NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

22.03.2024 | 5 min branja | Prosti čas

Velika noč: recept in kreativne ideje za ustvarjanje z otroki

Bližajoča Velika noč je združila družino nasliki v ustvarjanju velikonočnih pirkov, dekoracij in receptov.

Velika noč je več kot le največji krščanski praznik, je priložnost za druženje in ustvarjanje. Domove krasimo s pisanimi velikonočnimi okraski in pripravljamo slastne jedi po družinskih receptih. Velikonočnega časa se zagotovo najbolj veselijo otroci. Pripravimo jim barvanje pirhov, ustvarjanje različnih košaric in okraskov ter prihod velikonočnega zajčka, ki poskrije pirhe.

Naj bo velikonočni čas ustvarjalen. Za vas smo zbrali nekaj enkratnih idej za druženja z otroki in priljubljen praznični recept.

 

1. Velikonočni zajček iz kartona

Preden začnemo z izdelovanjem velikonočnega zajca, poglejmo še malo v zgodovino. Več tednov pred Veliko nočjo se v trgovinah že začnejo pojavljati zajčki v različnih podobah, pri čemer so čokoladni najbolj priljubljeni. Kako je zajec, ki tradicionalno skriva velikonočna jajca, sploh povezan z Veliko nočjo?

Na velikonočno nedeljo se po tradiciji, ki je znana po vsej Evropi, izvira pa iz Nemčije iz 16. stoletja, pojavi zajček. Ta skriva in varuje jajčka do naslednjega dne, torej do Velike noči, ko jih otroci iščejo na vrtu, v kakšnem kotu stanovanja, nekoč celo v hlevu. Kako pirhe skrijemo doma? Skrijte jih na tako mesto, da bo iskanje zabavno, a varno, in otrokom recite, da jih je skril velikonočni zajček, ti pa naj jih na vaš znak poiščejo. Zabava je zagotovljena!

Zajec iz kartona je izvirna velikonočna dekoracija

Velikonočni zajček iz kartonske rolica za WC papir

Kaj potrebujete za izdelavo? Več kartonskih rolic od toaletnega papirja, nekaj barvnega kolaž papirja in kartona ali tempere, škarje in lepilo.

  1. Iz kartona izrežite dolga zajčja ušesa in tačke, ne pozabite še na brke, smrček, oči in zobke.
  2. Oblepite kartonsko rolico s kolaž papirjem ter nanjo narišite ali nalepite iz kartona ali papirja izrezane brke, smrček, oči in zobke.
  3. Na vrhnji del nalepite še ušeska, na spodnji pa tačke.

Zajček je pripravljen, da okrasi otroško sobo ali mizo z velikonočnimi jedmi.

🐰  Skupaj z otroki preizkusite enostavne in zdrave recepte iz priročnika Zdravi recepti za kuhanje z otroki

 

2. Velikonočni pirhi in čokoladna jajca potrebujejo podstavek

Pirhi naj imajo dom v kartonskih podstavkih

Tudi za izdelavo podstavka lahko uporabite kar kartonsko rolico od toaletnega papirja. Pripravite lahko preprosto ali zahtevnejšo različico. Pa poglejmo!

Preprosta različica: kartonsko rolico toaletnega papirja le prerežete in napolnite s slamo. Podstavek za pirhe je tako pripravljen.

Zahtevnejša različica: poleg kartonske rolice potrebujete še nekaj barvnega papirja, tempere, škarje in lepilo. En konec rolice zastrižite na 4 dele, jih zapognite navznoter in zalepite skupaj. Tako ustvarite dno podstavka za pirhe. Zgornjo stran rolice lahko oblikujete in pobarvate kot travnik ali pa podstavku prilepite ročaj ter ustvarite ljubko košarico.

 

3. Unikatno pobarvani ali porisani velikonočni pirhi

Z minimalističnimi pirhi z naravnim venčkom bo imela Velika noč prav vaš pečat

Pisanice, remenke, pisanke ali pirhi – tako še pravimo velikonočnim jajcem na različnih delih Slovenije. Barvamo in krasimo jih z različnimi tehnikami, v trendu pa so naravno barvani, ki so prijaznejši okolju in našemu zdravju. Z otroki poskusite barvanje z rdečo čebulo, rdečo peso, rdečim zeljem, špinačo, kurkumo, borovnicami, kavo ... Odvisno od barve, ki jo želite.

Postopek barvanja na naraven način je enostaven: jajca skuhajte z izbranim dodatkom, npr. kurkumo, ki nam jih obarva v svetlo rumeno. Trik je, da v vodo pred kuhanjem dodate še žlico kisa, ki lupino jajca zmehča in barva se boljše prime. Ko so jajca trdo kuhana, lonec odstavite s štedilnika, jajca pa naj v obarvani tekočini ostanejo kar čez noč.

Lahko pa vas domišljija ponese še dlje in odkrijete nove načine okraševanja. Predstavljamo vam zelo preprosto idejo. Skuhajte jajčka in nato z alkoholnim flumastrom nanje narišite prijazen obraz. Za »pokrivalo« pirha spletite manjši cvetni venec iz travniških cvetlic ali ozelenelih vejic. Takšni pirhi so tudi izvirno darilo za stare starše!

 

4. Velikonočna dekoracija v vazi in okraski iz slanega testa

Deklica ustvarja preprosto velikonočno dekoracijo, ko na mačice obeša pirhe iz papirja

Združite prijetno s koristnim: nekaj dni pred velikonočnim praznikom se z otroki sprehodite v bližnjem gozdu in po travniku ali pojdite na izlet. Naberite suhe veje, mačice, kačice ali drugo zanimivo zelenje. Doma jih lično zložite v vaze in okrasite:

  • z lesenimi pirhi,
  • s pisanimi trakovi,
  • z živalskimi motivi: zajčki in piščančki.

Velikonočna dekoracija iz slanega testa

Tudi pobarvani pirhi iz slanega testa so lahko lepa velikonočna dekoracija

Ali doma nimate velikonočnih okraskov? Nikar ne hitite v trgovino, ampak se odločite za izvirne in okolju prijaznejše okraske, ki jih lahko enostavno ustvarite tudi sami iz materialov in sestavin, ki jih imate zagotovo doma.

Ponovno lahko uporabite rolice od toaletnega papirja, kartonsko embalažo za jajca ali pa pripravite priljubljeno slano testo. Osnovni recept:

  • 2 skodelici moke,
  • 1 skodelica soli,
  • 1 skodelica vode.

Vse sestavine zmešate in testo je takoj na voljo za oblikovanje. Razvaljajte slano testo in z modelčki za piškote ali kar z rokami po svoje oblikujte željene oblike. Ne pozabite na majhno luknjico, skozi katero boste kasneje zavezali še vrvico. Za konec testo še specite: približno 20 minut na 180 stopinj Celzija. Ko so okraski pečeni in se ohladijo, jih lahko tudi pobarvate.

👉  Morda vas zanima tudi: Vodič za prenovo otroške sobe po meri otroka

 

5. Velikonočni venec ali pletenica iz mlečnega testa

Velikonočna pletenica je klasičen recept za veliko noč

Velikonočna pojedina ni prava brez pletenice. Ta se lahko je z velikonočno šunko, hrenom ali kuhanim jajcem, obenem pa je tako slastna, da jo lahko jeste kar brez dodatkov. Priprava tega priljubljenega prazničnega kruha je enostavna, pri pripravi pa vam lahko pomagajo tudi najmlajši. Potrebujete naslednje sestavine:

  • 750 g bele moke,
  • 2 dl mleka,
  • 20 g svežega kvasa,
  • 75 g sladkorja,
  • 150 g masla,
  • eno limono,
  • 5 jajc.

Postopek za pripravo pletenice je enostaven!

  1. Segrejte polovico mleka in jo zmešajte z zdrobljenim kvasom, žlico sladkorja in žlico moke. Mleko naj ne bo prevroče, da ne uniči kvasa. Vse skupaj premešajte in pustite 10 minut, da kvasni nastavek vzhaja.
  2. V drugi skledi zmešajte preostalo moko, štiri jajca, beljak, preostanek sladkorja in naribano limonino lupinico. Dodajte kvasni nastavek in prilijte preostanek mleka.
  3. Zamesite čim bolj čvrsto testo. Priporočamo uporabo kuhinjskega robota ali mešalnika. Testo nato postavite na toplo za dobre pol ure, da vzhaja.
  4. Po pol ure testo znova pregnetite, razdelite na tri dele in razvaljajte v svaljke. Te spletite v kito in povežite v venec. Premažite ga z razžvrkljanim rumenjakom in pokritega pustite vzhajati še 15 minut.
  5. Venec pecite približno 45 minut na 180 stopinj Celzija, da zlato porumeni. Pustite, da se ohladi, nato pa v sredino venca zložite pirhe.

Priljubljena velikonočna jed je pripravljena, dober tek!

👉  Kako pa poskrbeti za zaščito otroka doma, tudi pri kuhanju? Preberite 10 nasvetov za zagotavljanje varnosti in zaščite otrok doma.

 

Želimo vam prijetne praznike in naj vam nasveti tega zapisa ustvarijo še bolj prijetno vzdušje!

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se