NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

21.09.2023 | 2 min branja | Dom , Prosti čas

Poskrbite za varnost počitniške prikolice

Počitniške prikolice so srce morskih užitkov za marsikoga. Pomembno pa je, da so čim dlje v top formi.

Dopustovanje v počitniških prikolicah je za marsikoga priložnost, da poletne počitnice res dobro izkoristi. Najpogosteje se tedensko v njih izmenjujejo različni člani širše družine. Za najmlajše to pogosto pomeni, da lahko ob morju preživijo kar cel mesec ali celo več. A prikolice ne boste menjali tako pogosto, kot avtomobil, zato je pomembno, da so čim dlje v odlični kondiciji. Preberite, kako poskrbeti za varno zimovanje počitniške prikolice in kako jo zavarovati pred nevarnostmi.

Sproščeno okolje kampa, občutek svobode, stik z naravo in obenem ravno prav udobja sestavljajo kombinacijo, ki je počitniškim prikolicam pisana na kožo. Včasih je imelo vsako podjetje nekaj svojih prikolic v kampih ob morju, danes pa prikolice uporabljamo tudi drugače.

Nekateri s počitniško prikolico potujejo naokrog in doživljajo svet. Drugi svoje počitniške prikolice odpeljejo le do izbranega kampa in jih po dopustu spet odpeljejo domov, tretji jih imajo v kampu celo leto. Kjerkoli jo že imate, morate po počitniški sezoni opraviti nekaj nujnih reči za varno zimovanje.

 

Pospravljanje in čiščenje počitniške prikolice

Po sezoni je treba počitniško prikolico pripraviti na daljše obdobje, ko v njej ne bo nikogar. Največja nadloga v času, ko je ne boste uporabljali, so vreme in različne živali, ne smete pa pozabiti niti na druge nepovabljene goste.

Temeljito čiščenje. Počistite, obrišite, umijte in posesajte vse umazane površine, ki jih morate na koncu tudi temeljito posušiti.

Popravite napake in obnovite poškodovano. Nekatere poškodbe se lahko čez zimo spremenijo v pravo spomladansko nočno moro, zato vse pomanjkljivosti odpravite že jeseni. Poskrbite za dobro tesnjenje in zapiranje oken, izpraznite posode z vodo in odstranite jeklenke s plinom.

Predprostor. Še preden ga podrete, ga je treba temeljito umiti in posušiti. Še posebej bodite pozorni na način zlaganja platna. Zvijanje (kot pri palačinki) je platnu bolj prijazno od prepogibanja. To še posebej velja za plastiko oken. Pospravljen naj bo shranjen v suhem in temnem prostoru.

Notranja oprema počitniške prikolice. Odprite hladilnik in kopalnico ter dvignite podloge na ležiščih in klopeh. Poskrbite, da bo zrak v notranjosti lahko čim bolj nemoteno krožil in odstranite vse predmete, ki nase še posebej vežejo vlago (revije, časopise, knjige, blazine, odeje in podobno).

 

Poskrbite za kroženje zraka in preprečite nabiranje vlage

Vreme in spreminjajoča se temperatura vplivata na vlago v zraku, ki lahko povzroči vrsto težav. Za neprijeten vonj sta glavna razloga plesen in zatohel zrak, zato morate poskrbeti za čim boljšo zračenje počitniške prikolice. Težava pri tem je, da vsaka odprtina za zrak kaj hitro privabi tudi mrčes in druge živali, ki v prikolici najdejo odlično zimsko pribežališče. Bodite pozorni, da so vse odprtine zaščitene z močno in dovolj gosto jekleno mrežico, dobro pa preglejte tudi odprtine v skladiščnem prostoru in serijsko nameščene zračnike.

Vlago lahko zmanjšate z uporabo lovilcev vlage, ki pa zahtevajo redno kontrolo oziroma praznjenje zbrane vode ter menjavo higroskopičnega sredstva.

Nikar pa ne puščajte priprtih strešnih ali drugih oken, kljub temu da imajo nameščeno mrežico proti mrčesu.

 

Izberite varno prezimovališče

Idealno bi bilo, če bi lahko imeli prikolico v garaži, odlična rešitev je tudi nadstrešek, slabša pa zimovanje pod milim nebom. Najbolj odsvetovana je rešitev s prekrivanjem počitniške prikolice z umetnimi in neprodušnimi ponjavami, po domače s »polivinilom«, ki pod seboj ustvarijo odlične razmere za nastanek plesni, alg in podobnega. Priporočljive so tudi posebne zimske ponjave, ki so nepremočljive, vendar pa pod njimi po posebnih kanalih zrak še vedno kroži.

 

Počitniško prikolico zavarujte

Pri prezimovališču pa ne pozabite niti na varnostni vidik. Zaprta prikolica je včasih zelo mamljiva za vandale ali druge nepovabljene obiskovalce. Da bi bila prikolica čim bolj mikavna, poskrbite z nekaj preprostimi ukrepi:

  • Iz prikolice odstranite vse vrednejše predmete. Ne puščajte v njej morebitnih audiovizualnih naprav, dragih žarov in podobnega.
  • Poskrbite, da so okna in vrata dobro zaklenjena oziroma zatesnjena.
  • Vsa okna naj bodo dodo zagrnjena, da si nepridipravi ne morejo ogledati, kaj se skriva v prikolici.
  • Če ste prikolico res dobro pospravili in ni v njej ničesar vrednega, hkrati pa je tudi notranja oprema serijska ali po možnosti že starejša, lahko eno okno pustite odgrnjeno, da bo že na prvi (nepovabljeni) pogled jasno, da se vlom ne splača.

Vseeno je najbolje, da se pred spomladansko dramo obvarujete tudi tako, da prikolico zavarujete. Počitniško prikolico lahko zavarujete s sklenitvijo zavarovanja za nepremičnine in opremo v njih, PaketDom, in avtomobilskega zavarovanja.

Zavarovanje počitniške prikolice v okviru avtomobilskega zavarovanja

Tudi, če boste počitniško prikolico v celem letu na cesto zapeljali le takrat, ko jo boste peljali v kamp, in takrat, ko jo boste peljali nazaj domov, morate imeti sklenjeno zavarovalno pogodbo za zavarovanje avtomobilske odgovornosti. To velja samo za prikolice, ki so težje od 750 kg za katere se zahteva registracija in s tem samostojno zavarovanje. Takšno zavarovanje krije stroške odškodnine za škodo, povzročeno z upravljanjem vozila tretjim osebam – na primer če s prikolico poškodujete voznika drugega vozila, pešca ali potnika, pa tudi, če s prikolico tretji osebi povzročite materialno škodo.

Prikolic, ki jih ne premikate iz enega na drugi kraj, pač pa vse leto stojijo pri miru in niso tehnično ustrezne, da bi se prevažale na lastnih kolesih, v okviru avtomobilskega zavarovanja ne morete zavarovati.

S sklenitvijo avtomobilskega zavarovanja lahko zavarujete tudi nevarnost kraje počitniške prikolice. Za to morate skleniti splošni kasko in kritje kraje.

Nekatere počitniške prikolice so manjše (lažje od 750 kg) in so vključene v zavarovanje vozil, ki jih vlečejo. Take prikolice torej ni potrebno registrirati posebej in se na njih lahko namesti registrsko tablico z enako oznako kot je na vlečnem vozilu (torej imajo lahko tretjo registrsko tablico). To velja samo za zavarovanje avtomobilske odgovornosti. Vključenost v zavarovanje skupaj z vlečnim vozilom se torej ne nanaša na kasko zavarovanje.

Zavarovanje počitniške prikolice v okviru zavarovanja Paket Dom

Počitniško prikolico lahko v okviru zavarovanja hiše ali stanovanja zavarujete takrat, ko jo uporabljate vedno na istem mestu oziroma je nikoli ne premaknete. Zavarovanje lahko sklene stranka Zavarovalnice Generali, ki ima že sklenjeno zavarovanje za svojo nepremičnino v Sloveniji.

Za zavarovanje je torej pomembno, da ima prikolica naslov, ki je lahko naslov avtokampa, hišna številka ali pa parcelna številka.

V okviru zavarovanja za dom za počitniške prikolice nudimo zavarovanje objekta brez dodatne zunanje opreme in instalacij za požar, udar strele, udarec vašega vozila, točo in podobno, ob sklenitvi paketa Ekskluzivni ali Premium pa tudi za udarec tujega vozila, padec drevesa, izliv vode ali vlomno tatvino. Zavarovanju pa lahko priključite tudi zavarovanje odgovornosti (npr. za primer, da bi se na počitnikovanju s kolesom zaleteli v sosedov avto in ga poškodovali). Zavarovanje lahko sklenete za:

  • Slovenijo, kjer je zavarovanje lahko krajše od leta, letno ali celo večletno, ali
  • Hrvaško, če bo prikolica stala v tam, pri čemer je lahko zavarovanje letno ali krajše.

Zavarovanje krije tudi nadstrešek ali tendo.

 

Poskrbite za varen dom

PaketDom na eni polici zavaruje vaš dom in premičnine v njem za nevarnosti, ki vas ogrožajo v vsakdanjem življenju. 

Preberite več