NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

17.10.2017 | 3 min branja | Prosti čas , Tujina

Počitnice za celo leto

Ste že kdaj pomislili na to, da bi sestavili letni načrt svojih počitnic? Takega, v katerega bi vpisali vse dela proste dneve, poiskali najboljše kombinacije s šolskimi počitnicami in, ker imate še dovolj časa, naredili veliko družinsko viharjenje možganov o tem, kaj vse bi lahko naslednje leto videli, obiskali in doživeli. No, zdaj se vam ideja ne zdi več tako slaba, kajne?

Jesen, idealen čas za letni počitniški načrt

Kmalu bodo na vrsti jesenske oziroma krompirjeve počitnice, ki so odlično izhodišče tudi za sestavljanje letnega počitniškega načrta. Znani so dela prosti dnevi in počitnice za celo leto vnaprej, nihče od sodelavcev še ni rezerviral dopusta v službi, pa še cene za zgodnje prijave so nižje. Tega se je najbolje lotiti družinsko in z dostopom do različnih podatkov:
  • Najprej na koledarju označite vse praznike in dela proste dneve do naslednje jeseni ter vse šolske počitnice
  • Sestavite možne počitniške »pakete«, tudi take, ki jih dobite z dodanim dnem ali dvema dopusta oziroma opravičenega izostanka v šoli in na ta način praznične dni sredi tedna združite z vikendom. 
  • Vsak naj da nekaj predlogov, katere kraje bi rad obiskal, kaj bi rad videl ter kam bi šel. Pomembno je, da so ideje čim bolj pisane, raznovrstne in primerne za vse letne čase. Pri iskanju idej uporabite splet, kataloge turističnih agencij ali objave prijateljev na družabnih omrežij.
  • Ko boste imeli nabor prostih dni in izbranih nekaj različnih idej, jih skušajte sestaviti v posamezne počitnice. Dva ali trije dnevi so dovolj za ogled velikega mesta ali obisk zabaviščnega parka, v petih dneh pa lahko doživite že pravo majhno popotovanje. 
  • Seveda morate pri tem misliti tudi na razpoložljiva finančna sredstva, na to, ali imate na voljo dovolj dopusta v službi ter ali se morate pri tem komu prilagajati (sodelavci, delovne naloge, stranke …).
Z izbiro letošnjih jesenskih počitnic morate že kar nekoliko pohiteti, prav tako vam priporočamo, da si začnete ogledovati tudi ponudbo smučarskih paketov za zimske počitnice. Za vse ostale pa imate še nekaj tednov ali celo mesecev časa.

Vse koristi počitniškega načrta

Čeprav je večina počitnic še razmeroma daleč, boste pri sestavljanju načrta hitro prepoznali vrsto koristi, ki vam jih prinese tovrstno načrtovanje. Morda boste po dolgih letih poletne počitnice preživeli drugje kot vsako leto, morda boste končno obiskali bavarske gradove ali pa za prvomajske namesto ob kresu sedeli ob Sieni. A koristi in prednosti je še veliko več:
  • Pripravite se lahko v miru in brez nepotrebne naglice. Vseh priprav se boste lahko lotili pravočasno in do počitnic opravili vse šolske, službene in druge obveznosti. S tem se močno zmanjša možnost, da bi kaj pozabili ali živeli zadnjih nekaj dni pred odhodom v stresu. 
  • Lažje finančno načrtovanje in prihranek. Za počitnice lahko varčujete vse leto, pri daljših ali dražjih potovanjih si boste morda pomagali tudi s pomočjo financiranja oziroma s kreditom. Prihranki se vam bodo najbolj poznali pri zgodnjih rezervacijah nastanitve in letalskih vozovnic, med pripravami na posamezne počitnice pa boste na spletu našli še vrsto dodatnih ugodnosti, ki jih pri organizaciji počitnic v zadnjem hipu običajno ne opazite.
  • Boljši izkoristek počitnic. Med pripravami na počitnice na spletu poiščite čim več različnih dejstev in zanimivosti o izbranem cilju. Naučite se nekaj besed v jeziku domačinov, spoznajte tradicionalno hrano, glasbo, oblačila, zanimive navade, običaje in zakone. Na blogih poiščite vtise drugih popotnikov, na kaj je treba paziti, kaj si morate nujno ogledati in česa večina turistov ne opazi. Tako bo verjetnost, da boste kaj zanimivega izpustili, veliko manjša.
  • Ničesar ne boste pozabili. Že na začetku novega počitniškega leta preverite veljavnost potnih listov, zavarovanj in drugih pomembnih listin ter si v telefonu ali na koledarju nastavite opomnik. Med razmišljanjem o počitniških ciljih lahko mimogrede sestavite tudi sezname vsega, kar boste potrebovali, oziroma se spomnite tistih reči, ki ste jih v preteklosti pozabili doma (obleke in obutev, dokumenti, oprema, športni rekviziti, orodje …). Taki seznami so vsestransko uporabni, saj jih lahko sproti prilagajate potrebam (poletne in zimske počitnice, kratki vikend izleti, športni oddih, seznam za kampiranje in podobno).

Tudi zavarovanje naj bo del načrta

Ne glede na to, koliko počitnic si boste privoščili naslednje leto, nikar ne pozabite na zavarovanje. Še posebej, če boste del teh preživeli v tujini, kjer lahko stroški zdravljenja hitro dosežejo zelo velike zneske, je priporočljivo skleniti zavarovanje za tujino z asistenco Tujina. Seveda si lahko zavarovanje uredite za vsako potovanje posebej, vseeno pa velja razmisliti o letnem zavarovanju za vso družino. Na ta način ne boste nikoli potovali nezavarovani, privarčevali boste pri premiji, obenem pa se lahko zavarujete še za nekaj dodatnih tveganj, kot so preklic leta, izguba in zamuda prtljage, izguba osebnih dokumentov in civilna odgovornost. Ko boste torej delali letni počitniški načrt, mu dodajte še en majhen kvadratek in poleg napišite »uredi zavarovanje za tujino«. Nato pa naj se v kvadratku čimprej znajde tudi zelena kljukica.
$content

Se odpravljate v tujino?

Zavarovanje TUJINA vključuje pomoč Asistenčnega centra v slovenščini 24/7, kjer je na voljo tudi medicinsko osebje.

Preberite več