ki bi jih zlahka prebrodili, še posebej, če trajajo dlje časa.

Pomembno je, da se ne prepustimo malodušju, meni dr. Tušak, saj nas to vodi v vse slabšo samopodobo in izgubo motivacije. Čeprav nam ni treba v službo, ne ostanimo ves dan v pižami, posodo in stanovanje pospravljajmo sproti in skušajmo slediti rutini, ki smo je vajeni od prej. Kako si še lahko pomagamo, da enostavneje preživimo čas, v katerem smo se znašli?