NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

05.03.2022 | 4 min branja | Zdravje

Pogovor z zdravnico: Kaj so krčne žile in kako jih odpravimo

Kaj-so-krcne-zile-Generali_L.jpg

Krčne žile oz. kronična venska bolezen (KVB) je tiha in velikokrat spregledana bolezen. Če je ne zdravimo pravočasno, bistveno poslabša naše zdravje in kakovost življenja. Poleg neprijetnega videza povzroča tudi otekanje ter neprijeten občutek težkih in utrujenih nog. Če se tudi vi soočate s simptomi krčnih žil, je prav, da obiščete zdravnika. Pravočasno postavljena diagnoza je ključna za potek in uspeh zdravljenja!

»Krčne žile pestijo kar polovico odraslega prebivalstva. Številke kažejo, da trikrat pogosteje prizadenejo ženske. Z njimi ima težave vsaka druga ženska in vsak četrti moški.«

 

Kaj so krčne žile, kako jih prepoznati in kako si pomagati ter preprečiti hujši potek bolezni?

Odgovor in strokovne nasvete najdete v nadaljevanju zapisa, lahko pa prisluhnete tudi dr. med. Tamari Klarić, specialistki splošne kirurgije, ki ima bogate izkušnje v ultrazvočni diagnostiki in zdravljenju težav z venskim ožiljem nog. Že šesto leto uspešno deluje v Ambulanti Zdravje, kjer je pomagala več kot 2.200 pacientom s težavami z venskim ožiljem nog.

Dr. med. Tamara Klarić, specialistka splošne kirurgije z bogatimi izkušnjami v ultrazvočni diagnostiki in zdravljenju težav z venskim ožiljem nog: »Kronična venska bolezen je bolezen ven, ki jo povzroča sodoben, moderen način življenja. Lahko bi rekli, da gre pravzaprav za težavo, ki jo je povzročila evolucijska sprememba - pokončno življenje in moderen življenjski slog z veliko sedenja ali stoječega dela. Ko veliko sedimo ali stojimo, pride do razširitve ven. To naprej povzroči vnetja, zaklopke popustijo, kar povzroči obraten tok krvi, to pa vodi do poslabšanja stanja.«

 

Na katere simptome morate biti pozorni, če sumite, da imate krčne žile oz. KVB?

Osnovni simptomi bolezni so:

  • občutek težkih, bolečih in napetih (oteklih) nog,
  • utrujenost nog, nočni krči v mečih in zbadanje v nogah,
  • pekoče in srbeče noge, predvsem ponoči,
  • spremembe na koži (metličaste vene, mrežaste vene).

Simptomi oziroma znaki napredovanja bolezni:

  • razširjene varice (ko varica zvijuga, zadebeli in izboči, govorimo o krčnih žilah),
  • temnejša ali svetlejša obarvanost kože,
  • tanjšanje kože,
  • venska razjeda.

Kako prepoznamo krčne žile? Kakšen je potek bolezni? Kaj lahko storimo sami in katere vrste zdravljenja poznamo? Odgovore najdete v pogovoru z dr. med. Tamaro Klarić, specialistko splošne kirurgije, ki ima bogate izkušnje v ultrazvočni diagnostiki in pri zdravljenju težav z venskim ožiljem nog.

Poglejte posnetek pogovora

 

Zakaj vas pestijo krčne žile oziroma kako verjetno je, da vas doletijo?

Najpogostejši vzrok za krčne žile je dedna predispozicija. Tveganje je 20%, če nobeden od staršev ni imel težav s krčnimi žilami, 47%, če je imel težave eden od staršev (25 % za moške in 62 % za ženske), in kar 90%, če sta imela težave s krčnimi žilami oba starša. Poleg dednosti obstajajo še drugi dejavniki tveganja: nosečnost, hormonska kontracepcija in spremembe hormonov v menopavzi. Pomemben dejavnik so tudi nezdrav način življenja, premalo gibanja in povišana telesna teža.

Dr. med. Tamara Klarić, specialistka splošne kirurgije z bogatimi izkušnjami v ultrazvočni diagnostiki in zdravljenju težav z venskim ožiljem nog: »Da preprečimo nastanek krčnih žil, veliko lahko naredimo sami s spremembo življenjskega sloga, s poznavanjem dejavnikov tveganja in pravočasnim iskanjem pomoči ter strokovnih nasvetov. Na tak način lahko z ustreznim zdravljenjem upočasnimo ali celo ustavimo potek bolezni. Če sta imela kronično vensko bolezen eden ali oba starša, je zelo smiseln posvet z zdravnikom že ko se pojavijo prvi simptomi, tudi če ste še zelo mladi.«

Za preprečitev ali lajšanje težav veliko lahko s preventivnim delovanjem naredite sami:

  • izogibate se stanju na mestu in dolgotrajnemu sedenju;
  • izvajate vaje za krepitev mišične črpalke goleni, noge rahlo masirate od gležnjev proti kolenom;
  • ko sedite, ne prekrižajte nog, noge privzdignite na pručko;
  • med spanjem privzdignite noge na blazino;
  • izogibajte se toploti in vročini;
  • noge prhajte s hladno vodo od stopal proti stegnom;
  • priporočljivi so sprehodi, plavanje, kolesarjenje, smučanje, nordijska hoja;
  • izogibajte se nošenju čevljev z visoko peto (višjo od 5 cm), preozkih nogavic in hlač;
  • uživajte zadostne količine vode in ohranjajte primerno telesno težo.

K dr. Googlu po diagnozo?

Raje se posvetujte z osebnim zdravnikom Halo Doktor, ki se vam oglasi vsak dan v letu – tudi za obstoječa stanja.

Preverite kritje

 

Lahko odpravite krčne žile?

Če bolezen napreduje, čimprej obiščite zdravnika specialista, ki vam bo svetoval najboljši način zdravljenja. Pomagajte si s kompresijskimi nogavicami, ki prepričujejo nastanek otekline, pa tudi z zdravili, ki zmanjšujejo občutek težkih, bolečih in oteklih nog.

Če konservativni načini zdravljenja niso več učinkoviti, boste potrebovali kirurško zdravljenje. To se lahko izvede na dva načina - kot klasična operacija ali operacija s pomočjo laserja.

»Sodobna laserska operacija je minimalno invazivna. Bolnikom omogoči ambulantno obravnavo v lokalni anesteziji in od njih terja takojšnje gibanje. Uspešnost laserskih operacij, ki jo beležimo v Ambulanti Zdravje, je kar 97 % in večina pacientov že takoj občuti veliko olajšanje. Težave z bolečinami, otekanjem in nočnimi krči izginejo, tudi estetskih težav ni več.«

Če se za operacijo odločite v začetni fazi bolezni, krčne žile dejansko lahko izginejo. Pri napredovanju bolezni, ko se posledice že kažejo tudi na koži, pa spremembe ne izginejo popolnoma. Včasih je potrebno ponovno zdravljenje novonastale razširjene vene, zato je pravočasno postavljena diagnoza ključna za potek in uspeh zdravljenja.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic!

Pridružite se