NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

28.10.2014 | 2 min branja | Dom

Tresenje, ki dobesedno premika hiše

Potresov vsej znanosti navkljub ne znamo napovedati. Vemo, kako in zakaj nastane potres, prav tako vemo, kje je večja možnost nastanka potresov in katera območja so bolj potresno ogrožena. Žal ne zmoremo napovedati, kdaj in kje se bodo stresla tla, niti kako močno.

Potresi so lahko šibki in jih zaznajo le občutljive merilne naprave, lahko pa so izjemno močni in povzročijo ogromno škode in smrtne žrtve. Moč potresa izražamo z magnitudo (številska mera moči potresa). Včasih je bila najbolj znana lestvica moči potresov po Richterju s stopnjami, razdeljenimi na desetinke. Danes uporabljamo 12-stopenjsko lestvico EMS. 

Zakaj se trese?

Večina potresov je tektonskih in nastanejo zaradi nenadne sprostitve nakopičenih elastičnih napetosti v Zemljini notranjosti. Zemljina trdna lupina je razdeljena na več tektonskih plošč, ki se ves čas izredno počasi premikajo. Lupina je debela približno 100 km, te ogromne tektonske plošče pa drsijo druga ob drugi, se razmikajo ali drsijo ena pod drugo. Prihaja do trčenj in deformacij, zaradi trenja se včasih tudi nehajo premikati. Ko je napetost dovolj velika, plošči zdrsneta in to povzroči potres. 

Malokdo ve, da Slovenija leži na potresno bolj aktivnem področju, na južnem robu Evrazijske tektonske plošče. Tu se stikajo kar tri regionalne tektonske plošče. Potresi torej niso nekaj, kar se dogaja drugje in ne pri nas.

Kaj lahko storite sami?

Potresu se ne da izogniti, lahko pa se nanj ustrezno pripravite in v primeru potresa pravilno ravnate. Preverite, ali je stavba, v kateri bivate, redno vzdrževana. Med priprave štejemo tudi z zakonom in predpisi določeno protipotresno gradnjo ter redno osveževanje znanja in postopkov, kako ravnati med potresom. 

Prvo pravilo je univerzalno: samo brez panike! Naslednji korak je vedenje o tem, kje je med potresom najvarneje: pod trdnimi mizami, med podboji vrat v nosilnih stenah in ob notranjosti nosilnih sten. Izogibajte se dimnikom iz opeke, zunanjim in predelnim stenam, omaram, velikim oknom in podobnemu. Na prostem se izogibajte vsem vrstam stebrov, nadvozom in mostovom, delom, kjer lahko pride do zemeljskega plazu ... 

Pomembno je tudi, da se v stanovanju med potresom ne more nič premakniti ali prevrniti. Omare naj bodo pritrjene v/na stene in težki predmeti bližje tlom. Napeljava, peči, plinske jeklenke in podobno naj bodo varno postavljene oziroma v ustreznih omaricah.
Pomislite tudi na nujne potrebščine, ki jih boste po potresu in kaosu morda potrebovali (oblačila, dokumenti, voda, sveče, baterijske svetilke, odeje). 

Kasneje vam bo veliko pomagalo rešiti tudi ustrezno zavarovanje Dom AS, s katerim boste hitreje popravili škodo in življenje vrnili v stare tirnice. Pri tem pa pomembno opozorilo: dobro razmislite, katera so tista tveganja, ki bi lahko resno ogrozila vaše premoženje, in se o tem pogovorite z našim zavarovalnim zastopnikom. Tako bosta najlažje pripravila zavarovalno polico, ki bo za vas najbolj primerna.

Poskrbite za varen dom

PaketDom na eni polici zavaruje vaš dom in premičnine v njem za nevarnosti, ki vas ogrožajo v vsakdanjem življenju. 

Preberite več