NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

08.10.2018 | 2 min branja | Podjetje

Delavec na gradbišču padel v jašek

Delavcu, ki si je zaradi padca v nepokrit jašek na gradbišču zdrobil stopalo, je zavarovalnica lani zaradi delovne nesreče izplačala 16.000 evrov odškodnine. Brez zavarovanja delodajalčeve odgovornosti bi odškodnino terjal od podjetja, pri katerem je bil zaposlen, saj ni poskrbelo za varnost. Prav zato so zavarovanja v gradbeništvu nujna, zavarovanje odgovornosti je celo zakonsko obvezno.

 

Kakšno zaščito nudi gradbenemu podjetju zavarovanje odgovornosti?

Podjetniki običajno nimajo časa podrobno preučevati in primerjati zavarovalnih ponudb. Ali tudi vas ob misli na zavarovanja najprej prešine misel na zapleteno birokracijo, ki je ne mara nihče? 

Zavarovanje odgovornosti iz dejavnosti krije odgovornost gradbenega podjetja za škodo, ki jo delavci pri svojem delu povzročijo tretjim osebam ali njihovim stvarem - tudi naročniku. Vključuje tudi kritje odgovornosti za škodo na objektu, kjer delajo.

Z dodatnim, prav tako zakonsko obveznim zavarovanjem delodajalčeve odgovornosti pa se podjetje zaščiti tudi pred odškodninskimi zahtevki delavcev, če se poškodujejo ali se poškodujejo njihove stvari in je za te poškodbe odgovorno podjetje kot delodajalec. 

Ko delavec vari na strehi, požar pa zajame še sosednjo stolpnico … 

Gradbeni zakon nalaga obvezno zavarovanje odgovornosti v višini najmanj 50 tisoč evrov. Zakonski minimum je običajno prenizek, zlasti če napaka pri delu povzroči poškodovanje večjega objekta ali če se na primer zaradi varjenja na strehi, požar razširi še na sosednje stavbe. To je prenizka zavarovalna vsota tudi, če se je v požaru, ki ga je zanetila napaka pri varjenju, poškodovalo več oseb v tej zgradbi. "O ustreznem obsegu in višini zavarovalnega kritja zavarovanja odgovornosti za svoje podjetje se posvetujte z izkušenimi svetovalci," priporoča Darja Jensterle, skrbnica ključnih strank.

Ko zavarovanje odgovornosti ni več obvezno, je pa nujno 

Novi gradbeni zakon za nekatere dejavnosti, kot so fasaderstvo, druga zaključna gradbena dela, vgradnja stavbnega pohištva, polaganje talnih in stenskih oblog ter pleskarska dela, ne predvideva več obveznega zavarovanja odgovornosti. Vendar to še ne pomeni, da ta podjetja za svoje napake ne bodo odgovarjala. "Zato priporočamo vsem, ne glede na zakonska določila, da sklenejo zavarovanje odgovornosti z dovolj širokim obsegom kritja in z dovolj visoko zavarovalno vsoto," še opozarja Darja Jensterle. 

Zaščitite svoje poslovanje!

Ne čakajte na posledice, ki lahko korenito vplivajo na vaše poslovanje. Pridobite konkretno ponudbo in popuste, ki jih pridobite ob sklenitvi zavarovanja.

Naročite svetovalca