NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

10.04.2020 | 2 min branja | Dom , Prosti čas

Ustvarjalni velikonočni čas

Velikonočni čas je nova priložnost za ustvarjanje z najmlajšimi in za razvajanje brbončic. Zagotovo pa se ga najbolj razveselijo otroci. Le kdo med njimi se ne veseli barvanje pirhov in ustvarjanja različnih košaric ali prihoda velikonočnega zajčka, ki poskrije male čokoladne pirhe.  


Pred nami je torej idealen čas za našo »umetniško žilico«. Za lažji začetek vašega velikonočnega ustvarjanja smo za vas zbrali nekaj enkratnih idej.

Podstavki za pirhe

Uporabimo kar kartonsko rolico od toaletnega papirja, nekaj barvnega papirja, tempere, škarje in lepilo.

Navodilo: En konec rolice zastrizimo na 4 dele ter jih zapognemo navznoter in zalepimo skupaj. Tako ustvarimo dno podstavka. Zgornjo stran rolice lahko oblikujemo in pobarvamo kot travnik ali pa podstavku prilepimo ročaj ter ustvarimo ljubko košarico. 
 

Velikonočni zajček

Vse kar bomo potrebovali je kartonska rolica od toaletnega papirja, nekaj kolaž papirja in kartona, škarje in lepilo.

Navodilo: Iz kartona izrežemo dolga zajčja ušesa in tačke. Ne pozabimo na brke, smrček, oči in zobke. Oblepimo kartonsko rolico s kolaž papirjem ter nanjo narišimo ali nalepimo iz kartona ali papirja izrezane brke, smrček, oči in zobke. Na vrhnji del nalepimo še ušeska, na spodnji pa tačke in zajček je pripravljen na velikonočno pojedino.  

 

Unikatni pirhi

Pirhe lahko ustvarimo na mnogo načinov: z akrilnimi barvami, s pomočjo servetov, s t.i. »wash« trakovi, ali naravne z rdečo čebulo, rdečo peso, špinačo, kurkumo, borovnicami, kavo – odvisno od vaše priljubljene barve. Lahko pa nas domišljija ponese še dlje in odkrijemo nove načine okraševanja. Mi vam predstavljamo zelo preprosto idejo.

Navodilo: Skuhajmo jajčka, na katera bomo z alkoholnim flumastrom narisali prijazen obraz. Za »pokrivalo« pirha pa spletemo manjši cvetni venec iz tanke žice in travniških cvetlic. Enostavno mar ne?
 

Velikonočne dobrote

Priprava venca iz testa, ki nam služi za podstavek pirha, je enostavna tudi za otroke. Potrebne sestavine: 75 dag moke, 2 dl mleka, 2 dag kvasa, 30 dag sladkorja, 20 dag margarine, limona, 5 jajc in cimet.

Navodilo: Polovico mleka zmešamo z zdrobljenim kvasom, dodamo žlico sladkorja in žlico moke. Vse skupaj premešamo in pustimo, da vzhaja. Sledi mešanje štirih jajc, enega beljaka, cimeta, sladkorja in naribane limonine lupinice. Na koncu dodamo še vzhajani kvas in prilijemo preostalo mleko. Zamesimo čim bolj čvrsto testo in ga postavimo na toplo, da vzhaja. Nato testo znova pregnetemo in oblikujemo v venec, ki ga premažemo z rumenjakom. Pečemo približno 45 minut, da venec zlato porumeni.

 

Želimo vam prijetne praznike.

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

PRIJAVITE SE