NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

06.01.2017 | 3 min branja | Dom

Se zavedate nevarnosti ogljikovega monoksida?

Tudi vas navdušuje zimska idila, kjer v odprtem kaminu v dnevni sobi prasketa ogenj, medtem ko zunaj čez zasneženo polje brije mrzel veter?

Le redko kdo ob tem prizoru pomisli tudi na ogljikov monoksid (ogljikov oksid). Žal se nevarnosti tega zahrbtnega plina, ki se ga držita tudi zlovešči imeni »tihi ubijalec« in »nevidni morilec«, premalo zavedamo, še manj pa so ljudje poučeni o tem, kako nastaja in zakaj pride do povečanja koncentracije ogljikovega monoksida v prostoru. Zaradi nevarnosti, ki jih povzroča kopičenje ogljikovega monoksida, je treba od 1. januarja 2017 v vseh domovih, kjer se uporabljajo naprave, ki za izgorevanje kuriva uporabljajo zrak iz prostora, namestiti senzorje ogljikovega monoksida.

Ženska na fotografiji s skodelico tople pijače uživa v naslanjaču pred kaminom - CO2 je ne skrbi.

 

Kje in kako nastaja ogljikov monoksid?

Ogljikov oksid (CO), pogosteje poznan tudi kot ogljikov monoksid, nastaja pri zgorevanju v gorilnih napravah, ki uporabljajo fosilna goriva, pri tem pa zrak za zgorevanje črpajo iz prostora, kjer so nameščene. Fosilna goriva so:

  • les,
  • kurilno olje,
  • plin,
  • petrolej,
  • bencin.

Kdaj ste lahko izpostavljeni nevarnosti zaradi ogljikovega monoksida?

Ogljikov monoksid vdihavate, če imate v dnevni sobi kamin, v kuhinji klasičen zidan štedilnik na drva ali plinski štedilnik, v kopalnici plinsko peč ali bojler in če katerega od prostorov ogrevate s prenosno pečjo na plin ali petrolej. CO nastaja tudi pri delovanju motorjev z notranjim izgorevanjem (avtomobili, črpalke, agregati), zato predstavljajo nevarnost tudi garaže, če so vrata pri vključenem motorju zaprta. Pri tem je treba opozoriti še na nevarnost ogljikovega monoksida v bivalnih prikolicah in avtodomih, kadar jih ogrevate s pečmi na naftne derivate ali drva.

Razlogi za povečano koncentracijo CO

  • Slabo izgorevanje zaradi premajhnega dovoda svežega zraka v izgorevalni prostor peči. Zaradi zaprtih vrat in zračnih odprtin drva tlijo, namesto da bi gorela s plamenom.
  • Neustrezne, slabo nameščene ali poškodovane dimniške tuljave, ki v prostor spuščajo plin.
  • Slabo vzdrževani, neočiščeni in zamašeni dimniki, ki slabo odvajajo dim iz peči.
  • Neustrezno prezračevanje in premajhen dotok svežega zgorevalnega zraka v prostore, kjer so nameščene peči na trdna, tekoča ali plinasta goriva in plinski bojlerji.
  • Uporaba motorjev z notranjim izgorevanjem v prostorih, kjer ni možnosti prezračevanja ali je to nezadostno.

Kako prepoznati znake zastrupitve s CO?

CO je plin brez barve, vonja in okusa, zato ga ne morete zaznati, lahko pa prepoznate znake, ki nastopijo pri izpostavljenosti povišanim koncentracijam CO. Pri manjših koncentracijah se pojavijo: utrujenost, glavobol, omotičnost, slabost in včasih tudi bruhanje, kasneje postane glavobol močnejši, poveča se srčni utrip, človek pa postane zaspan, omotičen in zmeden. Pri kritično visokih koncentracijah ogljikovega monoksida lahko pride do nezavesti in krčev, v najslabšem primeru pa tudi do odpovedi srca, prenehanja dihanja in smrti.

Kako ravnati v primeru zaznane povečane koncentracije ogljikovega monoksida?

Poleg zaščitnih sredstev je priporočljivo poznati ukrepe za primer povečane koncentracije CO. Izključiti je treba gorilno napravo, odpreti okna in vrata, prezračiti prostor in ga takoj zapustiti. Če je prišlo do nesreče s hujšimi posledicami, je treba ponesrečence umakniti iz prostora in nemudoma poklicati številko 112. Napako oziroma razlog za uhajanje CO naj poiščejo pooblaščeni vzdrževalci kurilnih naprav oziroma dimnikarska služba, do njihovega pregleda pa kurilnih naprav ne uporabljajte.

Preventivni ukrepi in zaščita pred CO

Pomembno je, da so vsi dimniki redno in strokovno vzdrževani, peči pregledane in servisirane. V primeru menjave oken z novimi, ki bolje tesnijo, je treba poskrbeti za ustrezno prisilno zračenje oziroma dotok svežega zraka v prostor s pečjo. Ker plina ni možno zaznati, morajo biti prostori opremljeni z javljalniki CO. Poleg vseh prostorov, kjer so nameščene peči, morajo biti z javljalniki opremljeni tudi spalni prostori. Pred nakupom naprave je smiselno preveriti, da je izdelek izdelan v skladu z veljavnimi standardi (več na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije www.zps.si).

Vsekakor je nezgodo bolje preprečiti, kot pa obžalovati njene posledice, ki so v tem primeru lahko tudi tragične. Za svojo varnost poskrbite z ustreznim senzorjem ogljikovega monoksida, za varnost doma pa z javljalnikom požara in zavarovanjem Paket Dom.

 

Poskrbite za varen dom

PaketDom na eni polici zavaruje vaš dom in premičnine v njem za nevarnosti, ki vas ogrožajo v vsakdanjem življenju. 

Preberite več