NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

16.05.2016 | 2 min branja | Avto

Novi prometni znaki

Promet je živ sistem, ki se ves čas spreminja, razvija in prilagaja. Smeri razvoja in sprememb narekujejo razvoj tehnike, naraščanje števila vozil, izboljšave na področju prometne varnosti, spremembe evropske zakonodaje in rezultati ter dognanja različnih raziskav. Namen je zagotoviti učinkovit, varen, tekoč in okolju prijazen promet, pri tem pa igra pomembno vlogo tudi prometna signalizacija.

 

Prometni znaki so pomembni

Predvsem zaradi varnosti in urejenosti prometa je treba dosledno upoštevati prometne znake, kar je ena prvih lekcij v avtošoli. Prometni znaki voznika opozarjajo na nevarnost, obveščajo in prepovedujejo. Nekateri znaki, kot je znak STOP, ne poznajo izjem in zahtevajo dosledno upoštevanje, sicer lahko pride do hude nesreče. Medtem pa nekatere znake vozniki jemljejo manj resno – taki so na žalost predvsem znaki za omejitev hitrosti, ki jih je prav tako treba dosledno upoštevati, a jih nekateri na žalost prezrejo.

Prometnih znakov se ne smete "navaditi"

Če se vsak dan vozite po istih cestah, te postanejo nekakšna rutina in veliko majhnih sprememb v prvem dnevu ali dveh morda sploh ne opazite. Zato na novo postavljen semafor za pešce nekaj dni utripa z rumeno lučjo ali pa vas pričaka velika tabla z opozorilom za spremenjeno signalizacijo. Cesto, promet in prometne znake je treba namreč ves čas opazovati in znake "brati" vedno znova, sicer se lahko zgodi, da spregledate kakšen znak, ki ga včeraj še ni bilo.

Najpomembnejša sprememba: desno tudi pri rdeči luči

Novejše spremembe, ki se obetajo od junija 2016 in so bile prvič predstavljene v osnutku leta 2015, prinašajo nekaj pomembnih novosti. Poleg sprememb nekaterih prometnih znakov je najbolj pomembna novost ta, da boste odslej tam, kjer bo to mogoče, vozniki lahko zavili desno tudi pri rdeči luči. Do sedaj je to dovoljevala dodatna zelena puščica, vendar v tem primeru prometa z leve ni bilo. Novost je torej uvedba sistema, kakršnega poznajo v ZDA, torej zavijanje desno pri rdeči luči, vendar s to razliko, da se boste morali sami prepričati, če je pot prosta. Poleg prometa z leve bo treba paziti tudi na kolesarje in pešce, zato bodo spremembe uvajali počasi in najprej tam, kjer so za to res optimalni pogoji z že obstoječimi pasovi za zavijanje desno.

Zadrga odhaja, medved prihaja

Morda eden najbolj koristnih znakov, kar se tiče pretočnosti prometa, se poslavlja. Znak za t. i. zadrgo, s katerim so se pri zoženjih vozniki iz dveh pasov razvrstili v enega, naj bi ukinili, to pa seveda ne pomeni, da tudi pravilo ne velja več. Če ga namreč upoštevate in ste ob tem tudi strpni, zagotavlja sistem zadrge tekoč in učinkovit pretok prometa.

Novosti so tudi pri znakih, ki opozarjajo na divje živali na cesti, kjer se jim bo na slikah pridružil medved. Nov je prav tako znak za odsek hitre ceste, ki bo dobil enako grafiko kot dozdajšnji znak za avtocesto, le da bo imel značilno modro podlago. Dodatni so znaki za hitrostne ovire in polnilnice za električna vozila.

Nekaj prometnih oznak bo dobilo nove barve. Oznake kolesarskih poti bodo odslej rdeče, table za obvoze oranžne, table za preusmeritev prometa ali zapiranje prometnega pasu pa bele namesto do sedaj rumenih.

Sprememb je še nekaj, uvajali pa jih bodo postopno, da ne bi prišlo do prevelike cestne zmede.

Bodite pozorni in dosledno upoštevajte prav vse znake!

Že prej omenjena domačnost s prometnimi potmi vas ne sme zavesti, poti in znaki pa ne smejo postati del rutine. Tudi dejstvo, da se vam do sedaj na cesti ni zgodilo nič, ne pomeni, da se vam tudi v prihodnosti ne bo. Zato se zavarujte in sklenite kasko zavarovanje vozila, ohranite zbranost in bodite vedno pozorni na spremembe v prometni signalizaciji.