NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

15.03.2016 | 2 min branja | Avto

Parkiranje – preprosto in udobno

Parkiranje je tisti del vožnje, ki večkrat razkrije šibke točke voznikov. Čeprav je naloga v osnovi preprosta, je treba pri parkiranju upoštevati veliko različnih in med seboj povezanih dejavnikov, kar ni vedno lahko.

Nujna znanja in veščine za uspešno parkiranje so:

  • dobre orientacijske sposobnosti,
  • sposobnost ocenjevanja razdalje in smeri vožnje v vzvratnih ogledalih,
  • dober prostorski občutek, kje so najbolj izpostavljene točke vozila (odbijači),
  • razumevanje, kako se avto premika vzvratno in kako na pot vzvratno vpliva obračanje volana.

Kjer ni treba zgolj zapeljati naravnost na parkirno mesto, je pravilna ocena razpoložljivega prostora osnovni pogoj za uspešno parkiranje. To je pomembno predvsem pri vzvratnem in bočnem parkiranju. Kdor se parkiranja ni naučil v avto šoli in mu je uspelo kljub temu opraviti vozniški izpit, se bo moral tega slej ko prej naučiti sam, zgornje občutke pa se pridobi tudi s kilometrino.

Prav zaradi težav pri parkiranju so proizvajalci avtomobilov poskrbeli za vrsto pripomočkov, s katerimi je parkiranje lažje, včasih pa se avto parkira popolnoma sam.

Parkirna pomagala

Sistemi za pomoč pri parkiranju so raznoliki, njihov namen pa je zagotoviti vozniku čim več potrebnih informacij za varno parkiranje. Najbolj osnovna so vzvratna ogledala, sledijo ultrazvočna tipala, nameščena v zadnjem ali obeh odbijačih, vzvratne kamere in sistemi za samodejno parkiranje.

  • Vzvratna ogledala. Ogledala so vedno izziv, ker so stvari v njih obrnjene narobe, ker volana nikoli ne vrtite v »pravo smer« in ker se v njih ne vidi vsega. Priporočljivo je, da so dovolj velika in pravilno nastavljena, učenje vzvratne vožnje le z gledanjem v ogledala pa zahteva nekaj časa in vaje.
  • Ultrazvočna tipala. Po domače jim rečemo tudi »parkirni senzorji«. Običajno so nameščena v zadnjem odbijaču, lahko pa tudi v sprednjem. Z ultrazvočnimi valovi merijo razdaljo do ovire, opozorila pa so zvočna ali kombinirana skupaj z grafičnim prikazom na zaslonu potovalnega računalnika. S približevanjem oviri postaja frekvenca piskajočega signala vse višja, neprekinjen zvočni signal pa pomeni, da prostora ni več. Večina sistemov začne oddajati neprekinjen signal, ko je prostora še približno 30 centimetrov, a o tem se prepričajte še pred prvim parkiranjem.
  • Vzvratna kamera. Odlična rešitev, ki omogoča dober pregled nad dogajanjem za vozilom. Sodobna programska oprema omogoča tudi izris barvnih opozorilnih črt na zaslonu, ki nakazujejo pot gibanja vozila in razdaljo. Kamera je dobrodošla tudi v primerih, ko obstaja možnost, da se za avtom nenadoma znajdejo odrasli ali otroci.
  • Sistem za samodejno parkiranje. Še posebej se izkaže pri bočnem parkiranju, saj ne le parkira avto, ampak tudi izbere primeren parkirni prostor. Ultrazvočna tipala so nameščena spredaj, zadaj in na obeh bokih avta, lahko je dodana tudi kamera. Drugi del sistema je poseben modul krmilnega mehanizma, ki prevzame nadzor nad plinom, zavorami in volanom. Pri vožnji ob parkirnih prostorih sistem s pomočjo tipal »poišče« dovolj velik prostor, nato pa avto brez posegov voznika tudi varno parkira.

Vaja dela mojstra, zavarovanje varuje avto

Če nimate nobenega od zadnjih treh naštetih pomagal, se boste morali s parkiranjem spopasti na star način. Najprej se lotite vaje na praznem in dovolj velikem prostoru, kjer boste v miru osvojili veščine parkiranja in pogled na okolico avta v vzvratnih ogledalih. Odmerite parkirni prostor in si pri tem pomagajte s plastičnimi stožci, kartonskimi škatlami in podobnim, v pomoč vam je lahko tudi prijatelj, ki vam bo pokazal, koliko je še prostora. Nastavite vzvratna ogledala in dovolj dvignite sedež, da boste imeli dober pregled, potem pa se lotite razmišljanja in parkiranja. Ne glede na to, kako vešči boste postali, za vsak primer zavarujte avto s kasko zavarovanjem.

Poskrbite za finančno varnost in uspešno zdravljenje svojih otrok

Čas odraščanja prinaša tudi povečano možnost lažjih ali težjih poškodb. Nezgodno zavarovanje pomembno pripomore k uspešnemu in brezskrbnemu okrevanju ter k finančni varnosti družine.

Naročite svetovalca