NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

12.09.2015 | 2 min branja | Dom , Prosti čas

Poskrbite za svojo počitniško prikolico

Poletne počitnice ob morju ali jezeru lahko preživite na več načinov. V apartmaju, hotelu ali zasebni sobi vas čaka standard, podoben tistemu doma, veliko večji čar pa ima preživljanje počitnic v avtodomu, šotoru ali počitniški prikolici.
 
Sproščeno okolje kampa, občutek svobode, stik z naravo in obenem ravno prav udobja sestavljajo kombinacijo, ki je počitniškim prikolicam pisana na kožo. Včasih je imelo vsako podjetje nekaj svojih prikolic v kampih ob morju, danes pa prikolice uporabljamo tudi drugače. Čeprav je za tovrstna potovanja bolj primeren bivalnik (avtodom), je vseeno veliko ljudi, ki se na popotovanje odpravijo s prikolicami. Drugi svoje prikolice odpeljejo le do izbranega kampa in jih po dopustu spet odpeljejo domov, tretji jih imajo v kampu celo leto. Kjerkoli jo že imate, morate po počitniški sezoni opraviti nekaj nujnih reči za varno zimovanje.

Čiščenje

Po sezoni je treba počitniško prikolico pripraviti na daljše obdobje, ko v njej ne bo nikogar. Največja nadloga v času, ko je ne boste uporabljali, so vreme in različne živali, ne smete pa pozabiti niti na druge nepovabljene goste. Če želite naslednje poletje spet uživati v prikolici, poskrbite za naslednje opravke:
  • Temeljito čiščenje. Počistite, obrišite, umijte in posesajte vse umazane površine, ki jih morate na koncu tudi temeljito posušiti.
  • Popravite napake in obnovite poškodovano. Nekatere poškodbe se lahko čez zimo spremenijo v pravo spomladansko nočno moro, zato vse napake odpravite že jeseni. Poskrbite za dobro tesnjenje in zapiranje oken, izpraznite posode z vodo in odstranite jeklenke s plinom.
  • Predprostor. Še preden ga podrete, ga je treba temeljito umiti in posušiti. Naj bo shranjen v suhem in temnem prostoru, še posebej pa bodite pozorni na način zlaganja platna. Zvijanje (kot pri palačinki) je platnu bolj prijazno od prepogibanja. To še posebej velja za plastiko oken. 
  • Notranja oprema. Odprite hladilnik in kopalnico ter dvignite podloge na ležiščih in klopeh. Poskrbite, da bo zrak v notranjosti lahko čim bolj nemoteno krožil in odstranite vse predmete, ki nase še posebej vežejo vlago (revije, časopise, knjige, blazine, odeje in podobno).

Preden za nekaj mesecev zaprete vrata

Vreme in spreminjajoča se temperatura vplivata na vlago v zraku, ki lahko povzroči veliko različnih težav. Za neprijeten vonj sta glavna razloga plesen in zatohel zrak, zato morate poskrbeti za čim boljšo izmenjavo zraka. Težava pri tem je, da vsaka odprtina za zrak kaj hitro privabi tudi mrčes in druge živali, ki v prikolici najdejo odlično zimsko pribežališče. Bodite pozorni, da so vse odprtine zaščitene z močno in dovolj gosto jekleno mrežico, dobro pa preglejte tudi odprtine v skladiščnem prostoru in serijsko nameščene zračnike. Vlago lahko zmanjšate z uporabo lovilcev vlage, ki pa zahtevajo redno kontrolo oziroma praznjenje zbrane vode ter menjavo higroskopičnega sredstva. Nikar pa ne puščajte priprtih strešnih ali drugih oken, kljub temu da imajo nameščeno mrežico proti mrčesu.

Izbira prezimovališča

Idealno bi bilo, če bi lahko imeli prikolico v garaži, odlična rešitev je tudi nadstrešek, slabša pa zimovanje pod milim nebom. Najbolj odsvetovana je rešitev s prekrivanjem prikolice z umetnimi in neprodušnimi ponjavami, po domače s »polivinilom«, ki pod seboj ustvarijo odlične razmere za nastanek plesni, alg in podobnega. Priporočljive so tudi posebne zimske ponjave, ki so nepremočljive, vendar pa pod njimi po posebnih kanalih zrak še vedno kroži. Pri prezimovališču pa ne pozabite niti na varnostni vidik. Zaprta prikolica je včasih zelo mamljiva za vandale ali druge nepovabljene obiskovalce. Zato je poleg čiščenja in suhega prezimovališča pomembno še zavarovanje. V zavarovanje Dom AS lahko vključite tudi počitniško prikolico, bivalni kontejner ali mobilno hišico, vseeno pa prej iz njih poberite vse vrednejše predmete.
 

Poskrbite za varen dom

PaketDom na eni polici zavaruje vaš dom in premičnine v njem za nevarnosti, ki vas ogrožajo v vsakdanjem življenju. 

Preberite več