NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

04.01.2019 | 2 min branja | Zdravje

Nepravilna drža na delovnem mestu

Kako premagati težave in bolečine, ki nastanejo zaradi dolgotrajnega sedenja za delovno mizo? Za vas smo zbrali nekaj priporočil. 

Današnji način dela in delovna mesta vsebujejo vse več sedečih opravil, ki škodijo mišično-skeletnemu sistemu. Ob dolgotrajnem ponavljanju se pokažejo kot težave in bolečine, ki nastanejo zaradi nepravilne ali predolgo zadržane drže.

Kako pravilno sedeti?

Ali Nassib, dipl. fizioterapevt svetuje: »Pomembno je, da izberemo čvrst pisarniški stol s hrbtno oporo. Pri tem pa moramo biti pozorni, da predel za stegna ni predolg, saj le tako lahko brez težav uporabljamo in po potrebi spreminjamo položaj sedenja. Nastavljive stole in stole za ohranjanje ravnotežja uporabljamo samo določen čas in jih prilagodimo našim sposobnostim ohranjanja pravilnega položaja pri sedenju. Uporabimo lahko tudi terapevtsko žogo, vendar ne za ves čas sedenja. V zadnjem času se srečujemo tudi z modernejšimi oblikami pisalnih in delovnih miz. Te se lahko po višini nastavljajo tudi v stoječe delovno mesto in tako malo nadomestijo dinamiko gibanja na delovnem mestu. Nikakor pa s tem ne nadomestimo sprehoda ali drugih oblik vadbe. Slednje ostaja zlato pravilo pri opravljanju sedečega dela.«

5 nasvetov za pravilno sedenje 

  1. Za ohranjanje prekrvavitve v odročnih delih telesa in bolj sproščen občutek v sklepih, moramo naš položaj sedenja prilagoditi po 30 do 45 minutah. To pomeni, da vstanemo in opravimo kakšno raztezno vajo ali krajši sprehod, če je to mogoče. 
  2. Obenem lahko ponovimo par vdihov z glavno dihalno mišico diafragmo in tako razgibamo še vrat, prsni del hrbtenice in ramenski obroč.
  3. Pri položaju telesa smo pozorni na: podrta stopala s pručko ali ravno odložena stopala na podlago, odprt položaj kolenskega sklepa z več kot 90 stopinj pregiba, poravnan ledveni, prsni in vratni del hrbtenice. Pregib v kolku prav tako naj ne bo manjši od pravega kota, saj to omogoča dokaj sproščen položaj žil, živcev in mišic v predelu medenice. 
  4. Podlahti naj počivajo na delovni površini, da dodatno ne obremenjujemo prsne hrbtenice in lopatic. 
  5. Če pri svojem delu uporabljamo računalniški ekran, naj bo ta v višini oči in naravnost pred nami. 
Popolnoma razumljivo je, da se v vsakdanjem življenju ne utegnemo in ne zmoremo ravnati po vseh priporočilih za zdravo in pravilno sedenje. Vsekakor pa je prav, da jih poznamo in temu prilagodimo naše delovno okolje. Ob tem poskrbimo za redno sproščanje, kratke sprehode in miganje ter tako tudi sami pripomoremo k boljšemu počutju na delovnem mestu. In ne pozabimo. Poleg nasvetov za pravilno sedenje v službi, nam pri boljšem počutju lahko pomagajo tudi triki za sproščanje in  bodrenje motivacije. Že čisto običajen dan v službi nam lahko prinese nemalo stresa. Pomembno pa je, da se znamo soočiti s stresom v službi, se mu postaviti po robu  in se motivirati za delo.

Zagotovite si celovito zdravstveno oskrbo

Hitro do specialista, diagnoze in okrevanja z zdravstvenimi zavarovanji Generali. 

Preberite več