Specialisti in zdravila

Se vam je že zgodilo, da ste pri osebnem zdravniku dobili napotnico za specialista, nato pa nekaj mesecev čakali na specialistični pregled?

Kaj krije zavarovanje?


Zavarovanje Specialisti krije pri zdravnikih specialistih, za katere je v obveznem zdravstvenem zavarovanju čakalna doba daljša od treh tednov, naslednje stroške zdravstvenih storitev:

  • specialističnih pregledov v samoplačniških ambulantah (dermatologija, oftalmologija, urologija, ortopedija, interna medicina, fizikalna medicina, otorinolaringologija, nevrologija),
  • diagnostičnih preiskav (npr. računalniške tomografije in magnetne resonance) in laboratorijskih preiskav,
  • ambulantnih fizioterapevtskih storitev v vrednosti do 20 % letne zavarovalne vsote,
  • ambulantnih posegov v enodnevni obravnavi.

Zavarovanje Specialisti Plus poleg zgoraj navedenih kritij krije:

  • stroške artroskopij in neurgentnih operacij s hospitalizacijo.

Zavarovanje Zdravila krije:

  • stroške magistralnih pripravkov in zdravil, predpisanih na samoplačniški oziroma beli recept, ki se izdajajo izključno v lekarnah ter
  • doplačila za zdravila s seznama medsebojnih zamenljivih zdravil nad najvišjo priznano vrednostjo, ki so predpisana na zelenem receptu.

Uroševe težave s križem

42-letnega Uroša je jeseni med obiranjem grozdja »zvilo« v hrbtu. Z bolečinami se je odpravil k osebnemu zdravniku, ki mu je izdal napotnici za pregled pri specialistu ortopedu in za fizioterapijo.
Poklical je v Asistenco zdravje na brezplačno številko 080 81 10 in opisal svojo situacijo. Že naslednji dan je bil obveščen, da ima termin pregleda pri specialistu ortopedu čez 5 dni. Uroš je pri specialistu opravil pregled z RTG obdelavo in dobil zdravila na beli recept. Poleg tega je specialist ugotovil, da obstaja jasna indikacija za MRI preiskavo ledvene hrbtenice.
Izvid je Uroš posredoval v Asistenco zdraveje, kjer so mu organizirali najprej MRI preiskavo v roku 7 dni, takoj naslednji dan pa še kontrolni pregled pri ortopedu.
Zdravnik  je ugotovil, da ne gre za enkratno težavo, temveč bo treba operirati. Uroš je bil naročen na poseg (v enodnevni obravnavi) 10 dan po opravljenem kontrolnem pregledu pri specialistu. Okrevanje po posegu je trajalo 15 dni, nakar je pričel še z fizioterapevtsko obravnavo (10 dni). 
Po opravljeni fizioterapiji se je stanje Urošu hitro izboljšalo. Samo 50 dni po nastanku bolečine je bila Uroševa bolečina že preteklost.

Povprečno trajanje pričakovane zdravstvene oskrbe Uroševega primera: 250 dni

Trajanje zdravstvene oskrbe Uroša ob sklenjenem zavarovanju Specialisti in zdravila: 50 dni

Stroški

Pregled pri ortopedu 80 €
RTG 25 €
Zdravilo 10 €
Magnetna resonanca 250 €
Kontrolni pregled pri ortopedu 50 €
Poseg Evakuacija hernia 1.316 €
Fizioterapevtska obravnava 360 €
SKUPAJ 2.091 €

Image

Pogosta vprašanja

Zavarovanje velja štiri leta z možnostjo podaljševanja do preklica. 

Ob sklenitvi zavarovanja znaša čakalna doba dva meseca, razen v primeru zdravljenja posledic nezgode.

Zavarovanje Specialisti in zdravila ne krije stroškov:

  • operativnih posegov s hospitalizacijo (razen pri zavarovanju Specialisti Plus);
  • zdravstvenih storitev v dejavnostih psihiatrije, revmatologije in stomatologije;
  • zdravstvenih storitev in diagnostičnih postopkov ter zdravil za bolezni ali poškodbe, ki so nastopile pred sklenitvijo zavarovanja in v času čakalne dobe.

Omejitve veljajo skladno s pogoji, ki urejajo to zavarovanje.

Rdeča svetuje

Kako dolgo bi čakali na specialista, če bi šlo za vašega otroka?

Odrasli z obiskom zdravnika pogosto odlašamo do zadnjega trenutka in upamo na izboljšanje stanja. Pri otrocih je drugače. Ko zbolijo najmlajši, se ustrašimo posledic ali morebitnega poslabšanja, zato želimo pregled čim prej.

Matjaž je posvet z ortopedom opravil prek video povezave

Včasih je težko zdravnika obiskati osebno - to se je zgodilo tudi Matjažu, ki je za to pregled opravil na daljavo. Preberite, kako mu je zdravnik pomagal in kaj vi lahko storite, da bodo vaša kolena bolj zdrava.

Naj dolge čakalne dobe postanejo preteklost

Poznate trenutek, ko v rokah držite napotnico za specialistični pregled, pa ne veste, na katerega izvajalca bi se obrnili, da boste najhitreje na vrsti? Gotovo pa želite biti pregledani čim prej, da se boste izognili težavam, skrbem in bolečini.