NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

16.11.2020 | 4 min branja | Prosti čas , Šport

5 nasvetov, ki jih morate upoštevati, ko izbirate vadbo zase

Mlado dekle po uspešni idealni vadbi

Razlogi, zakaj se lotite vadbe, so lahko različni, pogosto pa so napačni. Ker je razlog napačen, vam zmanjka motivacije in ker vam zmanjka motivacije, kmalu odnehate. Cilja niste dosegli in prepričani ste, da je kriva napačna vadba. Če želite, da se naslednjič to ne bo več ponovilo, preberite 5 nasvetov, ki smo jih sestavili s Petro Parovel, osebno in spletno trenerko.

 

Zakaj Mojci vadba nikakor ni šla?

Prvič se je spustila v resno razmerje pri 15 letih. Vse sošolke so se ji zdele bolj vitke, zato se je kot obsedena vsak dan družila s športnimi copati in odtekla 10 kilometrov. Po treh mesecih se je razmerje ohladilo, copati pa so ostali za vrati. Pol leta kasneje je ugotovila, da se ne giba dovolj ženstveno, zato je začela hoditi na jazz balet, a tudi to razmerje je minilo po treh mesecih. Tako je nadaljevala z noro predanostjo step aerobiki, tenisu, kratko se je podredila celo utežem in se tolažila z jogo v parku. Vmes so bili daljši ali krajši premori, ko se je komaj premaknila s kavča.

Zakaj ji nikakor ni uspelo? Gotovo ji je manjkala motivacija, morda pa tudi pravi razlog, zakaj bi se sploh lotila treninga, pravi Petra Parovel. To je lahko zgodba Mojce, Mance ali Uroša.

 

Petra Parovel svetuje

»Veliko punc odneha. Upala bi si trditi, da je to vsaj 70 % vseh, ki se vadbe lotijo. Velikokrat iščemo motivacijo v drugih, mogoče v sami vadbi, za katero mislimo, da nas mora VEDNO veseliti. Gledamo druge in razmišljamo 'jaz bi tudi tako'. Namesto, da v sebi najdemo tisto silo, ki nas vodi naprej, zaradi katere bomo vztrajali. Vztrajali pa toliko časa, da gibanje postane navada. Nekatere žene naprej to, da si zadajo najprej kratkoročni cilj, ki ga potem nadgrajujejo. To poudarjam zato, ker si velikokrat zastavimo preveč dolgoročni cilj, zaradi katerega spremembe ne vidimo dovolj hitro in odnehamo. Je pa za moje pojme tista skrivnost, ki jo ves čas iščemo, ravno VZTRAJNOST.«

Morda je treba najprej spoznati, da vam nihče ne more določiti vaše idealne vadbe, dokler se sami ne odločite, da jo boste našli. Pripravite se na uspeh s spodnjimi nasveti!

 

1. Odločite se, zakaj želite telovaditi

Razlogov, zakaj začeti z vadbo je veliko. Morda je pred ovinkom poletna sezona, zato želite lepšo postavo v kopalkah. Ali želite ponovno obleči tiste kavbojke, ki ste jih nosili na zmenku pred petimi leti. Morda prebolevate bolečo ločitev in želite več samozavesti ali vas k vadbi nagovarja osebni zdravnik.

Vsi razlogi so pomembni. A vprašanje je, če so dovolj močni. Boste vztrajali pri njih tudi na mrzel deževen dan, ko se vam ne bo ljubilo vstati s kavča? Se boste spravili k vadbi tudi po napornem dnevu v službi?

Poskusite najti razlog, ki bo izhajal prav iz vaše predstave idealnega življenja. Morda želite biti dovolj zdravi in gibčni, da boste z otrokom lahko igrali košarko. Strokovnjaki priporočajo, da najdete dovolj močan razlog, da boste pri njem pripravljeni vztrajati vse do cilja.

 

2. Določite si cilj

Cilj je dober takrat, ko je merljiv in dosegljiv. Postavite si najnižji cilj, ki ga lahko dosežete. Tako boste zagotovo prišli do rezultatov, to pa vas bo motiviralo, da z vadbo nadaljujete. Pazite le, da lahko dosegljiv cilj ni tak, ki ga boste dosegli že po treh vadbah. Vsaj en mesec mora trajati, še bolje pa tri, da vadba preide v rutino.

Primer dobrih ciljev: 3 meseci redne vadbe, 2 centimetra manj v pasu, 20 sklec naenkrat …

 

3. Izberite vadbo za svoj življenjski slog

Priporočila o redni telesni aktivnosti gotovo poznate. Če imate vsak dan eno uro, da se ciljano ukvarjate z vadbo, je odlično! A če je vaš vsakdan poln službenih obveznosti, gospodinjskih opravil in igre z otroci, si morda lahko utrgate le 30 minut v torek in petek. Morda boste najlažje telovadili v ob sredah ob šestih zjutraj. Ali pa ob koncu tedna. Vse to je dober začetek, dokler le uspete najti termin, ki ga ne boste nato vsakič znova odpovedali.

Seveda ne morete danes zagotoviti, da boste do neskončnosti točno na ta termin prosti in kakšen spodrsljaj tu ali tam si že lahko privoščite. A ključno je, da se lahko vsaj srednjeročno vežete na termin – dovolj dolgo, da vadba postane navada in začnete prepoznavati njene prednosti.

👉  Preverite tudi Fiziater svetuje: 5 korakov do varne vadbe brez poškodb

 

4. Poiščite vadbo, ki vas veseli

Sovražite tek? Potem nikar ne izberite teka. Se vam upira vadba na očeh drugih? Potem fitnes klub ne bo dobra izbira, prav tako ne skupinska vadba, kot je aerobika. Če veste, da vas veseli nekaj zdrave tekmovalnosti, se odločite za košarko ali odbojko s prijatelji ali sodelavci.

Vadba, ki vas bo veselila, vam ne bo mučna in se je boste lažje udeležili. Morda se je boste celo veselili. To je pomembno predvsem v začetku, ko boste morali motivacijo šele utrditi. Lahko izberete ples, sprehod, intenzivno vadbo po navodilih s spleta, vadbo z osebnim trenerjem – celo vadba z igralnimi konzolami je boljša kot nič.

 

5. Preizkusite različne vadbe

Da boste lažje zdržali z vadbo, ki vas veseli, smo že povedali. A kako jo boste našli? Če ste že marsikaj preizkusili in obupali, potem imate že kar nekaj izkušenj in izbira verjetno ne bo težka. Če pa se šele prvič ogrevate za misel redne vadbe, potem morda sploh ne veste, kaj vam je všeč in kaj ne. Še dobro, da živimo v času interneta, ko lahko preizkusite marsikaj.

Vadba v zavetju svojega doma ni povsem enaka temu, da se udeležite treninga v fitnes centru, a vseeno vam bo dala občutek za to, kaj lahko pričakujete. Pobrskajte po spletu in poiščite vadbe, ki se vam zdijo zanimive, nato pa preverite, če lahko brezplačno preizkusite uro ali dve. Tako se boste lažje odločili.

👉  Preberite 3 razloge, zakaj je tek tisti, ki bi ga lahko vključili v svoj vsakdan in kako začeti, da boste lažje vztrajali.

 

Poiščite družbo

In za konec – nikoli ne bo škodilo tudi nekaj zunanje motivacije. Lahko se za vadbo povežete z nekom, ki ima podoben življenjski slog in navade in bosta verjetno lažje našla vadbo, ki bo všeč obema. Ali pa se odločite za osebnega trenerja, ki bo vso energijo usmeril v to, da bo pomagal vam. V vsakem primeru boste naredili pomemben korak k bolj zdravemu življenjskemu slogu.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

PRIJAVITE SE