NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

08.03.2016 | 2 min branja | Zdravje

Obraba sklepa ali artroza

Za artrozo ali obrabo kolka je značilno stanjšanje in razgradnja sklepnega hrustanca. Obraba oziroma artroza kolka je pogosta težava starejših oseb. Vzrok nastanka bolezni je lahko tudi športna poškodba, obremenitev zaradi prevelike telesne teže, prenapenjanje sklepov s težkim fizičnim delom ipd.

Na kolčnem sklepu lahko nastane obrabljen hrustanec, kot je prikazano na sliki. Hrustanec, ki skrbi za neboleče drsenje med gibanjem sklepnih površin, se lahko z obrabo stanjša ali izgine, zato gibljivost kolka postane omejena in boleča.

Strokovnjaki na področju medicine pravijo, da so najpogostejši simptomi te bolezni:

  • bolečina v predelu zadnjice ali stegna (naraščanje bolečine je postopno, pogosto čez več let),
  • omejena gibljivost kolka,
  • otrdelost kolka,
  • občasno šepanje.

Robertova zgodba

Različne raziskave so pokazale, da je obraba sklepa najpogostejša po 50. letu starosti. Robert je star že čez 50 let in je dobre tri mesece čutil bolečino v kolku. Bolečina je bila sprva le občasna, sčasoma pa je vedno bolj naraščala in se razširila tudi proti stegnu. Robert je opazil, da je bolečina močna ob mirovanju, ob razgibavanju pa nekoliko popusti. Ker bolečina sčasoma ni bila več vzdržna in je vedno bolj naraščala, se je odločil, da bo šel na pregled.

Robert je poklical na zavarovalnico, kjer je prejel avtorizacijo za pregled pri specialistu ortopedu že čez 3 dni. Če bi čakal v javnem sistemu, bi moral na izbranega izvajalca čakati približno 168 dni (Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje. Nacionalno spremljanje čakalnih dob. Mesečno poročilo za stanje na dan 1. 9. 2015. Ljubljana). Robert se je problema dolgih čakalnih dob dobro zavedal, zato je že pred časom sklenil zavarovanje, ki krije tudi samoplačniške storitve v specialističnih ambulantah Specialisti in zdravila AS.

Robert je bil čez 3 dni na pregledu pri ortopedu, ta pa ga je napotil na magnetno resonanco. Magnetno resonanco je opravil 5. dan po napotitvi ortopeda, povprečna čakalna doba v javnem zdravstvu je kar 131,4 dni (Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje. Nacionalno spremljanje čakalnih dob. Mesečno poročilo za stanje na dan 1. 9. 2015. Ljubljana). Po opravljeni preiskavi se je Robert ponovno vrnil na pregled k ortopedu. Zdravnik je ugotovil, da ima Robert začetno obrabo desnega kolka.

Vaje za obrabo kolka

V začetnem obdobju artroze pacienti z vadbo upočasnijo izginevanje hrustanca in posledično vplivajo na zmanjšano bolečino. Zato je zdravnik Robertu predpisal vaje, kako razgibavati kolk. Če pacienti artroze ne zdravijo, se stanje poslabšuje.

Cilj vadbe je torej izboljšati oziroma ohraniti stabilnost sklepa, gibljivost in mišično moč. Med primerne vadbe, ki jih je Robertu predpisal zdravnik, so vaje za pridobivanje gibljivosti, vaje za moč in vzdržnost ter vaje v bazenu. Vse vaje mu je pokazal specialist.

Zavarovanje

Za prvi pregled je zavarovalnica plačala 70 EUR, za magnetno resonanco 250 EUR in za kontrolni pregled 30 EUR. Robert je imel sklenjeno zavarovanje Specialisti in zdravila AS in plačeval mesečno premijo 14,67 EUR ter si s tem zagotovil tudi določitev diagnoze v 11 dneh brez dodatnih stroškov.

Zgodba je resnična, le nekatere podrobnosti (ime, kraj in podobno) so zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjene.

Zagotovite si celovito zdravstveno oskrbo

Hitro do specialista, diagnoze in okrevanja z zdravstvenimi zavarovanji Generali. 

Preberite več