NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

02.04.2020 | 2 min branja | Dom , Podjetje

7 namigov »dela od doma« za najmlajše

 

Naši domovi so postali tudi naša pisarna, vrtec, šola, telovadnica …. Mi sami pa posledično še vzgojitelji in učitelji 24/7. Kar veliko vlog naenkrat, kajne?

Ob trenutnih stikih s sorodniki in prijatelji preko telefona in družabnih omrežij pa tudi v poslovni komunikaciji, je v teh dneh najbolj v rabi pozdrav »Ostani zdrav!« Za fizično zdravje lahko največ naredimo z odgovornim ravnanjem in upoštevanjem ukrepov, ki prispevajo k umiritvi trenutnih razmer.

A saj vemo, zdravje se začne v glavi. Zato poskrbimo tudi za psihično ravnovesje. V teh dneh je na srečo na spletu na voljo veliko vsebin z nasveti strokovnjakov za učinkovito spopadanje s stresom in tesnobo v novih razmerah. Bistre misli in dobro počutje pa so osnova, da se lahko lotimo učinkovite organizacije svojih novih življenjskih okoliščin. 

Začnimo z jutranjim sestankom

Ne glede na to, koliko so stari vaši otroci, se z družino povežite v močno ekipo. Če obiskujejo vrtec, razumejo pomen jutranjega sestanka in načrtovanja dneva. Obenem je prav vzpostavitev rutine tisto, kar jim veča občutek varnosti. In to, da dneve lahko preživljajo z mamo in očetom, je zanje neizmeren vir veselja.

Pri šoloobveznih otrocih in najstnikih je seveda drugače. Šolske obveznosti od doma pomenijo zanje veliko dela. Prav je, da jim zaupate. Občasno pa le preverite, kako napredujejo.

Na sestanku določite dnevna pravila, ki veljajo za vse in opravila, ki jih določite glede na starost sostanovalcev. Prav ta so lahko najbolj zanimiv sprožilec aktivnosti, s katerimi se bodo mlajši otroci zamotili in ob tem tudi veliko naučili. Zajtrk je dobra priložnost za jutranji sestanek. Ko ga zaključite, je najpomembnejši del načrtovanja že za vami. Izplen sestanka naj bo:

  • Dnevni urnik: vsebuje naj, kdaj vsi delamo, odmore, skupno hranjenje in čas, namenjen družini in prostočasnim aktivnostim. Urnik naj bo jasen in razumljiv tudi za najmlajše. Postavite ga na vidno mesto! Če ga zalepite na hladilnik, zagotovo ne bo spregledan.
  • Kdo bo poskrbel za obroke in načrtovanje, kaj bomo jedli: prav vsak član družine, ne glede na starost, lahko prispeva  s svojimi močmi. Mlajši lahko pripravijo mizo, starejši pa lahko že kaj skuhajo ob upoštevanju varnostnih navodil. 
  • Kako bomo preživeli skupni prosti čas: gre za pomembno povezovanje družinskih članov. Vsakemu prisluhnemo in ugodimo želji v enem od prostih popoldnevov, ki jih v teh dneh ne manjka. Nekaj nasvetov lahko najdete tudi v Levčkovem kratkočasniku.

7 namigov za zaposlitev mlajših otrok

Pri doslednem uresničevanju družinskega urnika in upoštevanju dogovorjenih pravil  predstavljajo največji izziv otroci, stari med 4 in 7 let. Sami si težko zapolnijo čas, zaposlitev pa je zanje izredno pomembna. Poleg osvajanja novih veščin, bo to tudi čas miru za delo ostalih članov družine. V nadaljevanju nekaj predlogov, ki bodo mlajše člane gospodinjstva »zamotili« za kako urico. Ob jasnih in razumljivih navodilih, jih lahko opravljajo samostojno. 

  1. Jedilnik za kosilo: spodbudite jih, da narišejo jedi, ki bi jih želeli imeti na jedilniku za kosilo. Naj razmislijo o jedeh za vsak dan, od ponedeljka do petka. Napravijo lahko tudi seznam sestavin za opisane jedi, ki jih je potrebno kupiti v trgovini. Tako se bodo naučili načrtovanja.
  2. Sam zaveži vezalke: sliši se enostavno, a za nekoga, ki še ni vešč te spretnosti, ni tako. Pokažite, kako se to počne, otrok pa lahko vadi na prav vseh družinskih čevljih, ki ste jih pred tem seveda očistili.
  3. Živalski vrt iz plastelina: kdaj ste bili nazadnje v živalskem vrtu? Naj otrok obuja spomine na živali tako, da izdela svoj domači živalski vrt iz plastelina in ob tem razvija svojo fino motoriko.  
  4. Spretnost s škarjami: otroške škarje so običajno prilagojene uporabnikom in zato brez ostrih robov. Skupaj z otrokom lahko na papir narišete različne obraze, otrok pa nato okoli obraza reže različne kose papirje in »ureja« frizuro. Če ima kdo rojstni dan, pa lahko z ostrižki polepša voščilnco.
  5. Zlaganje opranega perila: zabavno in predvsem koristno opravilo! Naloge so lahko zelo različne – od osnovnega zlaganja, do zlaganja po barvah ali sortiranja po lastnikih oblačil.
  6. Spletne izobraževalne vsebine: če res ne gre drugače, naj nekaj časa preživijo tudi pred ekranom. Ob tem je pomembno, da je ta čas točno določen (največ 45 minut), vsebine pa skrbno izbrane.  
  7. Ko večji otroci zaposlijo mlajše: mlajši otroci poslušajo starejše bratce ali sestrice, ki se že učijo tujih jezikov. Dvojezične personalizirane knjige so kot nalašč namenjene takim druženjem in povezovanjem med najmlajšimi družinskimi člani. Ob knjigi se bodo otroci naučili življenjskih vrednot in kako biti srečen. 

Sedaj, ko delamo od doma, je meja med zasebnim in delovnim življenjem zelo zabrisana. Za složno sobivanje je zato še toliko bolj pomembo, da upoštevamo postavljen urnik in pravila. Po prvih dveh tednih smo že odkrili svoje šibkosti. Dneve, ki prihajajo, zato izkoristimo v smeri, da jih spremenimo v svoje prednosti. Postanimo resnični gospodarji svojega časa.

Levčkov kratkočasnik

Veliko idej za preživljanje pomladnih dni z otrokom doma in na vrtu. 

Prenesite kratkočasnik