NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

14.10.2014 | 2 min branja | Avto

Kaj storiti, ko se vam avto na lepem pokvari?

Prva reakcija je verjetno precej burna. Odziv je seveda odvisen od voznikove osebnosti, znanja in predvsem časa. Saj veste. Če se ne mudi, je vse lažje.

Prvo pravilo: ohranite mirno kri.

Okvara je morda povsem preprosta in jo lahko odpravi že prvi prijazen voznik, ki pripelje mimo. Pretirano razburjanje nima smisla, s hladno glavo je lažje oceniti položaj in narediti prave poteze. Če se vam kam mudi, se je najbolje čim prej sprijazniti, da boste zamudili. Pokličite in pojasnite, kaj se je zgodilo. 

Umaknite se s ceste in bodite vidni.

Še preden se lotite odkrivanja okvare, poskrbite, da ne boste ovirali prometa. Vozilo, ki je v okvari, čim prej umaknite s ceste. V vsakem primeru vključite vse štiri smernike, postavite varnostni trikotnik in oblecite odsevni jopič.

Koga poklicati?

Pomislite, kdo bi vam lahko najhitreje pomagal. Mož, prijatelj, sodelavec? Morda poznate mehanika, ki pride tudi na teren? Če je avto novejši in še v garanciji, pokličite pooblaščeni servis. Pametno pa je imeti tudi zavarovanje z avto asistenco. Pri avto asistenci vam bodo takoj pomagali in takoj poskrbeli za vas in vaš avto. Če ste na avtocesti, lahko poleg telefona uporabite postaje za klic na pomoč, ki so razporejene vzdolž avtoceste. Nato se umaknite za varnostno ograjo in počakajte.

Kaj lahko storimo sami?

V starih časih smo laiki ob okvari odprli pokrov motorja in malo zatresli kable, morda potolkli tu in tam, lahko je celo pomagalo. Danes, v dobi motorjev s kupom elektronike, pa lahko preverite le, ali ni morda zmanjkalo goriva. Ostalo raje prepustite strokovnjakom.

Bolje preprečiti kot zdraviti.

Če avto ne vžge zaradi praznega akumulatorja, je dobro imeti v prtljažniku kable za vžig. Ob okvari boste nujno potrebovali tudi varnostni trikotnik, odsevni jopič in baterijsko svetilko. Z naštetimi rečmi boste poskrbeli za varnost in predvsem vidnost sebe in avtomobila. Druga stran preventive je redna skrb za avto. Servisi v predpisanih razmikih so odličen ukrep proti neljubim dogodkom. Smo že omenili, da je zelo priporočljivo poskrbeti za avto asistenco? Saj veste, za vsak primer.

Poskrbite za avto asistenco

Kjerkoli in kadarkoli boste z avtomobilom obstali na začrtani poti, vam na pomoč priskoči avtomobilska asistenca.

Preberite več