NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

13.04.2017 | 3 min branja | Tujina

Izognite se prebavnim težavam na poti

Že snujete načrte in pakirate kovčke za prvomajske počitnice? Za poletne počitnice velja, da gremo najraje na morje, za prvomajske pa se radi odpravimo čez mejo. Letos so praznični dnevi naklonjeni tako kratkim skokom prek meje kot tudi daljšim počitnicam, če praznikom prištejemo še nekaj dni dopusta. Zakaj bi ostali doma, če lahko v teh dneh spoznavamo nova okolja in kulture? 

Pestra izbira prvomajskih potovanj

Turistične agencije vabijo za prvomajske počitnice v bližnje, pa tudi daljne dežele in na križarjenja. Kamorkoli se boste odpravili, ni odveč nekaj napotkov, kako na počitnicah ravnati s hrano in poskrbeti za higieno, da se boste izognili zdravstvenim težavam. Po podatkih zdravstvenih organizacij se s prebavnimi težavami na poti sooči do 55 odstotkov potnikov, kar nekaj od njih pa mora zaradi težav prej domov ali spremeniti svoje načrte.  

»Skuhaj, olupi, ali pusti«

Okušanje lokalne hrane je eden najlepših čarov vsakega potovanja. Užitkom se ni treba povsem odreči, je pa nujno treba upoštevati nekaj napotkov. 

  • Pogosto umivanje rok. Navada, da si umijemo roke pred jedjo, se nas drži še iz otroštva. Ne pozabimo nanjo takrat, ko smo na poti. Trenutki, ko se na potovanju sprostimo in počutimo domače, najhitreje privedejo do težav. Za vsak primer je dobro imeti s seboj razkužilne robčke ali tekočino.   
  • Kuhana in sveže pripravljena hrana. Največjo nevarnost predstavlja mlačna ali dlje časa pripravljena hrana. Izogibajte se ulični hrani, sladoledom, slaščicam, omakam, mleku in mlečnim izdelkom, na ulici pripravljenim sokovom, narezanemu sadju in zelenjavi, izdelkom iz surovega mesa (suši, tatarski biftek) in samopostrežnim hotelskim bifejem, če o kakovosti niste prepričani. 
  • Olupljeno sadje in zelenjava. Slastnim eksotičnim sadežem se je na potovanju težko odreči. Najbolj varno je, če jih umijete z ustekleničeno vodo in olupite sami. Sadju in zelenjavi, ki je ne morete olupiti, se je bolje izogniti.  
  • Sladka in suha hrana. Za prigrizek lahko posežete po kruhu, krekerjih ali piškotih.  
  • Pitna voda in ledene kocke. O nevarnosti uživanja onesnažene vode smo že pisali. Če niste prepričani o kakovosti vode, jo rajši pijte iz plastenke, pri kateri preverite, da je tovarniško zaprta. Z ustekleničeno vodo si umivajte tudi zobe. Vam prija ledeno hladna pijača, vendar niste prepričani, ali so ledene kocke pripravljene iz pitne vode? Lahko se zgledujete po Maročanih, ki si žejo gasijo s sladkim vročim čajem.

Prva pomoč iz potovalne lekarne

So kovčki že prepolni? Ne pozabite na potovalno lekarno. Vanjo vključite tudi: 

  • prašek za nadomeščanje mineralov in preprečevanje dehidracije, 
  • medicinsko oglje, ki veže nase viruse in bakterije,
  • probiotike, ki pomagajo pri obnavljanju črevesne flore in 
  • zdravilo proti povišani telesni temperaturi in bolečinam.

Pred odhodom v bolj eksotične kraje se oglasite v potovalni ambulanti ali pri osebnem zdravniku, ki vam lahko predpiše zdravilo za zdravljenje bakterijske okužbe. 

Brez skrbi tudi, če se kaj zgodi 

Najobčutljivejšim skupinam potnikov, kot so kronični bolniki, starejši in dojenčki ter malčki, lahko težave s prebavo povzroči že sama sprememba načina prehranjevanja in voda. Ta sicer lahko velja za pitno, a vsebuje organizme, ki jih nismo vajeni. Takšne težave so običajno blažje in izzvenijo dokaj hitro. Resnejše so težave zaradi okužene hrane ali vode, ki jih spremljajo pogosti obiski toaletnih prostorov, krči v trebuhu, vročina in splošno slabo počutje. Privedejo lahko do dehidracije. V tem primeru je nujno poiskati zdravniško pomoč. Da vas ta nepričakovani strošek na potovanju ne bo preveč udaril po žepu, se na pot odpravite z zavarovanjem Tujina, ki poskrbi za povračilo stroškov nujne zdravstvene oskrbe in zdravil zaradi bolezni ali nezgode.