NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

06.01.2015 | 2 min branja | Zdravje

Možganski tumor, skrit in nevaren

Tumor na možganih je nevaren predvsem zato, ker ga ne moremo opaziti, dokler ne začne povzročati težav. Lahko zatipamo nevarno bulo v dojkah ali modih, lahko pravočasno opazimo spremembe na koži, tumor na možganih pa je skrit pod lobanjo in ga ne moremo videti ali zatipati.

Kako nastane možganski tumor?

V možganih nastaneta dve obliki tumorjev, primarni in sekundarni. Primarni tumor v možganih ali tkivih blizu njih (možganski mreni, lobanjskih živcih, hipofizi ali epifizi) zraste sam od sebe, začne pa se s pojavom napake v DNK pri normalnih celicah. Nastanejo mutacije, ki omogočajo rast nenormalnih celic in njihovo deljenje, kar privede do mase teh celic oziroma tumorja. Sekundarni tumorji nastanejo kot zasevki drugih oblik raka, najpogosteje raka pljuč, dojk, debelega črevesa in danke. Pravih vzrokov za nastanek tumorjev še ne poznamo, nekaj domnev pa gre v smeri povečane izpostavljenosti ionizirajočemu sevanju.

Bodite pozorni na simptome

Tumor se »pokaže« s simptomi oziroma znaki, ki nastanejo kot posledica njegove rasti in (ali) možganske otekline v njegovi okolici. Težave nastanejo zaradi povečanega pritiska v lobanji, motenj funkcij možganskih celic ali endokrinih motenj. Najpogostejši simptomi so:

  • glavobol,
  • slabost in bruhanje,
  • motnje govora,
  • epileptični napadi,
  • motnje ravnotežja in koordinacije gibanja,
  • motnje vida,
  • motnje občutenja polovice telesa.

Seveda vsak glavobol še ni alarm za tumor, pri ponavljajočih se glavobolih pa je pametno obiskati zdravnika. Zdravniki tumorje iščejo in potrjujejo z uporabo nevroloških pregledov, slikovne diagnostike (CT – računalniška tomografija in MRI – preiskave z magnetno resonanco) in operativnim odvzemanjem vzorcev. Z operativnim posegom tumor tudi že odstranijo ali pa se zdravljenja lotijo z obsevanjem in kemoterapijami.

Gorazdova zgodba

Gorazd se je k zdravniku odpravil zaradi težav z vrtoglavico in motenj pri govoru. Zaradi suma na tumor so opravili CT glave, teden dni kasneje pa še MR glave, ki je pokazal tumor na možganih. Dva tedna kasneje so z biopsijo potrdili rakavost tvorbe in določili termin za operacijo. Čez tri mesece je Gorazd prestal operacijo tumorja s trepanacijo glave (kirurško odprtje lobanje) in po analizi so potrdili diagnozo (maligni tumor). Tri tedne po operaciji je Gorazda čakalo prvo obsevanje.

Čeprav je denar v takem primeru zadnja skrb, je Gorazd svoj primer sporočil zavarovalnici, saj je imel sklenjeno zavarovanje Težke bolezni in operacije (TBO). Mesec dni po začetku obsevanja je dobil izplačilo 6.000 EUR iz kritja »težke bolezni« (100 % zavarovalne vsote), isti dan pa še 1.500 EUR iz kritja »operacije« (50 % od zavarovalne vsote zaradi operacije, ki je posledica bolezni, za katero je zavarovanec že dobil izplačilo po tem zavarovanju). 

Terapije z obsevanji niso mačji kašelj, vendar se Gorazd ni vdal v usodo in popolnoma okreval.
 
Zgodba je resnična, le slika je simbolična in ime je zaradi varovanja osebnih podatkov izmišljeno.

Zagotovite si celovito zdravstveno oskrbo

Hitro do specialista, diagnoze in okrevanja z zdravstvenimi zavarovanji Generali. 

Preberite več