NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

08.05.2019 | 2 min branja | Podjetje

Za mala podjetja je tudi majhna škoda hitro (pre)velika

Dobro opravljeno! Zadovoljni obrazi in stisk rok so nagrada za vsakega mojstra, a pot do cilja ni vedno lahka. Saj veste, vrsta Murphyjevih zakonov, nesrečnih naključij, nenamernih dejanj in drugih neljubih dogodkov lahko povsem spremeni tok začrtanega dela. Vsak posel prinaša določena tveganja, nesreče in poškodbe pa lahko majhna podjetja oziroma podjetnike kaj hitro spravijo v težave.

Zavarujte se

Rešitev je sklenitev Zavarovanja splošne odgovornosti. Namenjeno je zaščiti vašega podjetja pred odškodninskimi zahtevki zaradi škode, ki jo povzročite tretjim osebam ali stvarem pri izvajanju svoje dejavnosti. Če mislite, da se vam kaj omembe vrednega ne more zgoditi, si zamislite primer:

Električar pri montaži naročnikove klimatske naprave najprej po nesreči prevrta obstoječo elektroinštalacijo v steni, nato mu vrtalnik pade iz rok in poškoduje parket, za piko na i pa ves nervozen še nerodno dvigne klimatsko napravo, ki mu zdrsne iz rok, in naprava se pri tem poškoduje. In preprosta montaža se mimogrede spremeni v 1800 EUR škode.

Kaj vse morate zavarovati?

Poleg osnovnega zavarovanja splošne odgovornosti iz dejavnosti bi ustrezno zavarovalno zaščito za zgornji primer zagotovilo še dodatno kritje odgovornosti za poškodovanje stvari, na katerih zavarovanec izvaja storitev.

Ker pa omenjena dejavnost sodi med dejavnosti, za katere zakonodaja predpisuje odgovornostno zavarovanje kot obvezno, je treba skleniti še sledeči dodatni kritji:

  • kritje t. i. delodajalčeve odgovornosti za telesne poškodbe, obolenje ali smrt zaposlenih,
  • kritje odgovornosti za poškodovanje obstoječega objekta, na katerem zavarovanec izvaja storitev.

Za miren spanec pa predlagamo še dodatno kritje odgovornosti zavarovanca za škodo zaradi poškodovanja oseb ali poškodovanja stvari, do katerega je prišlo zaradi pomanjkljivo opravljene storitve na stvari, če je škoda zaradi tega nastala po dokončanju opravljenega dela s strani zavarovanca (proizvajalčeva odgovornost).

Ampak mi smo majhno podjetje …

Majhna podjetja in s.p.-ji so med najbolj ogroženimi, kajti vsak nesrečni dogodek lahko resno ogrozi njihovo finančno stabilnost in celo obstoj.

Uporabite kalkulator in poiščite obvezna ter optimalna kritja za panogo, v kateri poslujete, z veseljem pa vam bodo pomagali tudi naši specialisti za podjetniška zavarovanja. 

Izognite se tveganjem za vaše podjetje

Z dobrim nasvetom se lahko izognete marsikateremu tveganju. Naročite neobvezujoč klic zastopnika, ki vam lahko pomaga najti rešitve za vaše podjetje.

Naročite klic zastopnika