NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

14.02.2018 | 3 min branja | Prosti čas , Tujina

Od rajske plaže do razgleda iz bolniške postelje

Zime v Sloveniji že dolgo niso več, kar so včasih bile, ko je že novembra zapadlo meter snega, ko so bile temperature ves čas okoli ničle, snežaki pa na vsakem vrtu ali dvorišču. Čeprav so zime zadnjih let z nekaj izjemami mile, nizke temperature mnogim vseeno niso preveč po godu. Rešitev? Namesto na zimovanje se raje odpravijo v kraje, kjer je skoraj vse leto poletje in so temperature veliko prijetnejše od zimskih. Poleg toplih dni se večina izbranih ciljev ponaša še s čudovitimi plažami in kristalno čistim morjem, za piko na i pa je tam vse tudi veliko ceneje. No, ne brez zavarovanja za tujino.

Schladming ali Tajska? Jasno, Tajska!

O spremembi zimske počitniške destinacije sta razmišljala tudi Blaž in njegova žena. Tako ali tako so vsako leto na smučanju vse popoldneve preživeli v bazenu in se tega dela smučarije pravzaprav tudi najbolj veselili. Ko sta idejo predstavila še hčeri, je bila odločitev jasna: namesto na smučanje gremo letos na Tajsko, in to ne le za en teden, ampak za dva. Končni cilj je bil otok Kho Samui.

Vsako potovanje zahteva temeljite priprave

Za tokratni dopust so namesto smuči, palic in strešnega kovčka pripravili kopalke, kratke hlače in sončna očala. Slišati je imenitno, a tako drastična sprememba okolja zahteva tudi nekaj posebnih priprav. Lokalna hrana in pijača, ki ju niso vajeni, bi lahko povzročili prebavne motnje, v najslabšem primeru bi se lahko z ne dovolj termično obdelano ali kako drugače oporečno hrano tudi zastrupili. Podobno tveganje predstavlja pitje neustekleničene vode ali drugih pijač, led v pijačah in sladoled. Pri nas je veliko manj možnosti za srečanje z nevarnimi in strupenimi živalmi, kot so najrazličnejši plazilci, pajki in druga gomazeča nevarnost, previdnost pa je priporočljiva tudi pri kopanju v morju. V tropskih področjih morajo biti ljudje dobro zaščiteni pred piki komarjev in cepljeni zoper vrsto tropskih in drugih bolezni, ki dopust hitro spremenijo v nočno moro. O vsem tem so se Blaž in družina dodobra poučili na spletu  in v turističnem vodiču ter še pred odhodom sklenili družinsko zavarovanje za tujino z asistenco Tujina, niso pa pričakovali, da bodo zavarovanje tudi v resnici potrebovali. Kaj se je zgodilo? 

Prave in hitre informacije so ključne za hitro pomoč

Če se tudi sami znajdete v situaciji, ko potrebujete pomoč v tujini, je potrebno, da imate pri sebi zapisane osnovne podatke o vseh zavarovancih. Več informacij boste sporočili, bolje, hitreje in učinkoviteje bodo lahko v centru poskrbeli za pomoč. Operaterja v asistenčnem centru bo zanimalo: 
  • osnovni podatki o zavarovancu: ime, priimek, naslov v Sloveniji, datum rojstva, kontaktni podatki (telefonska številka, e-pošta, hotel, kontakt spremljevalca ali sorodnika), ime spremljevalca/sopotnika, številka police zavarovanja, natančne informacije o kraju, kjer se zavarovanec nahaja (naslov, kraj, ime hotela, telefonska številka …);
  • čim natančnejši opis težav: simptomi, zdravstveno stanje, vzrok poškodb, opis dogodka, čas nesreče oz. trajanje težav;
  • podatki o vaši mobilnosti: vrsta prevoznega sredstva in način potovanja (z avtom, vlakom, peš, s kolesom, z letalom …);
  • časovni okvir potovanja: koliko časa ste že na poti, kdaj imate predviden dan povratka in od kod;
  • druge splošne in pomembne informacije: prisotnost otrok, morebitne alergije, druge zdravstvene težave ali omejitve.
Ne glede na dogodek skušajte ostati zbrani in umirjeni, govorite razločno in upoštevajte navodila operaterja asistenčnega centra.

Tudi daleč stran od doma niste nikoli sami

V Blaževem primeru so v asistenčnem centru poskrbeli tudi za organizacijo prevoza do bolnišnice in navodila o tem, kako ravnati v primeru povračila stroškov. Nekaj prevozov je Blaž poravnal sam in shranil račune, denar pa so mu na podlagi dokazil povrnili v domovini. Na srečo so v centru poskrbeli tudi za plačilo storitev bolnišnice, saj Blaž s seboj ni imel dovolj denarja. 
 
Ves čas zdravljenja in bivanja v hotelu so bili operaterji asistenčnega centra prek e-pošte, SMS sporočil, telefonskih klicev in faksa v nenehnem stiku z Blažem, njegovo ženo in tudi z zdravniki v bolnišnici.
Na podlagi pridobljenih izvidov in opisa Blaževega zdravstvenega stanja so zdravljenje spremljali tudi pogodbeni zdravniki zavarovalnice v Sloveniji. Na ta način je imel Blaž na voljo vse zdravstvene informacije in pojasnila v svojem jeziku. Po odpustu iz bolnišnice je preživel še en dan v hotelu, kjer je čakal na letalo, nato pa opravil še zadnji pregled pred poletom in odpotoval domov. 

Ugoden dopust bi se lahko spremenil v pravo finančno nočno moro

Blaževe bolečine v trebuhu, hospitalizacija in vse spremembe načrtov, ki so jih povzročile zdravstvene težave, so jim seveda pokvarile dopust, a po nekaj tednih so na vse skupaj gledali s povsem drugega zornega kota. Po povratku v domovino je Blaž najprej opravil nekaj zdravniških pregledov in nato vložil zahtevek za povrnitev nastalih stroškov. Takrat se je izkazalo, da bi se njihov dopust, če pred odhodom ne bi sklenili družinskega zavarovanja za tujino, spremenil v pravo finančno katastrofo.
 
Stroški oskrbe za dan v bolnišnici so bili namreč 14-krat višji kot cena za dan bivanja v hotelu, prevoz v domovino pa je skupaj s prevozi po mestu stal kar 2.300 EUR.

Stroški pregledov, Blaževega zdravljenja in prevoza nazaj domov so tako skupaj dosegli slabih enajst tisočakov in pol, ki jih je v celoti poravnala zavarovalnica.

Pripravite kovčke in ne pozabite na zavarovanje za tujino

Rajske plaže, v soncu lesketajoča se smučišča, čudovita mesta in drugi osupljivi razgledi vabijo popotnike na različne konce sveta. Razburljive dogodivščine se spremenijo v čudovite spomine, seveda pa vas lahko kaj hitro doletijo tudi najrazličnejše težave, s kakršnimi so se srečali Blaž in njegova družina. Z zavarovanjem za tujino Tujina  v potovalni torbi poskrbite, da se bodo še tako zoprne zdravstvene težave spremenile le v nov razburljiv spomin in ne v stroške, ki jih boste še nekaj časa odplačevali. Stroške prepustite zavarovalnici, vi pa raje začnite razmišljati o novem potovanju. 
 
Zgodba je resnična, le nekatere podrobnosti (ime, kraj in podobno) so zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjene.
 
$content

Se odpravljate v tujino?

Zavarovanje TUJINA vključuje pomoč Asistenčnega centra v slovenščini 24/7, kjer je na voljo tudi medicinsko osebje.

Preberite več