NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

06.11.2021 | 4 min branja | Zdravje

Poznate simptome bolezni dolgega covida-19?

Težave, ki jih lahko pusti dolgi covid-19

Strokovnjaki z vsakim mesecem spoznavajo vse več obrazov bolezni covid-19. Večina obolenj sicer poteka na blag način, a manjši del bolnikov se sooči z akutnimi simptomi, nekateri bolniki pa potrebujejo celo intenzivno oskrbo, ki izrazito obremenjuje tudi zdravstveni sistem. Kljub temu, da so bolezen preboleli, nekateri prebolevniki tožijo o simptomih še mesece po okužbi. Te primere stroka imenuje dolgi covid-19.

Od marca 2020 do septembra 2021 je bilo v Sloveniji potrjenih že več kot 300 tisoč primerov bolezni covid-19 (vir: NIJZ).

Kakšne so lahko dolgotrajne posledice bolezni covid-19 in katere skupine so še posebno izpostavljene zapletom dolgega covida-19? A za to obstajajo posebni razlogi? Predvsem pa, kako poiskati pomoč, ko se znajdemo v takšni situaciji. Izvedite več o bolezni, ki lahko prizadene kogarkoli, ne glede na starost in predhodne kronične zdravstvene težave, tudi otroke. Berite dalje ali pa si oglejte spletno predavanje »Življenje s covidom – kako naprej?« z doc. dr. Alešem Rozmanom, pulmologom in direktorjem Univerzitetne klinike Golnik.

Poglejte predavanje

 

Kdaj govorimo o dolgem covidu-19?

Ob prebolevanju bolezni covid-19 večina obolelih toži o veliki utrujenosti, zadihanosti, kašlju, izgubi okusa in vonja, močnih glavobolih, izgubi apetita in bolečinah v mišicah. Razmerje med simptomi pa je od bolnika do bolnika zelo različno. Prav tako je različen čas prebolevanja bolezni. Strokovnjaki so s pomočjo analize posledic bolezni in trajanja simptomov pri prebolevnikih različnih starosti postavili naslednje definicije bolezni.

Akutni covid-19

Bolezen, pri kateri se pričakuje, da bo bolnik v tednu ali dveh ozdravel in da se bo v 4 tednih vrnil na raven svojih vsakdanjih aktivnosti pred boleznijo. V tem času običajno izzvenijo tudi simptomi bolezni, saj bolniki okrevajo.

Dolgi covid-19

Oblika bolezni, ko simptomi in znaki bolezni trajajo od 4 do 12 tednov. Govorimo torej o počasnem okrevanju, kljub temu, da sledi virusa v brisu več ni.

Post covid-19 sindrom

Stanje, ko simptomi in znaki, ki se razvijejo med ali po okužbi, trajajo več kot 12 tednov in jih ni mogoče pojasniti z drugo diagnozo.

»Tudi če preboliš covid-19 brez simptomov, lahko ostanejo nekatere težave, ki vztrajajo še dlje časa. Pri dolgem covidu-19 je to še bolj opazno kot po prebolelih virozah, ki smo jih poznali do sedaj. Posledice prebolele covidne bolezni so največkrat utrujenost, težave s koncentracijo, težka sapa pri naporu ali nesposobnost, da smo telesno aktivni, težave s spominom, težave s spanjem, izguba okusa in vonja, razne bolečine v sklepih, izguba teže, depresija, anksioznost, … Lahko rečemo, da še dolgo ne dosežemo počutja, ki smo ga imeli pred boleznijo.« doc. dr. Aleš Rozman, pulmolog in direktor Univerzitetne klinike Golnik

 

Koga dolgi covid-19 najpogosteje prizadene?

Sindrom ne prizadene zgolj starejših od 60 let ali bolnikov s kroničnimi boleznimi. Primeri dolgega covida-19 so razporejeni po vsej starostni lestvici in torej lahko prizadenejo vsakogar, več jih je v starostni skupini srednjih let (med 35 in 49 let). Gre torej za delovno aktivno populacijo, ki zjutraj odhaja v službo, pri delu izkorišča svoj spomin in koncentracijo in jih zato dolgotrajni simptomi bolezni najbolj prizadenejo. Generacija od 50 do 69 let jim sledi po številu primerov, na tretjem mestu po pogostnosti pa najdemo mlade med 25. in 34. letom starosti. Največjo težavo predstavlja dejstvo, da lahko post covid-19 sindrom traja nedefinirano dolgo, tudi leto dni ali celo več.

Kako zmanjšati težave dolgega covida-19?

Zaradi narave simptomov, ki bolnike različno prizadenejo, je težko govoriti o terapiji, ki lahko pomaga vsem prebolevnikom. Z različnimi študijami strokovnjaki ugotavljajo, da bolezen ne prizadene le pljuč in dihal, kot je to značilno za respiratorne infekte, temveč lahko prizadene tudi področje srca in ožilja.

»Vemo, da covid-19 povzroča tromboembolične zaplete, tudi možganske kapi, krvavitve in podobno, pri nekaterih se pojavi ali poslabša sladkorna bolezen, kronično popuščanje ledvic, nekateri bolniki pa imajo lahko tudi več naštetih prizadetosti hkrati. Študija, ki je bila narejena v Angliji na podlagi izvidov magnetne resonance med prebolevniki kaže, da imajo te osebe v primerjavi z zdravimi osebami zaznavne spremembe na številnih organih. Prav te spremembe se najverjetneje odražajo skozi simptome, ki jih bolniki čutijo še dolgo po preboleli bolezni.« doc. dr. Aleš Rozman, pulmolog in direktor Univerzitetne klinike Golnik

Jasnega odgovora, kako odgovoriti na te težave, v tem trenutku še ni. Rešitev bi bila v oblikovanju multidisciplinarnih timov strokovnjakov iz različnih področij, ki bi lahko simptome preučevali z multidisciplinarnimi pristopi.

Simptomi dolgega covida-19 v večini primerov niso tako akutni, da je potrebna hospitalizacija. Zato bi morala obravnava potekati že v ambulantah, da bi prebolevnika obravnavalo več specialistov hkrati in ne bi bil primoran z napotnico najprej obiskati enega, potem drugega specialista. Oblikovanje covid ambulant za oceno stanja, pripravo rehabilitacijskih programov, psihološko podporo in oceno kognitivnih zmožnosti posameznika je zato zagotovo zanimiva smer za prihodnost.

Se dolgi covid-19 pojavlja tudi pri otrocih?

Sedanje študije kažejo, da se bolezen dolgega covida-19 pojavi tudi pri otrocih. Približno 20 % otrok, ki so bolezen preboleli, še dolgo toži zaradi utrujenosti, ki traja dlje, približno 1 mesec. To je več, kot običajno pri prebolevanju ostalih viroz. Med dolgotrajnimi simptomi, ki jih mlajši prebolevniki omenjajo, so še pomanjkanje vonja in okusa ter diareja, a niso tako problematični, saj ne trajajo tako dolgo, kot pri odraslih.

 

Ali dolgi covid prizadene tudi cepljene?

Izvedite več o tem, ali je dolgi covid-19 možen tudi pri cepljenih posameznikih in kateri so ukrepi, s katerimi se lahko zaščitimo pred boleznijo v pogovoru z doc. dr. Alešem Rozmanom, pulmologom in direktorjem Univerzitetne klinike Golnik.

Poglejte posnetek