NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

30.12.2022 | 5 min branja | Dom

Kako zmanjšati vampirsko porabo in s tem račun za elektriko

Roka na sliki izklaplja napravo iz električnega omrežja. Simbolna slika za vampirsko porabo elektrike

Vampirska poraba elektrike je najbrž zadnje, na kar pomislite, ko razmišljate o tem, kako zmanjšati račun za elektriko. A prav gotovo imate doma kar nekaj energetskih vampirjev oziroma vampirskih naprav. Preberite, koliko je vaš račun za elektriko zaradi vampirske porabe višji in kako jo lahko zmanjšate.

Vampirske naprave so tiste, ki so priklopljene na električno omrežje in porabljajo majhne količine električne energije tudi, ko niso v uporabi. 

 

V tem nasvetu preberite:

 

Kaj je vampirska poraba?

Nekatere naprave, kot sta na primer hladilnik ali zamrzovalnik, morajo res biti vklopljene 24 ur na dan. A velikokrat imamo na elektriko ves čas povsem brez potrebe priklopljene nekatere naprave, ki pa lahko porabljajo energijo tudi takrat, ko so v mirovanju. 

Pri vampirski porabi se električna energija steka v vaše priklopljene naprave in aparate tudi, ko jih ne uporabljate.

Najpogosteje naprave porabljajo dodatno električno energijo v »stanju pripravljenosti«, ko na primer z daljinskim upravljalnikom izklopite televizor in je zaslon črn, rdeča lučka pa ostane prižgana.

Naprave v stanju pripravljenosti lahko po potrebi hitreje vklopite, a ko jih ne uporabljate, te še naprej zapravljajo majhno količino električne energije. Poleg tega elektriko porablja vsaka naprava, ki je vklopljena v vtičnico in/ali ima vklopljeno stikalo.

Pogosto največ dodatne električne energije porabijo pametne naprave, na primer naprave, povezane z brezžičnim omrežjem, in naprave s svetlobnimi zasloni.

 

Zakaj so naprave v stanju pripravljenosti problematične?

Po podatkih Inštituta za ekonomska raziskovanja je v Sloveniji skoraj 10 % gospodinjstev pod pragom revščine in si ne more zagotoviti primerno ogrevanega stanovanja. Zaradi višjih cen energentov se utegne ta odstotek čez zimo še povečati.

Tudi cene električne energije po svetu vztrajno naraščajo. A vlada je s spremembo Uredbe o določitvi cen električne energije s 1. 9. 2022 omejila cene elektrike za obdobje enega leta. S tem so do 31. 8. 2023 določili najvišjo dovoljeno ceno elektrike za gospodinjstva in male poslovne odjemalce. 

Dobra novica pa je, da lahko z zmanjšanjem nepotrebne porabe oziroma izklapljanjem vampirskih naprav v stanju pripravljenosti na letni ravni privarčujete nekaj deset evrov.

Po ocenah Inštituta Jožef Stefan - Centra za energetsko učinkovitost tipično slovensko gospodinjstvo za naprave v stanju pripravljenosti na letni ravni porabi povprečno za 308 kW elektrike. To pomeni, da glede na trenutne cene na leto plačamo okoli 36 evrov za elektriko, ki ne prinese nobene koristi.

Poleg tega naj bi po podatkih nekaterih študij poraba naprav v stanju pripravljenosti prispevala k približno 1 % emisij CO2 na svetovni ravni. Glede na to, da bi lahko to električno energijo veliko bolj koristno porabili, je zmanjšanje nepotrebne porabe preprost način, kako hkrati znižati stroške električne energije in prispevati k čistejšemu okolju.

 

Naprave, ki v mirovanju porabijo največ elektrike

Igralne konzole

Zaradi številnih pametnih funkcij igralne konzole tudi v stanju pripravljenosti porabijo veliko energije. Če vaša konzola nudi to možnost, jo namesto v stanje pripravljenosti raje preklopite v način varčevanja z energijo, kadar je ne uporabljate.

Televizorji

Pametni televizijski sprejemniki z energijsko potratnimi funkcijami, kot je povezava z brezžičnim omrežjem, porabljajo elektriko v stanju pripravljenosti. Pravzaprav vas lahko tovrstno mirovanje na letni ravni stane kar nekaj evrov, saj televizor na tak način porabi približno 9 kWh električne energije letno, starejši modeli pa celo več. 

Ko vas dlje časa ni doma, zato televizijo popolnoma izklopite iz omrežja.

Prenosni računalniki

Prenosni računalniki so pravi energetski vampirji, ko so priklopljeni na polnilni kabel, saj električno energijo porabljajo tudi, ko so povsem napolnjeni. Kadar prenosnega računalnika ne uporabljate, odklopite polnilni kabel iz električnega omrežja, saj ta tudi v stanju pripravljenosti porabi približno 1 W električne energije na uro

Kuhinjske naprave

Mikrovalovne pečice, kavni aparati in drugi manjši kuhinjski aparati posamično ne porabijo veliko energije, a njihov seštevek ni zanemarljiv. Ko jih ne uporabljate, jih zato izklopite iz vtičnice.

 

5 načinov, kako privarčevati elektriko

1. Ugašajte naprave in jih odklopite iz električnega omrežja

Najlažji način za varčevanje z energijo je, da naprave, ki jih ne uporabljate, ugasnete in odklopite iz električnega omrežja. Načeloma to ne bi smelo vplivati na nastavitve naprave.

2. Uporabljajte način varčevanja z energijo

Če naprav ne morete ugasniti in odklopiti iz električnega omrežja, jih preklopite v način varčevanja z energijo. Za igralno konzolo Xbox to na primer pomeni, da bo za ponovni zagon potrebovala 45 sekund, namesto da bi se vklopila takoj.

3. Stare naprave zamenjajte z novejšimi modeli

Stare naprave pogosto porabijo veliko več energije kot novejši modeli, zato je morda čas, da najstarejše aparate zamenjate z novejšimi, ki so energijsko učinkovitejši.

V državah članicah Evropske unije (pa tudi v Združenem kraljestvu in ZDA) na električnih napravah najdete energijske nalepke, ki vam pomagajo prihraniti pri računu za elektriko, saj vam povedo, katere naprave porabijo več in katere manj energije.

4. Priskrbite si pametne vtičnice

Pametna vtičnica, ki pomaga zmanjšati vampirsko porabo elektrike

Ker ni najbolj praktično, da bi naprave kar naprej odklapljali iz električnega omrežja in vlekli kable iz vtičnic, zlasti če jih uporabljate čez dan, so pametne vtičnice res pametna naložba.

Pametno vtičnico priključite v običajno stensko vtičnico in jo povežete z brezžičnim omrežjem. Upravljate jih lahko na daljavo, z aplikacijo na pametnem telefonu, kar pomeni, da lahko vsako napravo, ki je priključena na pametno vtičnico, preprosto vklopite in izklopite na daljavo prek telefona. Nadzor naprav v vašem domu še nikoli ni bil tako enostaven.

5. Uporabljajte električne podaljške in razdelilnike

Namesto da bi izklopili in odklopili vsako posamezno napravo v vašem domu, lahko z električnimi podaljški in razdelilniki na eno vtičnico priključite več naprav in tako tudi hitreje izklopite več naprav hkrati, ko jih ne uporabljate. Svetujemo, da uporabljate razdelilnike z zaščito pred preobremenitvijo.

V naših domovih uporabljamo vse več raznovrstnih električnih naprav, ki pa so lahko tudi vir požara, če so ves čas priklopljene na električno omrežje. Preverite, kako lahko preprečite požar zaradi električnih naprav

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se