NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

28.07.2016 | 2 min branja | Zdravje

Ste pripravljeni na čas po operaciji?

Operativni poseg oziroma operacija je izredno grob poseg v telo, zato se mu zdravniki, če se le da, skušajo izogniti. Poseg ni zahteven le za telo, ampak za človeka predstavlja tudi psihično obremenitev. To je še posebej izrazito pri zahtevnejših posegih, ki v večji meri vplivajo na potek bolezni.

Vsak operativni poseg lahko razdelimo na tri oziroma štiri časovna obdobja:

  • čas pred operacijo oziroma pripravo nanjo,
  • operacijo in okrevanje v bolnišnici,
  • okrevanje doma,
  • življenje po operaciji, če je ta povzročila pomembne spremembe v kakovosti življenja.

Priprava na operacijo

Na nekatere vrste nujnih operacij se ne boste imeli časa pripraviti. Lahko se vam zgodi, da greste k zdravniku zaradi bolečin v trebuhu, potem pa se izkaže, da imate že zelo hudo vnet slepič in morate nujno na operacijo. Če pride do razlitja slepiča, vas bodo odpeljali neposredno v operacijsko sobo in časa za razmišljanje ne bo praktično nič. Druga stvar pa je, ko je zaradi poškodbe ali razvijajoče se bolezni potreba po operaciji že dlje časa ena od možnosti za rešitev težav. V tem primeru imate dovolj časa za temeljito pripravo na operacijo in na življenje po njej.

Pomirite se in uredite vse potrebno

Da boste na poseg dobro pripravljeni, povprašajte svojega zdravnika oziroma specialista o vseh podrobnostih operacije. Nekaj najpogostejših vprašanj je:

  • Kako zahteven poseg me čaka?
  • Kakšne so možnosti zapletov med in po operaciji?
  • Kako zahtevno je okrevanje?
  • Kako hitro bom spet »na nogah«?

Čustva pomembno vplivajo na potek bolezni in okrevanje, zato pacienti, ki so o svoji operaciji poučeni in psihično dobro pripravljeni nanjo, bolj pomirjeni ležejo na operacijsko mizo. Pozitivna miselnost in odnos sta veliko boljša kot zaskrbljenost, dvom in strah, ki lahko vodijo tudi v hudo duševno stisko.

Pravočasno se pripravite na čas po operaciji

Ko boste operacijo srečno prestali, vas čaka okrevanje. Najprej nekaj dni v bolnišnici in nato doma. Kako dolgo okrevanje vas čaka, je odvisno od tega, kako zahtevna je bila operacija in kako dobro se celijo rane oziroma poškodbe. Zdravnik vam bo v času okrevanja predpisal nekaj kontrolnih pregledov, morali pa boste opravljati tudi vsakodnevne opravke, skrbeti za prehrano in osebno higieno. To ni vedno enostavno, zato je treba že prej misliti na čas po operaciji in opravilih, ki jim morda ne boste kos. Zdravnik vam bo povedal, kaj vas čaka, vi pa se temu primerno prilagodite:

  • Če boste slabo pokretni, si olajšajte premikanje po stanovanju ali hiši. Prestavite nekaj pohištva, da boste lahko živeli s čim manj tuje pomoči. Uredite si »bolniško sobo«, kjer boste imeli vse čim bolj pri roki in vam bo udobno.
  • Če živite sami, prosite sorodnike, sosede in prijatelje za pomoč v času okrevanja. Zračenje stanovanja, praznjenje poštnega nabiralnika, hranjenje mačka, nakupi hrane in druga vsakodnevna opravila bodo za vas morda zelo težko izvedljiva.
  • Organizirajte si prevoz na preglede. Ima dopoldne čas kdo od sorodnikov ali prijateljev? Boste odvisni od taksi službe ali pa boste morali potrpeti pri vožnji s sredstvi javnega prevoza?
  • Ker okrevanje ni opravičilo za neplačane položnice in račune, pravočasno poskrbite tudi za to. Dobri rešitvi sta spletna elektronska banka in direktna obremenitev, sicer pa že prej dvignite zadostno količino gotovine, s katero bo nekdo od vaših prijateljev plačal položnice.
  • Redno zaposleni boste o predvideni odsotnosti že prej obvestili nadrejenega, samostojni podjetniki pa morate svoj posel prilagoditi oziroma se s strankami dogovoriti o spremenjenem poslovanju.

Zavarovanje, ki misli na vse

Iskanje pravega specialista in vse ostale organizacijske zadeve, ki se tičejo medicinskih posegov in okrevanja, so lahko precej stresne. Zato je pri AS-u mogoče skleniti zavarovanje, ki olajša čas okrevanja v primeru bolezni ali hujše nezgode (zavarovanje krije organizacijo, izvedbo in plačilo storitev pomoči na domu vključno z varstvom otrok, če je potrebno). Da bi pomagali vsem našim zdravstvenim zavarovancem, smo vzpostavili Center Zdravje AS