NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

18.01.2024 | 4 min branja | Dom

Kako preprečiti zastrupitev z ogljikovim monoksidom

Mama in hčerka se pri zimskih užitkih zavedata nevarnosti zastrupitev z ogljikovim monoksidom.

Tudi vas navdušuje zimska idila, kjer v odprtem kaminu v dnevni sobi prasketa ogenj, medtem ko zunaj čez zasneženo polje brije mrzel veter? Le redko kdo ob tem prizoru pomisli tudi na ogljikov monoksid (ogljikov oksid). Žal ta plin brez barve, vonja in okusa, ki ga pogosto imenujemo tudi »tihi ubijalec« in »nevidni morilec« prinaša tudi nevarnosti, ki se jih pogosto premalo zavedamo, še manj pa so ljudje poučeni o tem, kako nastaja in zakaj pride do povečanja koncentracije ogljikovega monoksida v prostoru.

 

Splošno o ogljikovem monoksidu

Ogljikov oksid (CO), pogosteje poznan tudi kot ogljikov monoksid, nastaja pri zgorevanju v gorilnih napravah, ki uporabljajo fosilna goriva, pri tem pa zrak za zgorevanje črpajo iz prostora, kjer so nameščene. Fosilna goriva so:

  • drva,
  • kurilno olje,
  • zemeljski plin,
  • petrolej,
  • bencin,
  • premog,
  • nafta.

Zaradi nevarnosti, ki jih povzroča kopičenje ogljikovega monoksida, je treba od 1. januarja 2017 v vseh domovih, kjer se uporabljajo naprave, ki za izgorevanje kuriva uporabljajo zrak iz prostora, namestiti senzorje ogljikovega monoksida.

 

Kako nastaja in kje se nahaja ogljikov monoksid?

Ogljikov monoksid nastaja pri nepopolnem gorenju organskih snovi, tj. snovi, ki vsebujejo ogljik. Če pri izgorevanju teh snovi ni na voljo zadosti kisika, nastaja ogljikov monoksid, zato je ključen zanesljiv dovod zraka v prostor s kurilno napravo in seveda odvod plinov iz prostora.

Ogljikov monoksid vdihavate, če imate v dnevni sobi kamin, v kuhinji klasičen zidan štedilnik na drva ali plinski štedilnik, v kopalnici plinsko peč ali bojler in če katerega od prostorov ogrevate s prenosno pečjo na plin ali petrolej. CO nastaja tudi pri delovanju motorjev z notranjim izgorevanjem (avtomobili, črpalke, agregati), zato predstavljajo nevarnost tudi garaže, če so vrata pri vključenem motorju zaprta. Pri tem je treba opozoriti še na nevarnost ogljikovega monoksida v bivalnih prikolicah in avtodomih, kadar jih ogrevate s pečmi na naftne derivate ali drva.

Pogoste nesreče z ogljikovim monoksidom so predvsem v kopalnicah (plinski grelniki), v prostorih s pečmi in kamini, pa tudi v garažah.

Nekateri razlogi za povečano koncentracijo ogljikovega monoksida

  • Slabo izgorevanje zaradi premajhnega dovoda svežega zraka v izgorevalni prostor peči. Zaradi zaprtih vrat in zračnih odprtin drva tlijo, namesto da bi gorela s plamenom.
  • Neustrezne, slabo nameščene ali poškodovane dimniške tuljave, ki v prostor spuščajo plin.
  • Slabo vzdrževani, neočiščeni in zamašeni dimniki, ki slabo odvajajo dim iz peči.
  • Neustrezno prezračevanje in premajhen dotok svežega zgorevalnega zraka v prostore, kjer so nameščene peči na trda, tekoča ali plinasta goriva in plinski bojlerji.
  • Uporaba motorjev z notranjim izgorevanjem v prostorih, kjer ni možnosti prezračevanja ali je to nezadostno.

Tudi pri energetskih prenovah starejših stavb, ki zmanjšajo uhajanje in dovod zraka, je potrebna posebna pozornost, da je poskrbljeno za zračenje v prostorih, kjer poteka izgorevanje organskih snovi.

👉  Med zimske težave lastnikov hiš sodi tudi teža snega na strehi. Preverite, kakšne nevarnosti in dolžnosti prinaša snežna odeja.

 

Kam namestiti detektor ogljikovega monoksida?

Javljalnik oljikovega monoksida je treba vgraditi v bližino izvora ogljikovega monoksida, a ne v neposredno bližino, saj bi se detektor sicer lahko sprožili pri dodajanju goriva - npr. v neposredno bližino vratc, kjer v peč dodajate drva.

Detektor ogljkovega monoksida mora biti vgrajen v vseh prostorih z obstoječimi kurilnimi napravami, odvisnimi od zraka v prostoru. Namestitev v druge prostor je priporočljiva, a se o tem lahko odloča lastnik oziroma uporabnik stavbe.

Proizvajalci svetujejo vgradnjo detektorja od enega do treh metrov levo ali desno od kurilne naprave na strop prostora, vendar najmanj 30 centimetrov od stene, lahko pa tudi na steno, vendar približno 15 centimetrov pod stropom. Ministrstvo za okolje in prostor priporoča še, da se detektorja ne vgradi v kote prostora.

Javljalnik monoksida lahko z zvočnim signalom, ki ga lahko spremlja tudi svetlobni, opozori, ko je v prostoru s kurilno napravo ogljikov monoksid prisoten v preveliki koncentraciji.

 

Kako ravnati v primeru zaznane povečane koncentracije ogljikovega monoksida?

Poleg zaščitnih sredstev je priporočljivo poznati ukrepe za primer povečane koncentracije CO. NIJZ priporoča, da v trenutku, ko se oglasi javljalnik monoksida, takoj zapustimo prostor in ne iščemo vzroka. Seveda pa najprej poskrbite, da prostor zapustijo otroci in starejši.

Šele ko ste na varnem, na svežem zraku, pokličite na številko 112. Prišli bodo gasilci, ki lahko poskrbijo za izklop naprave in zračenje, saj bodo opremljeni s potrebno opremo, ki preprečuje možnost zastrupitve.

Napako oziroma razlog za uhajanje ogljikovega monoksida naj poiščejo pooblaščeni vzdrževalci kurilnih naprav oziroma dimnikarska služba, do njihovega pregleda pa kurilnih naprav ne uporabljajte.

 

Kako prepoznati zastrupitev z ogljikovim monoksidom?

Ključno je, da se zavedate, da je ogljikov monoksid plin brez barve, vonja in okusa, zato ga ne morete zaznati. Lahko pa prepoznate znake, ki nastopijo pri izpostavljenosti povišanim koncentracijam CO. Pri manjših koncentracijah se pojavijo:

  • glavobol,
  • slabost,
  • bruhanje,
  • omotičnost,
  • utrujenost,
  • zmedenost in zaspanost.

Ob teh znakih je sicer verjetneje, da bomo pomislili na virozo ali gripo, zato je dobro vedeti tudi, da jih pri zastrupitvi z ogljikovim monoksidom ne bo spremljala povišana telesna temperatura.

Pri kritično visokih koncentracijah ogljikovega monoksida lahko pride do nezavesti in krčev, v najslabšem primeru pa tudi do odpovedi srca, prenehanja dihanja in smrti. 

Prva pomoč pri zastrupitvah z ogljikovim monoksidom

Ko se oglasi alarm javljalnika ogljikovega monoksida ali ste sami posumili na zastrupitev, je ključno, da poskrbite za svojo varnost in pomagate tudi drugim v svoji bližini. Ključne so minute. Največ, kar lahko storite sami, je, da prizadete čim hitreje spravite na svež zrak, pri čemer najprej poskrbite za dojenčke, otroke, nosečnice in starejše, in nato takoj kličete pomoč na številko 112. V primeru nezavesti poškodovanca namestite v bočni položaj in spremljajte njegovo dihanje.

👉  Preberite tudi, kako nuditi prvo pomoč in rešiti življenje v različnih situacijah.

 

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje

Da boste v svojem domu varni, je pomembno, da so vsi dimniki redno in strokovno vzdrževani ter peči pregledane in servisirane. V primeru menjave oken z novimi, ki bolje tesnijo, je treba poskrbeti tudi za ustrezno prisilno zračenje oziroma dotok svežega zraka v prostore s pečmi in drugimi napravami, kjer nastaja ogljikov monoksid. Ker plina ni možno zaznati, morajo biti prostori opremljeni z detektorji monoksida, priporočljivo je, da so poleg vseh prostorov, kjer nastaja CO, z detektorji opremljeni tudi spalni prostori.

Vsekakor je nesrečo bolje preprečiti, kot pa obžalovati njene posledice, ki so v tem primeru lahko tudi tragične. Za svojo varnost poskrbite z ustreznim javljalnikom ogljikovega monoksida, za varnost doma pa z javljalnikom požara in zavarovanjem Paket Dom.

 

Poskrbite za varen dom

Paket Dom na eni polici zavaruje vaš dom in premičnine v njem za nevarnosti, ki vas ogrožajo v vsakdanjem življenju.

Več o zavarovanju Paket Dom