NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

25.04.2024 | 6 min branja | Prosti čas

Pomen družabnih iger pri razvoju otrok: Več kot zgolj zabava

Oče z otrokoma uživa v družabni igri Monopoli.

Družabne igre za otroke spodbujajo razvoj pomembnih kognitivnih, socialnih in čustvenih veščin, ki so potrebne za uspeh v šoli in življenju. Otrokom pomembno pomagajo pri usvajanju novega znanja – učenje skozi igro je namreč učinkovita metoda spodbujanja otrokove naravne radovednosti in želje po učenju.

Ob družabnih igrah najprej pomislimo na zabavo. Številne študije pa dokazujejo, da je njihova vloga veliko večja. Koristne so, na primer, za učenje štetja, seštevanja in usvajanje drugih matematičnih znanj ter opismenjevanje. Obenem otroke učijo potrpežljivosti in sprejemanja različnih okoliščin, tako zmage kot poraza. Zelo pomembne so tudi za spodbujanje skupinskega dela in razumevanje družbe in sveta, ki otroka obkroža.

 

Družabne igre za otroke: raziskave dokazujejo dobre lastnosti

Nekoč je bilo priljubljeno skakanje z elastiko, še bolj pa vislice. Z veseljem smo jih igrali in naučile so nas veliko, zagotovo črkovanja in reševanja izzivov. Raziskave dokazujejo, da z učenjem preko igre otrok usvaja novo znanje veliko hitreje. Skrivnost je v motivaciji, ki je pri igrah veliko večja, kot pri učenju, saj so igre bolj zabavne.

Skupinske in družabne igre so našle svoj prostor tudi v učnih načrtih. Izsledki znanstvenih študij razkrivajo, da družabne igre pomembno vplivajo na sposobnost pomnjenja, kreativnega razmišljanja in hitrejšo socializacijo otrok.

Družabne igre ne le zabavajo, temveč tudi spodbujajo razvoj pomembnih kognitivnih, socialnih in čustvenih veščin. Poglejmo nekaj ključnih izsledkov raziskav na tem področju.

Kognitivni razvoj in igre besed

  1. Razvoj jezikovnih veščin
  2. Študije kažejo, da družabne igre in igre besed spodbujajo jezikovni razvoj pri otrocih. Med igranjem se otroci učijo novih besed in izrazov ter usvajajo njihovo uporabo v kontekstu.
  3. Izboljšanje matematičnih veščin
  4. Igre za otroke pogosto zahtevajo štetje, prepoznavanje vzorcev in strateško razmišljanje, kar izboljša matematične veščine.
  5. Razvoj kritičnega mišljenja in reševanja problemov
  6. Skupinske igre, ki zahtevajo strateško načrtovanje in odločanje, kot so šah ali igre s kartami, spodbujajo razvoj teh veščin pri otrocih.

Socialni in čustveni razvoj, socializacija otrok

  1. Socialne veščine
  2. Igre spodbujajo sodelovanje, učenje o zmagi in porazu, ter kako se obnašati v družbenih situacijah. Prav tako pomagajo pri razvoju empatije, saj se otroci učijo razumeti čustva drugih (Gobet, F., & Retschitzki, J., 2000).
  3. Čustvena inteligenca
  4. Med igranjem družabnih iger otroci razvijajo potrpljenje, samonadzor in sposobnost obvladovanja čustev. To so ključni elementi čustvene inteligence, kot jo je leta 1995 v knjigi Čustvena inteligenca: zakaj je lahko pomembnejša od IQ objavil Daniel Goleman. V delu avtor čustveno inteligenco aplicira na medčloveške odnose in pojasnjuje njene ključne komponente.
  5. Sodelovanje in timsko delo
  6. Zabavne igre, ki zahtevajo timsko delo, učijo otroke, kako delovati kot del skupine in kako ceniti prispevek drugih ter razvijajo komunikacijske veščine.

Fizični razvoj otrok

Čeprav družabne igre običajno ne zahtevajo veliko telesne aktivnosti, nekatere igre, npr. igranje vlog ali zlaganje kock ali stolpov, lahko izboljšajo fino motoriko in koordinacijo.

 

Družabne igre otrokom pomagajo pridobivati temeljna znanja in življenjske izkušnje

Izbira prave družabne igre za otroka je ključna, če želite izkoristiti najboljše učinke za otrokov razvoj. Upoštevati morate otrokovo starost, sposobnosti in izobraževalne cilje. V nadaljevanju smo za različne starostne skupine zbrali nekaj predlogov iger, ki so najbolj primerne za različne starostne skupine, in katere spretnosti ter izobraževalne cilje lahko z njimi dosežete.

Malčki in družabne igre (2-3 leta)

  • Igre: preproste uganke, spominske igre, igre ujemanja barv in oblik.
  • Spretnosti: razvijajte fine motorične sposobnosti, prepoznavanje barv in oblik, osnovno štetje, reševanje izzivov.
  • Cilji: razvoj zgodnjega jezika, prepoznavanje vzorcev, osnovni matematični koncepti.

Predšolski otroci (4-5 let) imajo radi igre vlog

  • Igre: preproste namizne igre s pravili, gradniki, igre vlog.
  • Spretnosti: pomembno je, da otrok spozna sodelovanje, čakanje na vrsto, osnovno štetje in matematične veščine, izboljšanje fine motorike.
  • Cilji: razumevanje pravil in sledenje navodilom, osnovno računanje, povečanje besedišča, socialne veščine.

🦁  Staršem priporočamo tudi teh 7 iger za najmlajše in brezplačen zabavnik Levčkov kratkočasnik.

Mlajši šolarji (6-8 let) imajo radi strateške igre in šport

  • Igre: strateške igre, igre s kartami, preprosti športi in aktivnosti na prostem.
  • Spretnosti: strategija in načrtovanje, naprednejše matematične sposobnosti, branje in interpretacija navodil.
  • Cilji: razvoj kritičnega mišljenja, bralno razumevanje, osnovni znanstveni koncepti, ekipno delo.

Starejše šolarje (9-12 let) zanimajo tudi znanstveni kompleti

  • Igre: bolj zapletene strateške igre, uganke, znanstveni kompleti za poskuse, igre, ki temeljijo na zgodovini ali geografiji.
  • Spretnosti: Napredna strategija in kritično mišljenje, razvijanje potrpežljivosti in vztrajnosti, globlje razumevanje matematike in znanosti.
  • Cilji: Razumevanje zapletenih pravil in strategij, razvoj naprednih matematičnih in znanstvenih konceptov, izboljšanje znanja geografije in zgodovine.

👉  Za otroke je pomembno tudi ustvarjalno preživljanje prostega časa.

Najstniki (13 let in več) naj razvijajo kritične in analitične sposobnosti 

  • Igre: Napredne strateške in role-playing igre (RPG), logične uganke, debate in igre, ki temeljijo na ustvarjanju zgodb.
  • Spretnosti: Kompleksno odločanje, napredne komunikacijske veščine, razvoj globokega razumevanje različnih tem.
  • Cilji: Razvoj naprednih kritičnih in analitičnih sposobnosti, izboljšanje sposobnosti javnega nastopanja, poglobljeno razumevanje literarnih, zgodovinskih, znanstvenih in matematičnih konceptov. 

Pri izbiri igre je pomembno upoštevati otrokovo zanimanje in stopnjo razvoja, saj bo to povečalo njihovo angažiranost in učenje. Družabne igre niso samo za zabavo; so tudi močno orodje za izobraževanje in razvoj. Ne glede na starost otroka pa je pomembno, da ta prosti čas preživlja v večji meri brez uporabe zaslonov.

 

Šest priljubljenih družabnih iger za otroke

Poleg tega, da so zabavale že mnoge generacije, so močan pripomoček za pridobivanje novega znanja in usvajanje različnih veščin. Družabne igre so povezane tudi z močnimi čustvi. Za otroka so zato pomembna šola obvladovanja čustev – tudi jeze in veselja. Poleg svojih se soočajo tudi s čustvi ostalih tekmovalcev in se učijo empatije. Naučijo se, da je življenje sestavljeno iz zmag in porazov. Predvsem pa, da imajo vselej novo priložnost, da se izboljšajo.

  1. Monopoli: odličen pripomoček za učenje podjetniških veščin in matematičnih prvin. Štetje in preračunavanje »premoženja« razvija pri otroku logiko, občutek za verjetnost, kritično razmišljanje in uči ravnanja z denarjem in investiranja.
  2. Enka: igra s kartami, ki spodbuja motorične sposobnosti in povečuje hitre odzive na izzive. Tekmovalec ima lahko naenkrat v roki veliko število kart. Kljub temu mora budno spremljati dogajanje, uspeh v igri je namreč odvisen od hitrosti in predvidevanja.
  3. Potapljanje ladjic: otroka uči potrpežljivosti in strateškega razmišljanja. Pomaga pri razvoju sposobnosti iskanja novih načinov za reševanje določenega izziva in premagovanja ovir.
  4. Ugani, kdo?: spodbuja razvoj besednega zaklada in oblikovanja povedi na drugačen način. Podpira tudi kreativnost in občutek za predvidevanje dogodkov.
  5. Scrabble: spodbuja kreativno mišljenje skozi sestavljanje daljših besed. Obenem otrok usvaja osnove pravopisa in pravilno črkovanje. Pomembno pomaga tudi pri utrjevanju branja.
  6. Activity: zagotovo ena boljših družabnih iger za spoznavanje pomembnosti ekipnega duha. Zaradi pantomime, risanja in razmišljanja spodbuja številne učne procese – fine in grobe motorike, kreativnosti, hitrega iskanja rešitev.

 

Naj bo zabava na prvem mestu

Ne pozabite: ne glede na to, katero igro izberete, je v prvi vrsti pomembno, da si vzamete čas, ki ga preživite kot družina, povezani in brez ekranov. Čeprav morda menite, da bi otroci raje tapkali po telefonu, boste videli, kako navdušeni bodo, da si boste vzeli čas za igro z njimi. Morda malo manj, če bodo večkrat zapored izgubili, a tudi to je pomembna lekcija.

 

 

Naj otroci uživajo aktivno otroštvo

Z nezgodnim zavarovanjem otrok in mladine lahko poskrbite, da posledice nezgode ne prinesejo finančnih skrbi. 24 ur na dan, kjerkoli.

Preverite zavarovanje za otroke