NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

29.11.2019 | 2 min branja | Prosti čas , Tujina

Kako pogosto potujemo Slovenci?

Ljudje potujejo radi, Slovenci pa potujemo več kot povprečni evropski državljan! Po javnomnenjski raziskavi Eurobarometer iz leta 2017 je približno dve tretjini državljanov EU iz zasebnih razlogov potovalo vsaj enkrat tekom leta.

Slovenci so ta odstotek presegli in vsaj enkrat v letu jih je potovalo kar 67 odstotkov.

Zanimivo je, da se je še leta 2010 ta odstotek gibal v višini 81 odstotkov. Potovanja in dopust slovenski popotniki vsako leto skrbno izberejo. Nekateri iščejo najbolj ugodne možnosti in čas svojega potovanja prilagodijo nenadnim ugodnostim.

Družine potujejo predvsem v vnaprej določenih delih leta, odvisno od šolskih počitnic, in tako lahko rezervacije in nakupe kart opravijo veliko prej. Ker potujemo radi, ker nas svet zanima, vedno najdemo možnosti za potovanje znotraj svojih finančnih zmožnosti.

Zdravstveno zavarovanje ni turistično zavarovanje

Slovence tujina zanima in radi jo raziskujejo. Ob tem pa vsi zlahka pozabimo, da nam lahko že majhna zdravstvena težava hitro zagreni oddih. Doma smo v takem primeru zavarovani iz obveznega (in dopolnilnega) zdravstvenega zavarovanja, v tujini pa je veljavnost našega domačega zdravstvenega zavarovanja vprašanje meddržavnih dogovorov.

Na podlagi dogovorov nam evropska zdravstvena kartica zagotavlja kritje stroškov nujnih zdravstvenih storitev v javni mreži, a to v nekaterih primerih ni dovolj. Zato je pametno imeti zavarovanje za tujino, ki vam zagotavlja, da ste zdravstveno zavarovani povsod in v vsakem primeru.

Evropska kartica resnično ni dovolj?

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja je vedno imela svoje omejitve. Zapomniti si morate, da krije izključno stroške nujnega zdravljenja v bolnišnicah, ko je ogroženo življenje ali zdravje zavarovane osebe in ki so del javne zdravstvene mreže. Ne omogoča asistence v slovenskem jeziku, ne krije prevoza domov, in če zdravljenje poteka v zasebni bolnišnici, se lahko stroškovno vaša urgenca precej zaplete.

Obenem ne smete jemati kot samoumevno, da so pri nas brezplačne storitve enako ovrednotene tudi izven naših meja. V določenih primerih evropska kartica ne krije celotnega zneska stroška zdravljenja, saj vam ga lahko obračunajo po lokalni zakonodaji in veljavnih cenikih. V nekaterih državah, kot je na primer Hrvaška, pa poznajo tudi participacijo.

Evropska kartica ima poleg vsega tudi časovno in krajevno omejeno delovanje. Torej, krije samo zdravljenje v javnih bolnišnicah, pa še vsako leto jo je treba naročiti in to za vsakega družinskega člana posebej. Vedno več možnosti je, da bi jo kam založili ali da bi morali dodatno zagotoviti še certifikat o zavarovanju.

Izberite pravo zavarovanje za tujino

Zavarovanje za tujino z asistenco je namenjeno tako občasnim in rednim popotnikom, kot tudi posameznikom in družinam. Lahko si zagotovite kratkotrajno zavarovanje, ki je omejeno glede na dneve vašega potovanja ali izberete po veliko bolj ugodno celoletno in permanentno zavarovanje za tujino.

Ob sklenitvi zavarovanja boste na svojo GSM številko prejeli SMS sporočilo s številko vaše police in telefonsko številko asistenčnega centra + 386 5 66 28 500. Shranite si jo v svoj imenik, kjer vam bo pri roki, če bi v tujini potrebovali pomoč.

Na pot z zavarovanjem TUJINA

K dobrim pripravam na pot sodi tudi urejeno zavarovanje TUJINA. ki poskrbi, da nepredvideni dogodki ne povzročijo dodatnih stroškov!

Preberite več