NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

26.07.2022 | 5 min branja | Zdravje

Tumor v glavi: kakšni so znaki, vrste in kako do diagnoze

Moški se drži za glavo - silmbolna slika za tumor v glavi

Tumor v glavi oziroma na možganih je nevaren predvsem zato, ker ga ne moremo opaziti, dokler ne začne povzročati težav. V dojkah ali na modih lahko zatipamo sumljivo bulo, pravočasno lahko opazimo kožne spremembe, tumor na možganih pa je skrit pod lobanjo in ga ne moremo videti ali zatipati.

 

Možganski tumor: vrste in vzroki

Poznamo dve vrsti tumorja v glavi: primarni in sekundarni. Primarni tumor na možganih ali tkivih blizu njih (možganski ovojnici, lobanjskih živcih, hipofizi ali epifizi) zraste sam od sebe, začne pa se z okvaro DNK pri normalnih celicah. Nastanejo mutacije, ki omogočajo rast nenormalnih celic in njihovo delitev, kar privede do mase teh celic oziroma tumorja. Sekundarni tumorji nastanejo kot zasevki drugih oblik raka, najpogosteje raka pljuč, dojk, debelega črevesa in danke.

Primarni možganski tumorji so precej redki, za razliko od sekundarnih možganskih tumorjev, ki so kar desetkrat pogostejši.

Pravi vzrok za nastanek tumorja v glavi oziroma za to, da se celice začnejo maligno spreminjati, še ni povsem znan. Prav tako ni znano, koliko časa se razvija možganski tumor. Nekatere domneve sicer gredo v smeri, da je vzrok lahko povečana izpostavljenost ionizirajočemu sevanju.

 

Znaki tumorja v glavi

Možganski tumor se kaže šele z znaki, ki so posledica njegove rasti in/ali možganske otekline v njegovi okolici. Težave nastanejo zaradi povečanega pritiska v lobanji, motenj funkcij možganskih celic ali endokrinih motenj. Znaki, ki nakazujejo na možganski tumor, so odvisni od načina in mesta rasti ter od njegove velikosti. Poglejmo najpogostejše znake tumorja v glavi.

Glavobol

Seveda vsak glavobol še ne nakazuje na tumor v glavi, pri ponavljajočih se glavobolih pa je pametno obiskati zdravnika. Še posebej, če imamo močne glavobole, ki se pojavljajo dlje časa in ne pojenjajo oziroma ne minejo, pač pa se celo krepijo, je dobro obiskati zdravnika. Tumorski glavobol je pogostejši zjutraj. 

Slabost in bruhanje

Eden od znakov, ki lahko nakazujejo na tumor v glavi, je slabost in/ali bruhanje. To je po navadi posledica povečanega tlaka v lobanji, Pogosto se slabost in bruhanje pojavita hkrati z močnim glavobolom. 

Motnje govora

Kot posledica otekanja možganov se lahko pojavijo tudi težave s spanjem, razmišljanjem, ohranjanjem pozornosti in komunikacijo. Če se vam neprestano dogaja, da se ne morete spomniti osnovnih besed, ali pa vam domači rečejo, da govorite nerazločno in brez smisla, je to lahko znak, da se z vašimi možgani nekaj dogaja. 

Epileptični napadi

Tumor v glavi lahko povzroči motnje pri prenašanju impulzov v možganih. To lahko posledično pripelje do epileptičnega napada. Če se vam prvič zgodi, da doživite epileptični napad, ali da so ti pogostejši kot običajno, se je vsekakor treba posvetovati z zdravnikom, ki vas bo napotil k nevrologu. 

Motnje ravnotežja in koordinacije gibanja

Moteno delovanje nevronov lahko povzrooči tudi motnje v koordinaciji gibanja in ravnotežju. Če pri sebi opazite težave s hojo, ki jih ne morete pojasniti in se pojavijo nenadoma, zlasti v temi, ali pa se denimo pri hoji nagibate na eno stran, so to lahko tudi znaki tumorja v glavi.

Motnje vida ali sluha

Bodite pozorni tudi ob motnjah sluha, kot je denimo nenehen zvok, ki ga slišite v enem ušesu. Včasih lahko možganski tumor povzroči tudi izgubo sluha. Takšnih znakov nikakor ne ignorirajte in obiščite zdravnika. Podobno je tudi, če opazite nenadno poslabšanje vida, motenj v vidnem polju, ali celo i izgubi vida. Vse to so lahko znaki, da v vaših možganih raste tumor. 

Motnje občutenja polovice telesa

Pojavijo se lahko tudi ohromitve po polovici telesa ali pa motnje občutljivosti po polovici telesa. Znak, na katerega ste lahko pozorni, še posebej, če se pojavlja še kakšen drug znak, je tudi splošna telesna šibkost ali celo polna izguba občutka v udih.

K dr. Googlu po diagnozo?

Raje se posvetujte z osebnim zdravnikom Halo Doktor, ki se vam oglasi vsak dan v letu – tudi za obstoječa stanja.

Preverite kritje

 

 

Kako zdravniki postavijo diagnozo?

Zdravniki možganske tumorje iščejo in potrjujejo z uporabo nevroloških pregledov, slikovno diagnostiko, kot sta računalniška tomografija (CT) in preiskava z magnetno resonanco (MR), ter operativnim odvzemom vzorcev (biopsija). Z operativnim posegom tumor v glavi tudi že odstranijo, ali pa se zdravljenja lotijo z obsevanjem in kemoterapijami.

Primarne možganske tumorje pogosto zdravijo kirurško. Pri sekundarnih tumorjih pa operacija ne pride vedno v poštev, še posebej, če je metastaz več. V primeru večjih zasevkov se zdravniki raje odločijo za zdravljenje z obsevanjem. 

 

Gorazdova izkušnja z možganskim tumorjem

Gorazd se je k zdravniku odpravil zaradi vrtoglavice in težav z govorom. Zaradi suma na tumor v glavi so opravili CT preiskavo glave, čez teden dni pa še MR glave, ki je razkril tumor na možganih. Dva tedna pozneje so z biopsijo potrdili, da gre za rakavo tvorbo in določili termin za operacijo. Čez tri mesece je Gorazd prestal operacijo možganskega tumorja s trepanacijo glave (kirurško odprtje lobanje) in po analizi so potrdili diagnozo: maligni možganski tumor. Tri tedne po operaciji je Gorazda čakalo prvo obsevanje.

Čeprav je denar v primeru možganskega tumorja zadnje, na kar pomislimo, je Gorazd svoj primer sporočil zavarovalnici, saj je imel sklenjeno zavarovanje Težke bolezni in operacije (TBO). Mesec dni po začetku obsevanja je dobil izplačilo 6.000 EUR iz kritja "težke bolezni" (100 % zavarovalne vsote), isti dan pa še 1.500 EUR iz kritja "operacije" (50 % od zavarovalne vsote zaradi operacije, ki je posledica bolezni, za katero je zavarovanec že dobil izplačilo po tem zavarovanju). 

Terapije z obsevanji po možganskem tumorju niso mačji kašelj, vendar se Gorazd ni vdal v usodo in je povsem okreval.
 
Zgodba je resnična, le slika je simbolična, ime pa je zaradi varovanja osebnih podatkov izmišljeno.

 

Zagotovite si celovito zdravstveno oskrbo

Hitro do specialista, diagnoze in okrevanja z zdravstvenimi zavarovanji Generali. 

Preberite več