NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

04.11.2020 | 4 min branja | Življenje

Finančni nasvet za vse, ki se odločate za skupno življenje

Nasveti za življenje v dvoje Generali zavarovalnica

Poroka ali priprava na skupno življenje s partnerjem ni le pomemben čustven korak, temveč je tudi velik – in včasih strah zbujajoč – skok v svet skupnih financ. Začetek življenja v dvoje bo veliko lažji, če se s partnerjem držita dveh glavnih načel: bodita odprta in organizirana. Če bosta skupaj opravila spodnjih 5 korakov, vama ne more spodleteti.

1. Skupno življenje se vedno začne s pogovorom

Čeprav sta že dolgo par, je možno, da še nikoli nista govorila o tem, kakšen je vajin pristop k financam. Težko si predstavljamo prvi zmenek, kjer pogovor ob soju sveč teče o varčevanju in osebnih proračunih. A ljudje prihajamo v zveze iz različnih okolij. V nekaterih družinah imata starša strogo ločene finance in en plačuje hrano, drugi pa stanovanjske stroške. V drugih so vse finance skupine in vsi izdatki plačani iz skupne mošnje. Noben od teh načinov ni pravi ali napačen, ampak živeti v dvoje pomeni, da morata zediniti, kateri ustreza vama.

Pri pogovoru bodita odkrita o izkušnjah in navadah in se pogovorita, kako si predstavljata skupne finance. Ključno je, da sta popolnoma odprta in odkrita tudi glede morebitnih dolgov ali razvad, ki se zajedajo v mesečne prihodke.

2. Finančni načrt sestavita v dvoje

Pogovoru sledi organizacija. Čas je namreč, da začneta z načrtovanjem vajinega proračuna in ustvarita finančni načrt.

Nekaj vprašanj, ki jih morata upoštevati:

  • Bosta imela poleg skupnega tudi ločena proračuna?
  • Čemu bo namenjen skupni in čemu ločen proračun?
  • Kako bosta varčevala?
  • Kaj bo s sredstvi, ki jih ima vsak od vaju že privarčevane?
  • Kaj bo z morebitnimi delnicami ali drugimi oblikami premoženja?

Nobeno teh vprašanj nima pravega ali napačnega odgovora. Do odgovorov, ki bodo ustrezali vama, vaju bodo pripeljali komunikacija, skupno odločanje, pripravljenost na sklepanje kompromisov in sprotno prilagajanje ter dober finančni načrt.

Pametni pišejo

V tem koraku je koristno orodje preglednica v oblaku, do katere dostopata oba, lahko pa si pomagata tudi s preprostim listom papirja.

Za vsakega posebej zapišita:

  • Prihodke - mesečne in občasne.
  • Odhodke - upoštevajta vse. Od stroškov za bivanje, prehrano, zavarovanja, obleko, obutev in kozmetiko, morebitne članarine in seveda stroške prevoza.
  • Dolgove - bodita povsem odkrita.
  • Varčevanja - depozite, varčevalne račune, ipd. Tu je ključno zaupanje - a verjetno tega ne manjka, če se želita vsako jutro skupaj zbuditi?

Skupni proračun

Ne glede na to, ali se bosta odločila za ločene ali skupne račune, je pomembno, da sestavita skupni proračun. Če bo tisti od vaju, ki bo prevzel stroške za stanovanje, že tretji mesec brez sredstev, da jih poravna, bo to vplivalo na oba. Predstavljajta si, da sta podjetje, ki trguje v poslovalnicah in prek spleta. Dva vira dohodkov, a podjetje mora še vedno delovati enotno. Dobro pretehtajta in se pogovorita, kdo bo pokril posamezen izdatek in kaj se zgodi, če ga ne bo mogel. Če je prehrana strošek enega od vaju, kaj se zgodi, ko bo potrebno nakupit za veliko zabavo, ki bo mesečni strošek za hrano znatno povišalo?

Nekaj situacij, ki bodo odličen preizkus skupnega načrtovanja:

  • Poroka. Kdo bo plačal stroške prstanov in slavja - ne glede na to, v kakšnem obsegu bo. Kdo bo pokril poročno potovanje?
  • Prenova ali nakup stanovanja. Kdo bo pokril stroške prenove ali nakupa? Si bosta delila kredit? Bo stanovanje skupno ali od enega? Če se bo en preselil v družinsko hišo k drugemu, kaj bo prispeval v proračun tam?
  • Počitnice. Naj gre za 14-dnevno potovanje ali vikend izlet, nekdo ga mora plačati. Kdo bo pokril pot in kako bosta ravnala pri dnevnih stroških na lokaciji? Kdo bo poskrbel za zavarovanje na poti?

3. Tudi varčujeta lahko v dvoje

Prednost skupnega življenja in proračuna je vsekakor, da je v dvoje lažje. Skupno življenje ni dvakrat dražje kot samsko življenje, zato vama varčevanje lahko uspeva tudi, če vama prej ni. Če ne drugega, je sedaj gotovo ceneje, ko lahko s svojo simpatijo večerjate doma, namesto v dragi restavraciji. A tudi tu ne bo odveč načrt, ki vama bo pomagal, da se bodo dobri nameni zares uresničili.

Skupno varčevanje ali varčevanje za oba?

Pogovorita se o svojih željah za prihodnost. Kaj si želita od skupnega življenja? Želita preurediti dom, kupiti avto ali preprosto oditi na dopust? Odločiti se bosta morala, koliko denarja in kako pogosto bosta prispevala na varčevalni račun. Seveda pa ne pozabita upoštevati tega izdatka pri načrtovanju proračuna.

Kaj pa želje, ki so individualne? Morda si en od vaju močno želi drago športno kolo, drugi pa izpit za motor. Bodo tudi ti cilji postali skupni in bosta zanje varčevala skupaj ali bodo ostali zasebni?

Sistem bo deloval le, če se uskladita o varčevanju in se poleg tega strinjata tudi o vseh večjih nakupih. Določita osnovna pravila, ki bodo ustrezala obema.

Prihranita z rezanjem nepotrebnih stroškov

Izkoristita finančno situacijo in dobro razmislita o vsakem izdatku. Vprašajta se, ali resnično potrebujeta dva računa za Netflix? Morda fitnes nudi posebno članstvo za pare? Če se teh stvari lotita v dvoje, lahko privarčujeta lep kupček denarja.

Gotovo imata tudi veliko enakih stvari, na primer kosov pohištva. Ko se vselita skupaj, ne potrebujeta dveh televizorjev ali klubskih mizic. Odvečne kose lahko prodata na spletu in tako celo zaslužita. Posebej pozorna bodita na stvari, ki predstavljajo dodaten strošek. Če ne potrebujeta dveh avtomobilov, enega prodajta. Ne le, da bosta nekaj zaslužila, predvsem bosta dolgoročno prihranila, saj ne bosta več plačevala dveh registracij, dveh parkirnih mest in drugih stroškov, ki pridejo z avtomobilom.

4. Zavarujta skupno prihodnost

Pri skupnem življenju ne gre pozabiti na zavarovanja. Številna lahko skleneta kot par. Preglejta vse svoje zavarovalne police in preverita, katere lahko združita. Preverita, če je zavarovanje nepremičnine, ki ga imata, res primerno in kaj vama nudi. Dogovorita se, kakšno kritje potrebujeta, in poskrbita, da pokriva čim več možnih situacij.

Sedaj je res smiselno tudi, da razmislita o življenjskem zavarovanju in tako drug drugemu zagotovita finančno varnost v primeru najhujšega. Ker sta na začetku skupne poti, je smiselno, da izbereta življenjsko zavarovanje, ki bo primerno za najrazličnejše situacije, ki vaju še čakajo: otroci, morebitna izguba službe, športne poškodbe ... Če sta do sedaj sklenitev dodatnih zavarovanj zavračala zaradi pomanjkanja financ, je to sedaj dober način, da porabita delež mesečnih skupnih prihrankov.

Partnerju lahko varnost zagotovita tudi z oporoko. Če je kdo od vaju še nima, naj jo napiše. Če jo že imata, jo posodobita v skladu s spremenjenimi življenjskimi okoliščinami.

5. Previdno z ugodnostmi, ki jih prinaša skupno življenje

Če sta prebrali to vsebino, verjetno premišljeno pristopata k osebnim financam. A vseeno ne bo odveč opozorilo: bodita previdna pri nadgrajevanju življenjskega sloga. Ko pari združijo finance in se razpoložljiv dohodek poveča, se lahko življenjski slog zelo hitro izboljša. Kar je bil prej luksuz, lahko zdaj hitro postane osnovna potrebščina. Prav je, da se nagradita za trdo delo in si vsake toliko privoščita več. A pri prekomernem zapravljanju prihranki lahko hitro skopnijo. Tako bosta težje dosegala varčevalne cilje in hitro ogrozila svoj proračun. Razmislita torej o potrebah in načinu nakupovanja. Vprašajta se, ali bo želeni predmet resnično dodal vrednost vajinemu življenju ali je morebitna dodana vrednost vredna svoje cene?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

Želite prebirati več podobnih vsebin?

PRIJAVITE SE