NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

28.07.2017 | 3 min branja | Nezgoda , Prosti čas , Tujina , Zdravje , Šport

S kolesom okoli Slovenije

Poletje je prav gotovo najlepši čas za obisk gora. Večinoma se tja odpravimo peš. Izjema so ljubitelji turnega kolesarstva, ki lahko čare dežele na sončni strani Alp od lanskega poletja okušajo na krožni kolesarski poti po Sloveniji.

Prvo leto doživetij na Slovenski turnokolesarski poti (STKP) so predstavili Manca Čujež iz Planinske zveze Slovenije ter Pia Peršič in Andrej Martinčič, ki sta STKP prva prekolesarila v enem zamahu. 

Avtorica fotografij na strani je Manca Čujež. 

Tehnično nezahtevna pot nagovarja širok krog kolesarjev

Slovenska turnokolesarska pot je najdaljša tovrstna pot v Evropi. Obide vse pomembnejše slovenske gorske skupine, zbere okoli 1.800 kilometrov in v vzponu premaga 50.000 metrov višinske razlike. Je izrazit primer prispevka k trajnostni mobilnosti in eden večjih projektov na področju kolesarjenja v Sloveniji. Hkrati plete obširno mrežo povezav med planinskimi društvi, lokalnimi skupnostmi ter ostalimi organizacijami na področju planinstva, turizma in gostinstva. Speljana je mimo več železniških postaj, da se lahko obiskovalci na posamezne etape odpravijo z vlakom.

Izjemno zanimanje med domačimi in tujimi turnimi kolesarji 

Kolesarjenje po SKTP ni časovno omejeno, njeni snovatelji z načelnikom Komisije za turno kolesarstvo PZS Jožetom Rovanom na čelu pa v prvi plan postavljajo doživetja na poti in ne želijo spodbujati tekmovalnosti. Že v prvem letu je pot v celoti prevozilo sedem kolesarjev, izjemno zanimanje pa je tudi za Dnevnik Slovenske turnokolesarske poti, v katerega se  žigi odtisnejo na 109 kontrolnih točkah. Doslej je prodanih že več kot 1.400 izvodov.

42 dni s kolesom na poti okoli Slovenije

Že dobra dva meseca po uradnem odprtju je STKP pozdravila prvo trojico, ki jo je prekolesarila. Marko Vidmar je po ločenih etapah prvi obiskal vse kontrolne točke, Pia Peršič in Andrej Martinčič, ki sta z nami podelila nekaj doživetij in vtisov, pa sta jo prva prekolesarila v enem zamahu. 

Kako dolgo je trajala vajina pot?

Na poti sva bila 42 dni, od tega je bilo 36 kolesarskih dni. Naredila sva okoli 1.930 kilometrov, nekoliko več od predvidenega, predvsem zaradi iskanja prenočišč.

Kako se vama je vtisnilo v spomin spoznavanje Slovenije na kolesu? 

Glede na to, da sva oba prehodila Slovensko planinsko pot, sva že doživela Slovenijo na podoben način, prav tako prek različnih obhodnic, veznih poti in pohodov, pa vendarle je Slovenska turnokolesarska pot nov vidik spoznavanja, Slovenija z druge perspektive. Spet sva bila zelo nadušena in si znova potrdila, da je Slovenija ogromna in zelo lepa, spoznala sva tudi veliko novih krajev in novih poti. Na splošno sva zelo navdušena nad videnim in doživetim. Res je lepo!

Kateri del Slovenije vaju je na poti najbolj navdušil?

Manj poznani so nama bili kraji od zaledja slovenske Istre do Kočevskega. Prvič sem se (Pia) peljala čez Brkine do Snežnika in pot čez Veliko Milanjo je res čudovita. Tudi čez Notranjsko, Kočevsko, po Loški dolini je krasno, večinoma na makadamskih gozdnih poteh sva se počutila varno tudi glede divjih živali. Tudi cerkljanski in škofjeloški konci so naju navdušili, vzpon iz Škofje Loke do Porezna.

Kateri nasvet bi bil dragocen za nekoga, ki se spogleduje z idejo, da bi prekolesaril STKP v kosu?

Kdor ima to željo, se zaveda, da je to športni izziv, za katerega sta potrebni primerna kondicija in vzdržljivost, četudi so etape lahko krajše. Če ima posameznik dovolj volje in vizijo, je vsak cilj lahko dosegljiv. Vsakomur pa predlagava, naj si predvidi etape ter možnosti prenočevanja in oskrbe z vodo in hrano. Kolesarjenje po posameznih odsekih, kot so Kras, Obala in slovenska Istra, priporočava v spomladanskem oz. jesenskem času.

Na kolo in v hribe brez skrbi

Nesreča nikoli ne počiva, zato je smiselno, da se na STKP in podobne podvige pripravimo tudi z ustreznim zavarovanjem. Nezgodno zavarovanje krije nezgodni dogodek ne glede na to, kje do njega pride, paket zdravstvenih zavarovanj pa zagotavlja celovito zdravstveno oskrbo. Pred odhodom na kolesarjenje in pohodništvo v tujino je smiselno poskrbeti za zavarovanje za tujino z asistenco Tujina AS, ki je namenjeno hitri zdravniški pomoči in plačilu stroškov za nujno zdravstveno oskrbo v tujini.