NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

07.10.2014 | 2 min branja | Avto

8 stvari, ki jih ne bi smeli početi med vožnjo

Med vožnjo bi morali spremljati hitrost svojega vozila, obnašanje drugih voznikov, opazovati kolesarje, pešce in predvsem otroke na pločniku, preverjati situacijo za seboj in biti pripravljeni na vse predvidljive in nepredvidljive dogodke. Z leti postane vožnja rutina, večina poti se ponavlja vsak dan (v službo ali šolo in nazaj) in vrsto reči naredite povsem avtomatično. Pa še dolgčas postane in čas med vožnjo začnete izkoriščati tudi za druge reči.

Tule je osem najpogostejših, ki botrujejo nesrečam ali vsaj situacijam, ko gre močno za nohte:

  1. Telefoniranje: nekateri vozniki s klicem kar ne morejo počakati ali vsaj ustaviti ob cesti. Pri tem imajo celo obe roki na volanu in glavo postrani, ker telefon z ramo tiščijo k ušesu. Tudi pisanje SMS-ov ne more počakati. Delna rešitev so slušalke in prostoročna napeljava, ampak tudi iskanje številke v imeniku lahko povzroči nesrečo. Predvsem pa – telefon VEDNO lahko počaka. Najbolje, da ga med vožnjo sploh nimate na dosegu roke.
  2. Fotografiranje: ne boste verjeli, koliko »selfijev« in drugih fotografij ter video posnetkov nastane med vožnjo. YouTube je poln videov merilnikov hitrosti in drugih neumnosti, tudi takih, ki se niso končale dobro.
  3. Hrana, pijača in kajenje: ah, to smo pa že pred telefoni počeli, kaj? To pa res ni problem! Je, kajti nagibanje plastenke pod strop vozila in majoneza, ki iz sendviča pade na hlače, ne mineta brez napačnih reakcij voznika, da o vročih napitkih ali cigaretnih ogorkih niti ne pišemo. Ustavite se in pomalicajte, potem pa naprej, prav?
  4. Glasba: radio je ena najstarejših zabav v avtu, ki z glasno glasbo preglasi druge prometne zvočne signale (vozila na nujni vožnji, piščal policista in podobno). Iskanje postaj, menjanje CD-jev ali iskanje pravega USB-ključka med vožnjo ni priporočljivo. Tudi preveč vneto petje in doživeto spremljanje pesmi se lahko klavrno konča. »Don't stop me now« poje skupina Queen, ampak to je le pesem. 
  5. Pogovor s samim seboj in sanjarjenje med vožnjo: hudo nevarna reč, kajti nekateri se med monologi, v katerih sproščajo svojo jezo ali razočaranje, tako razburijo, da okolica kar nekako izgine. In se potem z nekaj hrupa in zmečkane pločevine spet pojavi. Tudi sanjači, ki v mislih odtavajo kam na lepše, so ob vrnitvi lahko veliko slabše volje.
  6. Otroci in male živali: otrok spada v otroški sedež, žival pa v kletko v prtljažniku ali v določenih primerih na zadnjem sedežu. Če kdo bruha, se ustavite, če kuža na vso moč laja, prav tako. Uredite tovrstne težave in potrebe na parkirišču ali počivališču, kajti tipanje za igračo, ki se je skotalila pod sedež, je med vožnjo zelo nevarno početje.
  7. Kozmetika: šminko, maskaro, sončno kremo, puder in podobno nanesite doma ali po končani vožnji. Ne med čakanjem na zeleno luč pred semaforjem, ne med počasnim premikanjem kolone in še manj med normalno vožnjo. Razen, če sedite na sovoznikovem sedežu, seveda. 
  8. Branje in pisanje: revija, ki odprta leži na sovoznikovem sedežu, lahko počaka. Če se vam utrne zanimiva zamisel, jo 20 sekund ponavljajte v mislih, kolikor potrebujete do prvega odcepa ali avtobusne postaje, potem jo zapišite. SMS bo počakal, časopis tudi. Če vas tako hudo mika branje, pojdite na kavo in v miru preberite vse zanimive članke. Bolje kava kot pa izpolnjevanje evropskega poročila.

Seveda bi se našla še kakšna aktivnost, ki smo ji po lastnem prepričanju med vožnjo z lahkoto kos, pa se kasneje neredko izkaže, da temu ni tako. Previdno torej, za vsak primer pa si priskrbite ustrezno zavarovanje. Preverite, kaj vse krije avtomobilska odgovornost AO in kakšna zavarovanja ji lahko priključite. Priporočamo AO Plus in dodatna kasko kritja. 

Poskrbite za finančno varnost in uspešno zdravljenje svojih otrok

Čas odraščanja prinaša tudi povečano možnost lažjih ali težjih poškodb. Nezgodno zavarovanje pomembno pripomore k uspešnemu in brezskrbnemu okrevanju ter k finančni varnosti družine.

Naročite svetovalca