NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

26.02.2024 | 5 min branja | Zdravje

Tumor v glavi: kakšni so znaki, vrste in kako do diagnoze

Mlad moški z glavobolom se sprašuje, če ima tumor v glavi.

Tumor v glavi oziroma na možganih je nevaren predvsem zato, ker ga ne moremo opaziti, dokler ne začne povzročati težav. V dojkah ali na modih lahko zatipamo sumljivo bulo, pravočasno lahko opazimo kožne spremembe, tumor na možganih pa je skrit pod lobanjo in ga ne moremo videti ali zatipati.

 

Možganski tumor: vrste in vzroki

Poznamo dve vrsti tumorja v glavi: primarni in sekundarni.

Primarni tumor na možganih ali tkivih blizu njih (možganski ovojnici, lobanjskih živcih, hipofizi ali epifizi) zraste sam od sebe, začne pa se z okvaro DNK pri normalnih celicah. Nastanejo mutacije, ki omogočajo rast nenormalnih celic in njihovo delitev, kar privede do mase teh celic oziroma tumorja.

Sekundarni tumorji nastanejo kot zasevki drugih oblik raka, najpogosteje raka pljuč, dojk, debelega črevesa in danke.

Primarni možganski tumorji so precej redki, za razliko od sekundarnih možganskih tumorjev, ki so kar desetkrat pogostejši.

Pravi vzrok za nastanek tumorja v glavi oziroma za to, da se celice začnejo maligno spreminjati, še ni povsem znan. Prav tako ni znano, koliko časa se razvija možganski tumor. Nekatere domneve sicer gredo v smeri, da je vzrok lahko povečana izpostavljenost ionizirajočemu sevanju.

👉  Ko se pojavijo prvi dvomi in želite pogovor ali nasvet splošnega zdravnika, vam namesto iskanja rešitev na spletu hitreje pomaga Halo Doktor posvet z osebnim zdravnikom na daljavo.

 

Znaki tumorja v glavi

Možganski tumor se kaže šele z znaki, ki so posledica njegove rasti in/ali možganske otekline v njegovi okolici. Težave nastanejo zaradi povečanega pritiska v lobanji, motenj funkcij možganskih celic ali endokrinih motenj. Znaki, ki nakazujejo na možganski tumor, so odvisni od načina in mesta rasti ter od njegove velikosti. Poglejmo najpogostejše znake tumorja v glavi.

Glavobol

Seveda vsak glavobol še ne nakazuje na tumor v glavi, pri ponavljajočih se glavobolih pa je dobro obiskati zdravnika. Še posebej kadar imate močne glavobole, ki se pojavljajo dlje časa in ne pojenjajo oziroma ne minejo, pač pa se celo krepijo, je obisk zdravnika nujen. Tumorski glavobol je pogostejši zjutraj.

Slabost in bruhanje

Eden od znakov, ki lahko nakazujejo na tumor v glavi, je slabost in/ali bruhanje. To je po navadi posledica povečanega tlaka v lobanji. Pogosto se slabost in bruhanje pojavita hkrati z močnim glavobolom.

Motnje govora

Kot posledica otekanja možganov se lahko pojavijo tudi težave s spanjem, razmišljanjem, ohranjanjem pozornosti in komunikacijo. Če se vam neprestano dogaja, da se ne morete spomniti osnovnih besed, ali pa vam domači rečejo, da govorite nerazločno in brez smisla, je to lahko znak, da se z vašimi možgani nekaj dogaja.

Epileptični napadi

Tumor v glavi lahko povzroči motnje pri prenašanju impulzov v možganih. To lahko pripelje do epileptičnega napada. Če se vam prvič zgodi, da doživite epileptični napad, ali da so ti pogostejši kot običajno, se je vsekakor treba posvetovati z zdravnikom, ki vas bo napotil k nevrologu.

Motnje ravnotežja in koordinacije gibanja

Moteno delovanje nevronov lahko povzrooči tudi motnje v koordinaciji gibanja in ravnotežju. Če pri sebi opazite težave s hojo, ki jih ne morete pojasniti in se pojavijo nenadoma, zlasti v temi, ali pa se denimo pri hoji nagibate na eno stran, so to lahko tudi znaki tumorja v glavi.

Motnje vida ali sluha

Bodite pozorni tudi ob motnjah sluha, kot je denimo nenehen zvok, ki ga slišite v enem ušesu. Včasih lahko možganski tumor povzroči tudi izgubo sluha. Takšnih znakov nikakor ne ignorirajte in obiščite zdravnika. Podobno je tudi, če opazite nenadno poslabšanje vida, motenj v vidnem polju, ali celo i izgubi vida. Vse to so lahko znaki, da v vaših možganih raste tumor.

👉  Morda vas zanima tudi, kako prepoznati težave s sluhom in vidom pri bližnjih

Motnje občutenja polovice telesa

Pojavijo se lahko tudi ohromitve po polovici telesa ali pa motnje občutljivosti po polovici telesa. Znak, na katerega ste lahko pozorni, še posebej, če se pojavlja še kakšen drug znak, je tudi splošna telesna šibkost ali celo polna izguba občutka v udih.

 

Kako zdravniki postavijo diagnozo?

Zdravniki možganske tumorje iščejo in potrjujejo z uporabo nevroloških pregledov, slikovno diagnostiko, kot sta računalniška tomografija (CT) in preiskava z magnetno resonanco (MR), ter operativnim odvzemom vzorcev (biopsija). Z operativnim posegom tumor v glavi tudi že odstranijo, ali pa se zdravljenja lotijo z obsevanjem in kemoterapijami.

Primarne možganske tumorje pogosto zdravijo kirurško. Pri sekundarnih tumorjih pa operacija ne pride vedno v poštev, še posebej, če je metastaz več. V primeru večjih zasevkov se zdravniki raje odločijo za zdravljenje z obsevanjem.

Gorazdova izkušnja z možganskim tumorjem

Gorazd se je k zdravniku odpravil zaradi vrtoglavice in težav z govorom. Zaradi suma na tumor v glavi so opravili CT preiskavo glave, čez teden dni pa še MR glave, ki je razkril tumor na možganih. Dva tedna pozneje so z biopsijo potrdili, da gre za rakavo tvorbo in določili termin za operacijo. Čez tri mesece je Gorazd prestal operacijo možganskega tumorja s trepanacijo glave (kirurško odprtje lobanje) in po analizi so potrdili diagnozo: maligni možganski tumor.

Tri tedne po operaciji je Gorazda čakalo prvo obsevanje. Terapije z obsevanji po možganskem tumorju niso mačji kašelj, vendar se Gorazd ni vdal v usodo in je okreval.

Če bi imel Gorazd sklenjeno zdravstveno zavarovanje Raki in bi o svoji diagnozi obvestil zavarovalnico, bi v roku 14 dni po prijavi svojega primera prejel izplačilo 30.000 evrov (100 % izbrane zavarovalne vsote). S prejetim izplačilom iz zavarovanja bi si lahko privoščil hitrejše in kakovostnejše okrevanje, npr. usmerjeno fizioterapijo ali logopeda.

 

Zgodba je resnična, le slika je simbolična, ime pa je zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjeno.

Zagotovite si celovito zdravstveno oskrbo

Hitro do specialista, diagnoze in okrevanja z zdravstvenimi zavarovanji Generali.

Preberite več