NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

29.05.2019 | 3 min branja | Avto

Stroški popravila pnevmatike so lahko tudi visoki

Predrta ali poškodovana pnevmatika je zoprna reč. V teoriji vsi vozniki vsaj približno vedo, kako bi jo zamenjali, v praksi pa je menjava predrte pnevmatike z rezervno pogosto za marsikoga pravi podvig. Še posebej pozimi, ko je menjavanje gume v mokrem in mrzlem večeru ter ob naletavanju snega odlično gojišče za živčni zlom. Dobra novica pa je: Avto asistenca AS krije stroške popravila pnevmatike v primeru manjše poškodbe ali stroške nove pnevmatike v primeru večje poškodbe, ki se zgodi v Sloveniji. Seveda, glede na obseg poškodbe in izrabljenosti pnevmatike.

Pasti, ki niso videti kot pasti

Udarne jame nastanejo zaradi zmrzovanja vode pod plastjo asfalta in v razpokah na cestišču, ali pa zaradi kombinacije vode in pritiska, ko čez tako razpoko zapelje avto. Zaradi krušenja asfalta ter rahljanja plasti pod njim se luknje večajo, posledice pa so lahko zelo nevarne.

Največja nevarnost udarnih jam je dejstvo, da jih vozniki zaradi vode, ki se nabere v njih, pogosto ne prepoznajo kot nevarnost na cesti, saj so videti kot nedolžne luže. Tudi, če vozniki svojo vožnjo prilagodijo »lužam« na cesti, so poškodbe pnevmatik zaradi udarnih jam neizbežne.

Za varno vožnjo je pomembna izbira pravih pnevmatik! Veste, kako jih izbrati, kako hraniti in kdaj zamenjati? 

Pozor kamenje na cesti

Vzrok za poškodbe pnevmatik so tudi ostri predmeti na cesti, kot so recimo črepinje, različni kovinski predmeti (vijaki, žeblji, kosi pločevine …) ter večji ostri kamni. Ti so še posebej nevarni na zavitih cestah ob pobočjih, s katerih se lahko zakotalijo na cesto in presenetijo nič hudega sluteče voznike. Če na pesku, mokrem listju ali poledenelih površinah pnevmatike izgubijo oprijem, pa je oster kamen nevaren tako za predrtje pnevmatike, kot tudi za steklo zadaj vozečega vozila. Vsak opozorilni znak za nevarnost padajočega kamenja oziroma kamenja na cesti morate zato vzeti resno in prilagoditi svojo vožnjo.

Gumidefekt! Kaj pa zdaj?

Rešitev je enostavna. Avto umaknite s ceste in označite kraj nesreče oziroma na stoječe vozilo z varnostnim trikotnikom in drugimi opozorilnimi sredstvi opozorite druge voznike. Pri menjavi kolesa ne pozabite na varnostni odsevni jopič, pravilno namestitev dvigalke in vse ostale varnostne ukrepe za varno zamenjavo gume. Ko je rezervno kolo nameščeno, poškodovano pnevmatiko odpeljite k vulkanizerju ali kupite novo. Gre pa tudi drugače …
 
 Avto asistenca vam nudi najobsežnejšo pomoč na cesti. Po novem tudi:
- krije popravilo manjše ali del večje poškodbe pnevmatike, ki se zgodi v Sloveniji,
- krije stroške točenja napačnega goriva,
- založi denar za popravilo večje okvare ali poškodbe vozila v tujini.

Z Avto asistenco lahko v primeru nesreče pokličete hitro pomoč na številko 080 88 48.

V Centru za pomoč bodo prek pooblaščenega izvajalca poskrbeli za strokovno popravilo (menjavo poškodovane pnevmatike), med nova kritja pa poleg kritja stroškov zaradi točenja napačnega goriva in predujma za primer večje nesreče ali okvare v tujini spada tudi kritje stroškov popravila pnevmatike v primeru manjše poškodbe ali stroškov nove pnevmatike, glede na obseg njene poškodbe in izrabljenosti. Tako ne boste izgubljali potrpljenja ob menjavanju kolesa, obenem pa vam bodo poškodovano pnevmatiko brezplačno popravili. Če ste veliko na cesti in se vozite po slabo osvetljenih ter dotrajanih cestah, potem je Avto asistenca »obvezna oprema«. 

Avto asistenca

Za večjo varnost na poti. Doma in v tujini.. 

Preberite več