NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

16.04.2024 | 6 min branja | Življenje

Varnost na spletu in varna raba: 5 nasvetov za vašega otroka

Deklica na počitnicah uporablja telefon brez ozira na varnost na spletu

Pametne naprave so danes v praktično vsaki otroški sobi. Sodobna tehnologija pride otrokom v roke, še preden so jo sposobni varno uporabljati, in zato začnejo uporabljati internet, še preden razumejo, kaj pomeni varnost na spletu. Starši ste prvi, ki morate poskrbeti, da pametne naprave za otroka ne bodo imele negativnih posledic.

 

Že leta 2012 je raziskava mobilnega operaterja v Sloveniji pokazala, da je 86 % 9-letnikov uporabljalo mobilni telefon. Med 12-letniki je bilo takih 97 %.

 

Danes sodobna tehnologija pripomore k hitrejšemu komuniciranju, dostopu do informacij in omogoča virtualno druženje. Obenem število namernih prevar in poskusov zlorab, povezanih s sodobno tehnologijo, narašča iz leta v leto. S pomočjo izkušenj, ki smo jih nabrali, znamo odrasli oceniti tvegane situacije na spletu in se lahko uspešno izognemo pastem. Za otroke pa je to nov, nepoznan svet, ki ga sprejemajo predvsem z radovednostjo.

 

Ozaveščenost povečuje varnost na spletu

Otroci, ki ne razumejo sodobne tehnologije in pasti, ki so povezane s klepetalnimi programi in družbenimi omrežji, potrebujejo pomoč odraslih, da prepoznajo pasti sodobnih tehnologij in razvijejo občutek za njihovo varno, predvsem pa zmerno uporabo. V nadaljevanju smo zbrali nekaj nasvetov, da boste lažje prepoznali morebitne nevarnosti, s katerimi so se otroci že srečali, in s pogovorom ob pravem času preprečili tiste bolj resne. Varna raba interneta se danes začne že v vrtcu.

 

1. Zasebnost na spletu

Dejstvo je, da današnji otroci odraščajo v spletni realnosti. Kljub temu ali prav zato pa je pomembno, da se zavedajo pomena zasebnosti pri uporabi spleta. Preden otroku predate mobilni telefon ali računalnik, poskrbite za osnovne varnostne ukrepe.

  • Otroku pojasnite, da je ključno, da varuje svojo spletno zasebnost. Zato naj nikjer ne uporablja svojega pravega imena, naslova ali drugih podatkov in naj jih tudi ne razkriva neznanim osebam, ki bi ga po teh podatkih spraševale.
  • Nastavite otroku lastni uporabniški račun z geslom. Geslo naj bo tako, da si ga bo otrok zapomnil, a ga njegovi prijatelji ne bodo mogli uganiti. Nato nastavite, da se telefon zaklene že po kratkem obdobju mirovanja, da se ne bi moglo zgoditi, da ga otrok kje pozabi in nekdo drug zlorabi.
  • Naučite ga, kje se na računalniku odjavi iz svojih računov, na primer Gmaila, in mu pojasnite, zakaj je to pomembno. Prej ali slej se bo v šoli v svoj račun prijavil na javnem računalniku v računalniški učilnici – odjava je zato bistvena.
  • Ko otrok ustvarja račune na družbenih omrežjih, z njim preverite nastavitve zasebnosti. Če je le mogoče, nastavite, da mu na TikToku in podobnih omrežjih sporočila lahko pošiljajo le prijatelji in da je tudi njegov račun skrit neznancem.

"Močno geslo" je lahko za vašega otroka (odvisno od njegove starosti) še izziv, zato mu pri izbiri gesel pomagajte. Ko boste ravno pri tem, pa ne bo odveč, če prevetrite tudi svoja gesla. Preberite nasvet o tem, zakaj so močna gesla pomembna in kako jih ustvarite.

 

2. Zaznajte medvrstniško nasilje in drugo spletno nadlegovanje

Otrok bo v prvi vrsti na spletu verjetno komuniciral s prijatelji in sošolci. A čeprav se v tej skupini tudi v živo giblje praktično vsak dan, ne pomeni, da je na spletu v njej varen. Niso redki primeri, da med vrstniki na spletu pride do zasmehovanja ali drugih oblik čustvenega nadlegovanja.

Dobro je, če vzpostavite navado, da z otrokom redno spregovorite tudi o tem, kaj se med prijatelji dogaja na spletu. So si pošiljali kakšno dobro šalo, ki vam jo zaupa, ali karkoli podobnega. Obenem pa bodite pozorni na otrokovo vedenje.

Če pri svojem otroku opazite nenavadno obnašanje, če postane razdražljiv ali se potegne sam vase, in sumite, da je žrtev medvrstniškega nasilja, si vzemite dovolj časa ter se poskusite pogovoriti. Včasih pomaga že poslušanje, morda pa bo potrebno tudi ukrepanje, če se nadlegovanje ne neha.

👉  Če sumite, da se vaš otrok srečuje z medvrstniškim ali čustvenim nasiljem, preberite, kako lahko pomagate.

 

3. Odkrivanje »nevarnih nepoznanih oseb«

Družbena omrežja otrokom omogočajo neomejene možnosti povezovanja z drugimi. Pa vendar: ali otrok razume, da je vzpostavljanje stikov z neznanimi osebami lahko nevarno? Pogovorite se, kako pomembno je, da sprejemajo sporočila in pošiljajo sporočila le osebam, ki jih v resnici poznajo.

Opozorite otroka, naj neznancem nikoli ne zaupa svoje starosti, imena, priimka ali svojega naslova, niti imena šole, ki jo obiskuje. Seveda naj teh podatkov tudi javno ne objavlja. Predvsem pa mu pojasnite, zakaj naj nikoli ne načrtuje srečanja z neznano osebo, ki jo je spoznal prek spleta.

Spodbujajte pogovor o tem, kar se mu na spletu dogaja. Lahko začnete s tem, da delite kakšno zanimivost, ki ste jo sami videli (in veste, da bo zanimiva tudi otroku), in ga vprašate, kaj je zanimivega srečal on.

👉  Kaj pa starši, se zavedate pasti, ko na družbenih omrežjih delite fotografije svojih otrok?

 

4. Spletne pasti, ki lahko drago stanejo

Naučite otroka, naj ne odpira raznih pogovornih oken, ki se pojavljajo na ekranu, predvsem pa naj ne sprejemajo pozivov, ki se pojavljajo, če niso trdno prepričani, da vedo, kaj pomenijo. Če jih brskalnik opozori, da spletni naslov ni varen, naj brskanja ne nadaljujejo. Tako se zaščitijo pred različnimi vdori v domač računalnik, ki se lahko končajo s krajo osebnih podatkov.

Taki vdori predstavljajo nevarnost za vaše domače omrežje, torej tudi ostale naprave, povezane vanj. Z otrokom se zato dogovorite tudi, da gesla za domače brezžično omrežje nikoli ne zaupa prijateljem, enako pa ravnajte tudi starši.

👉  Priporočljivo je, da se naučite prepoznati spletne prevare, prevare pri klicih in SMS-ih.

Previdno tudi pri spletnih nakupih

Otroci se v digitalnem svetu z nakupi srečajo že v igricah. Virtualni denar ali druge dobrine menjajo za predmete, ki jih njihovi junaki potrebujejo. Igre so pogosto narejene tako, da se za nekatere nakupe uporablja virtualni denar, za druge pa pravi. Razlike majhen otrok ne bo opazil, sploh, če ima na telefonu račun, ki omogoča neposredne nakupe, zato morate otroku starši pojasniti, kakšna je razlika in postaviti pravila glede nakupov v igricah. Najbolje bo, če se dogovorite, da v primeru, ko želi nekaj kupiti, pride do vas in nakup opravite skupaj. Otrokov uporabniški račun naj ne hrani podatkov o plačilnih sredstvih.

Otrokom, ki bi jih že zanimalo spletno nakupovanje tudi izven igric, pokažite, kako se preveri ali je spletna trgovina zanesljiva in ali je zanesljiva njena plačilna pot. Otroku pojasnite, kaj tvega, če vnaša podatke lastne plačilne kartice (če jo že ima). Upoštevajte, da je vsakršno deljenje informacij o bančnih računih ali bančnih karticah tvegano, če ga ne nadzira odrasla oseba.

 

5. Postavljanje meja

Zadnji, a v resnici ključni nasvet, pa se tiče dogovora o mejah uporabe pametnih naprav. Hkrati z dovoljenjem za uporabo, naj pridejo tudi omejitve – oziroma dogovor, kdaj in koliko lahko otrok uporablja pametne naprave.

Določite čas za zabavo na računalniku ali drugi napravi z zasloni, ta čas pa mora biti sorazmeren s časom, ki ga preživi brez sodobne tehnologije. Dogovori so lahko različni – spodaj je nekaj predlogov.

  • Za eno uro prostega časa v naravi, brez naprav (torej ob igri z žogo, kolesarjenju, ...), lahko pol ure uporablja pametno napravo. Ko bo zunaj našel prijatelje boste hitro opazili, da bo, sploh v poletnih mesecih, na ekran kar pozabil.
  • Čas na pametnih napravah si mora "prislužiti" tako, da opravi kakšno gospodinjsko opravilo, npr. očisti solato, posesa ali pokosi trato.

Ko si otrok želi mobilni telefon …

Pri nakupu mobilnega telefona naj otrok razume, da gre za koristno orodje, ne igralno konzolo. Ne kupujte ga samo zato, "da bo mir v hiši". Čeprav je lažje vzeti star telefon iz omare, kot otroku nenehno pojasnjevati, zakaj telefona še ne sme imeti, vztrajajte - v otrokovo dobro. Marko Juhant, specialni pedagog za motnje vedenja in osebnosti, svetuje, da otrok dobi telefon šele, ko je samostojno sposoben skuhati nedeljsko kosilo.

Ko je čas za spanje, pa iz otrokove sobe odstranite vso tehnologijo (tablico, mobilnik, računalnik, igralne konzole). Prepričali se boste, da bo veliko boljša tudi kakovost njihovega spanca!

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se