NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

14.12.2021 | 4 min branja | Prosti čas , Zdravje

7 zlatih pravil pisanja dnevnika

Pisanje dnevnika z Nino Gaspari

Ste vedeli, da vam pisanje dnevnika lahko pomaga do boljšega počutja? S podjetnico in vplivnico Nino Gaspari smo preverjali, kako lahko vsakdo najde veselje v pisanju dnevnika in pri tem tudi vztraja.

Pisanje dnevnika je stara modrost

Ljudje že stoletja in več zapisujejo, kaj se dogaja v njihovih življenjih in v svetu okrog njih. Med najstarejšimi primeri znanih dnevnikov sta dnevnik trgovca iz antičnega Egipta in dnevnik rimskega cesarja Marka Avrelija. Skozi leta se je razvilo več namenov pisanja dnevnika – od tistih, ki so bili res namenjeni zasebnim zapiskom, do takih, pri katerih so avtorji zagotovo upali na objavo.

Skozi stoletja je navada zapisovanja dogodkov, pa tudi čustev, postala tudi orodje doseganja boljšega počutja. Pisanje dnevnika lahko pomaga zmanjševati stres in razvijati samozavedanje, lahko spodbuja kreativnost in sposobnost reševanja problemov. Več znanstvenih študij pa je dokazalo povezavo med pisanjem dnevnika oziroma ekspresivnim pisanjem in pozitivnimi učinki na mentalno zdravje.

»Od nekdaj sem rada pisala, izbirala besedne zveze in se predajala zgodbam, ki so se ustvarjale pod mojimi prsti. Šele pred nekaj leti sem spoznala tudi pravo zdravilno moč, ki mi jo daje pisanje. S pisanjem dnevnika sem začela pred dobrimi petimi leti, ko sem se ponovno srečala z depresijo, tesnobo in žalostjo.«
Nina Gaspari

 

S pisanjem dnevnika razvijate samozavedanje

Pisanje o svetlih in manj svetlih točkah vsakdanjega življenja vam lahko pomaga razumeti vaša čustva. Lažje boste opazili trenutke, ki vas osrečijo, razjezijo ali zaskrbijo, in začeli boste pridobivati pogled v svoje misli in občutke. Nato boste lahko raziskali načine spreminjanja odzivov na situacije, ki bi v vas lahko povzročile stisko.

»Moj dnevnik je moj najboljši terapevt, ki mi stoji ob strani, ko ga najbolj potrebujem. Pisanje mi omogoča, da v svojem vsakdanu zaznam in začnem ustvarjati prostor za tisto, kar moje življenje lepša, ga bogati in mi pomaga pri napredku. Vsak od nas v sebi nosi edinstveno sposobnost samozdravljenja in spoznanje, da moramo prav skrb zase postaviti v ospredje.«
Nina Gaspari

 

Pisanje dnevnika krepi spomin

Razmišljanje o dogodkih posameznega dne izboljšuje kratkoročni spomin. Če si vzamete čas za beleženje navidezno nepomembnih podrobnosti, jih boste lažje ohranili v spominu. Na ta način vam pisanje dnevnika lahko pomaga videti pretekle dogodke v drugi luči in jih bolje razumeti, nova spoznanja pa uporabiti tudi v prihodnje.

Pisanje dnevnika spodbuja kreativnost

S tem ko v dnevnik zapisujete misli in občutke, brez skrbi, kaj si o vas mislijo drugi, lahko na plan zvabite svojo ustvarjalnost. Ta pa vam lahko omogoči, da za vsakdanje izzive najdete sveže ideje ali celo inovativne rešitve.

»V svoj prvi zvezek sem zapisovala svoje občutke, ki so se običajno postavljali v alineje, saj moči za pisanje celega stavka nisem imela. Nato je pisanje steklo. Počasi, sramežljivo, a dobra dva meseca po prvem zapisu dnevnika nisem več dala iz rok. Pisala sem tudi večkrat na dan in pri sebi opazovala spremembe. Umirjenost, prijaznost do sebe, prespane noči, dvig energije. In ključno, našla sem svoj glas, ki sem ga nekje na poti izgubila, ali pa, če sem zelo iskrena, nikoli čisto zares našla.«
Nina Gaspari

 

Novozelandska študija je pokazala, da ustvarjalno udejstvovanje prispeva:

  • k občutenju in prepetuiranju pozitivnih občutkov,
  • psihološkemu ravnovesju in
  • občutku, da v življenju uspevamo.

 

Vloga pisanja dnevnika pri obvladovanju stresa

Zapisovanje neprijetnih čustev vam lahko omogoči refleksijo v situaciji, ki ni ogrožajoča in vam pomaga, da lažje poiščete vzroke negativnih čustev. Sčasoma, ko spoznate, kaj te občutke povzroča, lahko poiščete tudi praktične metode, s katerimi skrbi premagate in se spoprimete z neprijetnimi občutki.

Raziskava je pokazala, da zapisovanje prijetnih izkušenj 3 zaporedne dni po 20 minut dnevno izboljša počutje pišočega.

 

Pravila pisanja dnevnika Nine Gaspari

Pisanje-dnevnika-z-Nino-Gaspari_Generali_vmes.jpgNina je prav pisanje dnevnika uporabila za Rdeči izziv, v katerem smo jo izzvali, naj si podari dobro počutje. »Verjamem, da lahko vsak piše dnevnik in v tej praksi najde mirnost, dobro počutje in sebe.« Da boste dobro počutje lahko poiskali tudi vi, je pripravila 7 kratkih nasvetov, kako lahko to krasno prakso vpeljete v svoj vsakdan.

  1. Za pisanje dnevnika potrebujete zvezek, pisalo in čas za zapis svojih misli, čustev in idej.
  2. Svoje misli in čustva zapisujte brez zadržkov in samoobtoževanja. Dovolite si, da zapišete vse, kar vam leži na duši. Saj veste, kaj pravijo: papir prenese vse in pogled na zapisano imate le vi.
  3. Iskrenost je ključ za dobro pisanje in usmerjanje misli, ki vam pomaga graditi pisanje dnevnika.
  4. Ne pišite le o tem, kaj se vam je zgodilo na določen dan. Naj bo vaš dnevnik več kot spisek dogodkov. Liste svojega dnevnika zapolnite z idejami, mislimi, razmišljanji, občutki, refleksijo, revizijo, poglabljanjem vase.
  5. Pišite v sedanjiku in v prvi osebi, ne obremenjujte se z zatipki in slovničnimi napakami. Bistvo pisanja dnevnika je krepitev vašega čustvovanja in iskanja umirjenosti. Skozi redno prakso spoznate svoje navade, vzorce obnašanja, ki vam ne služijo več, odzive na uspehe in neuspehe ter priložnosti in poti za rast in napredek.
  6. Začnite z majhnimi koraki, z enim stavkom vsak dan, lahko tudi samo z besedo. Najdite svoj način samoizražanja skozi odkrivanje načinov pisanja dnevnika. V to tehniko lahko vključite tudi risanje ali lepljenje časopisnih izrezkov.
  7. Izberite tak zvezek, ki ga lahko vedno vzamete s seboj na potep po mestu ali na potovanje. Ko enkrat postavite rutino pisanja, naj bo vaš dnevnik vedno v vaši bližini.

 

»Pisanje dnevnika lahko vključite v jutranjo ali večerno rutino. Najpomembnejše pri pisanju dnevnika je, da najdete način, ki vam najbolj odgovarja in predvsem, da ob pisanju uživate,« za konec še svetuje Nina.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se