NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

08.04.2020 | 2 min branja | Avto , Tujina

8 nasvetov za dobro kondicijo avta v mirovanju

V času karantene in omejenega gibanja se je uporaba avtomobila bistveno zmanjšala. Če živite v mestu in ste od trgovine z živili oddaljeni le nekaj korakov, se hitro zgodi, da vaš avto obstane za več dni. Daljša nevoznost pa lahko škoduje vozilu. Posamezni deli se lahko okvarijo prav zaradi mirovanja. Na srečo lahko že z nekaj enostavnimi koraki preprečimo morebitno škodo. Res so enostavni, zato si na teden vzemite nekaj minut in preprečite, da bi vas po karanteni bolela glava zaradi popravila vozila. 

1. Sprostite ročno zavoro
Tako se boste izognili, da se zavorne ploščice oprimejo zavornih diskov oz. bobna. Če potrebujete dodatno zagozdo za vaše vozilo, pod kolesa raje položite kos lesa ali opeko.

2. Avto naj bo na varnem
Če le imate možnost, parkirajte avto v garažo ali pod nadstrešek ali pa ga vsaj pokrijte s ponjavo. Tako bo avto na varnem pred vremenskimi spremembami (toča, sneg, žled, močno sonce) in morebitnim vandalizmom.

3. Odvijte vžigalno svečko
Z odstranitvijo svečk se izognete rjavenju glave cilindra. Seveda pa to storite le, če se dobro znajdete okoli vozila. Sicer se lahko zgodi, da se avto po določenem času ne bo zagnal. Če takrat nimate pri roki kablov za vžig, vam bo prav prišla asistenčna pomoč. 

Avto asistenca

4. Očistite notranjost
Morebitne smeti, ostanki hrane in pijače se lahko v času dolgotrajnejše neuporabe vozila pošteno usmradijo ali pa pustijo madeže. Kasneje jih boste težje odstranili.

5. Napolnite rezervoar
Pri daljši nevoznosti lahko prazen rezervoar podleže rjavenju. Napolnite ga ob prvi priložnosti. Gorivo že dolgo ni bilo tako ugodno! Tako bo avto vedno pripravljen na nepredvidene nujne vožnje.

6. Poskrbite za akumulator
Najboljše bi bilo, ko bi akumulator za ta čas kar odstranili iz vozila. Pa to ni enostavno. Lažja rešitev je, da zaščitite stične točke in preprečite rjavenje. S protikorozivnim in razmaščevalnim sredstvom, kot je WD-40, našpricajte omenjene dele vozila.

7. Poskrbite za pnevmatike
Pnevmatike se lahko rahlo sploščijo, če avto dolgo stoji na mestu. Priporočamo, da vozilo trajno privzdignete ali pa ga občasno rahlo premaknite. Tako se izognete dolgoročnemu pritisku teže na posamezen del pnevmatike.

8. Zamenjajte olje in filtre
Staro olje vsebuje vlago, kovinske delce in ostale korozivne elemente. Zato je dobro zamenjati olje, preden boste avto spet želeli uporabiti.

Da bo pomoč vedno pri roki
Če se zgodi, da vam odpove akumulator, obenem pa nimate kablov za vžig, pokličite na pomoč strokovnjake, ki bodo vašim težavam hitro kos. Asistenčni klic za vse, ki imate sklenjeno Avto asistenco, nemoteno deluje tudi v trenutnih razmerah.

Poskrbite za Avto asistenco

Kjerkoli in kadarkoli boste z avtomobilom obstali na poti, vam na pomoč priskoči Avto asistenca.

Preberite več