NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

21.04.2022 | 3 min branja | Avto

Kako temeljito očistiti avto brez obiska avtopralnice?

Moški temeljito čisti svoj avto

Je tudi za vas avto ponos in veselje? Potem gotovo veste, da s temeljitim čiščenjem poskrbite, da je videti zavidanja vreden, in hkrati zagotovite tudi zaščito in boljše vzdrževanje. Začnite s temeljitim izpiranjem, da z avta odstranite površinsko umazanijo. Ko ste naredili ta prvi korak, sledite korakom v nadaljevanju, da bo vaš avto na koncu res kot iz prodajnega salona.

Poskusite poiskati čistila z oznako okolju prijaznega čistila, a pazite, da oznako preverite na spletu, preden ji verjamete.

 

Kolesa in gume

Nabiranje zavornega prahu in umazanije lahko ovira pravilno delovanje koles in skrajšuje njihovo življenjsko dobo. Ker pri čiščenju koles umazanija rada leti ne vse strani, je smiselno, da ta del opravite preden se lotite čiščenja preostanka avtomobila.

Za to nalogo boste potrebovali veliko gobo za čiščenje, staro zobno ščetko, dve vedri vode in specialno čistilo za kolesa. Izbirate lahko med številnimi čistili, vendar je ključno, da se izognete kislim raztopinam, saj te lahko vašemu avtu škodijo. Nanesite čistilo na vsako kolo, eno za drugim, Z gobo očistite vsako pnevmatiko od zgoraj navzdol in uporabite zobno ščetko za vsa majhna in težko dostopna mesta.

Ko za čiščenje uporabljate vedra umazano vodo vedno zlijte v stranišče, od koder bo šla skozi čistilno napravo. Ne zlivajte vode v jašek za meteorno vodo.

 

Okna in vetrobransko steklo

Za čiščenje avtomobilskih oken in vetrobranskega stekla boste potrebovali krpe iz mikrofibre in posebno čistilo, saj čistila za stekla v domu lahko pustijo sledi na tesnilih in jih celo izsušijo. Čistilo preprosto poškropite na okna in jih očistite s krožnimi gibi.

Pred čiščenjem vetrobranskega stekla umaknite brisalce. Najprej nanesite čistilo na polovico stekla in ga očistite z enakomernimi potegi. Nato enako ponovite na drugi polovici stekla. Ne pozabite obrisati tudi površine brisalcev.

S suho krpo osušite vetrobransko steklo in okna, da čiščenje ne bo pustilo madežev.

 

Čiščenje zunanjosti avta

To je morda najbolj zadovoljujoča naloga pri čiščenju avta! Uporabite poseben avtošampon, saj lahko domače raztopine poškodujejo lak. Ker je vsak izdelek drugačen, ne pozabite pred začetkom preveriti navodil na embalaži. Na splošno pa čistilo preprosto zmešate s toplo vodo in avto obrišite z gobo.

Ste vedeli?

Profesionalne avtopralnice prestrežejo vodo, ki jo uporabijo za pranje avtomobilov in jo očistijo ter uporabijo za ponovno pranje. Pranje zunanjosti avta v avtopralnici je zato priporočljivo.

 

Sedeži in armaturna plošča

Čiščenje notranjosti avtomobila je enostavno. Začnite tako, da odstranite vse preproge in iz avtomobila izpraznite vse predmete, ki niso pritrjeni, in vse smeti. Z vlažno krpo in toplo vodo obrišite armaturno ploščo, volan in okenske obloge.

Ne pozabite, da se tudi na notranji strani vetrobranskega stekla nabira prah, ki lahko povzroči bleščanje, zato ob čiščenju oken ne pozabite na vetrobransko steklo. Nato lahko tla, vključno s preprogami, temeljito posesate, pri tem pa pazite, da dosežete vse razpoke med sedeži.

 

Čistite tudi sproti

Za temeljito čiščenje avtomobila potrebujete čas in energijo in obojega ni vedno lahko najti. Nekaj časa si lahko prihranite tako, da pri vsakodnevni uporabi avtomobila pazite na čistočo. Na primer:

  • Hranite čistilne robčke za roke v predalu na sopotnikovi strani in poskrbite, da si očistite roke, če bi se iz kakršnega koli razloga umazali, preden sedate v avto.
  • Sproti pobirajte odpadke iz avtomobila, na primer porabljene robčke ali papirčke, ki ostanejo od malice.
  • V prtljažniku razgrnite zaščitno platno, ki bo prestreglo morebitno umazanijo, in ga redno otresite. Enako ravnajte s preprogami v avtomobilu.
  • Če prevažate kosmatinca, poskrbite, da tudi dlako prestreže za to pripravljeno platno.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se